50-30-20: Ο κανόνας που θα σε βοηθήσει στη διαχείριση των χρημάτων σου
- 4 ΔΕΚ 2024
Υπάρχουν διάφοροι κανόνες που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει τον προγραμματισμό των οικονομικών και των επενδύσεών του. Και φυσικά υπάρχει και ο χρυσός «κανόνας» που λέει πως ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τα λεφτά του.
Φυσικά, οι πιο έμπειροι προσέχουν για να έχουν και ο πιο γνωστός κανόνας που προτείνουν οι οικονομολόγοι, είναι ο λεγόμενος και ως 50-30-20, όπως αναφέρει και ρεπορτάζ των Economic Times.
Αυτός ο κανόνας χρησιμοποιείται για να μας καθοδηγήσει στο να αποφασίσουμε πόσα πρέπει να αποταμιεύουμε και να ξοδέψουμε σε ένα μήνα. Και για τις περιπτώσεις που τα χρήματα φτάνουν για να τον ακολουθήσουμε, μπορεί να αποβεί σημαντικός. Τόσο για τον κάθε μήνα ξεχωριστά, όσο και για κάθε επόμενο.
Τι είναι ο κανόνας 50-30-20
Ο κανόνας αυτός κατηγοριοποιεί τα οικονομικά μας σε τρεις κατηγορίες: ανάγκες, αποταμιεύσεις και επιθυμίες. Εδώ, το 50% του εισοδήματός θα πρέπει να πηγαίνει σε έξοδα διαβίωσης (ανάγκες), όπως έξοδα νοικοκυριού και ψώνια, το 20% σε αποταμιεύσεις για βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και το 30% σε δαπάνες όπως εκδρομές, φαγητό και ταξίδια. Φυσικά, τα ποσοστά προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία, τη διάθεση και τις συνθήκες.
Το 50% των άμεσων αναγκών
Αυτή η κατηγορία είναι σαφώς η μεγαλύτερη καθώς περιλαμβάνει τον κατάλογο όλων των δαπανών που είναι υψίστης σημασίας και θα πρέπει να έχουν την υψηλότερη προτεραιότητα. «Μέχρι και το 50% του εισοδήματός σου θα πρέπει να διατηρείται στην άκρη για τις ανάγκες σου. Οι ανάγκες σου αναφέρονται στα βασικά έξοδα, τις οικονομικές υποχρεώσεις και άλλες ευθύνες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ενοίκιο, κοινόχρηστα, ψώνια, υγειονομική περίθαλψη, ασφάλιστρα, δίδακτρα για το σχολείο ή το κολέγιο του παιδιού και άλλα», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ICICI Prudential Life Insurance.
30% για τις επιθυμίες μας, το πιο δύσκολο task
«Τα “θέλω” αντιπροσωπεύουν έξοδα που δεν είναι απολύτως απαραίτητα για τη διαβίωσή σου. Με άλλα λόγια, όλα τα έξοδα που θεωρούνται πολυτέλεια θα εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Δεδομένου ότι αυτά τα έξοδα δεν είναι απαραίτητα για την επιβίωσή σου, ο κανόνας απαιτεί να διαθέσεις μόνο περίπου το 30% του καθαρού εισοδήματός σου», εξηγεί η HDFC Life στην ιστοσελίδα της. Το να κρατήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στο 30% των επιθυμιών και το 20% της αποταμίευσης είναι δεδομένα το πιο δύσκολο από όλα τα tasks του κανόνα.
Το 20% στον κουμπαρά
Το τελευταίο 20% του εισοδήματος πρέπει να διατίθεται για αποταμιεύσεις και επενδύσεις βάσει του κανόνα των οικονομολόγων. Σύμφωνα με την αλυσίδα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Kotak Mahindra Bank: «Το 20% του μηνιαίου εισοδήματός σου πρέπει να αποταμιεύεται για τους μελλοντικούς σου στόχους, επενδύσεις και απρόβλεπτες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ιατρική περίθαλψη, συντήρηση του σπιτιού ή επισκευές του αυτοκινήτου. Μπορείς να έχεις έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό αποκλειστικά για αυτές τις αποταμιεύσεις, ώστε να αποφύγεις τη χρήση τους για άλλες δαπάνες».
Πώς να χρησιμοποιήσουμε τον κανόνα 50-30-20;
Η ίδια ιστοσελίδα εξηγεί πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτόν τον κανόνα κατά τον προγραμματισμό των οικονομικών του: «Αρχικά, υπολόγισε το μηνιαίο εισόδημά σου και στη συνέχεια κατηγοριοποίησε τις δαπάνες σου σε ανάγκες, επιθυμίες και αποταμιεύσεις. Το όριο δαπανών για κάθε κατηγορία θα πρέπει να είναι 50%, 30% και 20% αντίστοιχα.
Εάν διαπιστώσεις ότι οι δαπάνες σου για μια κατηγορία υπερβαίνουν το όριο, προσάρμοσε τις δαπάνες σου σε μια άλλη κατηγορία για να τηρήσεις τον κανόνα 50/30/20. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να καλύπτεις τις ανάγκες σου, να επιδίδεσαι σε πράγματα που σε ευχαριστούν και να εργάζεσαι για μακροπρόθεσμη οικονομική ασφάλεια, χωρίς να υποβαθμίζεις την ποιότητα ζωής σου».
Φυσικά, με τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας είναι μάλλον δύσκολο να τηρήσεις κατά γράμμα τον κανόνα 50-30-20, αλλά προσαρμόζοντάς τον στα δικά σου δεδομένα, τότε σίγουρα μπορείς να δεις πρόοδο στα οικονομικά σου.