5G: Τι είναι και πόσο θα χρησιμεύσει στην καθημερινότητά μας
- 1 ΦΕΒ 2021
Το πρώτο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία το 1979 και λεγόταν 1G. Τότε ακούστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο της επικοινωνίας η λέξη bandwidth (εύρος ζώνης).
Τι είναι το Bandwidth
Όσο αυξάνονται οι ανάγκες μιας κοινότητας ανθρώπων για επικοινωνία, τόσο μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις για την κατασκευή ευρυζωνικών δικτύων. Με τον όρο bandwidth ορίσαμε τη χωρητικότητα που έχει ένα δίκτυο ή μια σύνδεση για τη μεταφορά των δεδομένων. Πρακτικά, μπορούμε να παρομοιάσουμε το δίκτυο με ένα σωλήνα νερού – όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος του σωλήνα (ανάλογα το εύρος του δικτύου, δηλαδή το bandwidth), τόσο περισσότερο νερό (στη δική μας περίπτωση δεδομένα) μπορούν να περάσουν μέσα απ’το δίκτυο.
Στο σύγχρονο κόσμο, η ανάγκη για την ανάπτυξη συχνοτήτων επικοινωνίας στο πέρασμα των δεκαετιών, μεγάλωσε σημαντικά. Σήμερα, οι μετεωρολογικές προβλέψεις, το GPS, το ραδιόφωνο, οι αστρονομικές εργασίες, η εκπομπή τηλεοπτικού σήματος, η πραγματοποίηση αεροπορικών ταξιδιών και όχι μόνο, απαιτούν συχνότητες ψηφιακής επικοινωνίας, απαιτούν δηλαδή, διαρκώς αυξημένο bandwidth.
Από το 1G στο 5G
Το 1G εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 1979 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έδωσε για πρώτη φορά στον άνθρωπο τη δυνατότητα της επικοινωνίας εν κινήσει, μέσω των πρώτων κινητών τηλεφώνων. Η ποιότητα του ήχου και το σήμα των κλήσεων ήταν συνήθως κάτω του μετρίου, ενώ η έννοια της κρυπτογράφησης των κλήσεων υπήρχε ακόμα μόνο στα κινηματογραφικά σενάρια. Τουτέστιν, οι λιγοστοί κάτοχοι κινητών τηλεφώνων στα 80s πλήρωναν αστρονομικά ποσά (περίπου 4.000 δολάρια για τη συσκευή DynaTac), για να έχουν κινητά τηλέφωνα που ο καθένας μπορούσε να «χακάρει »με μια απλή συσκευή ραδιοσυχνοτήτων.
Από το 1G στο 2G
Το 2G εμφανίστηκε το 1991 και προκάλεσε μια επανάσταση. Για πρώτη φορά, μέσω του πρωτοκόλλου επικοινωνίας GSM, ο κάθε χρήστης απολάμβανε φωνητικές κλήσεις με πεντακάθαρο ήχο και κρυπτογράφηση, ενώ παράλληλα μπορούσε να στείλει SMS και MMS, δηλαδή μηνύματα κειμένου και multimedia.
Οι μεταφορές δεδομένων γίνονται με ταχύτητες 9,6 – 40 kbit/s, που μπορεί σήμερα να μας φαίνονται πρωτόγονες, όμως για τη δεκαετία του 90, σήμαιναν μια πραγματική επανάσταση στην επικοινωνία, σε τεχνολογικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο. Στην πραγματική ζωή, αυτή η επανάσταση αποκωδικοποιούνταν κυρίως με πιξελιασμένες εικόνες μηνυμάτων, ringtones και εθισμό στο φιδάκι και σε άλλα πρωτόλεια mobile games. Ουδείς μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια.
3G/4G: Blackberry εναντίον iPhone
Στο ξεκίνημα των 00s γεννήθηκαν τα «έξυπνα» κινητά: με αποστολή/λήψη δεδομένων σε διάστημα δευτερολέπτων, με δυνατότητα αποθήκευσης εφαρμογών για streaming μουσικής και video, για επικοινωνία μέσω mobile μηνυμάτων και όχι μόνο. Το 2007 έκανε την εμφάνιση του το πρώτο iPhone και η έννοια του smartphone για πρώτη φορά μεταφράστηκε ως ένας ολοκληρωμένος φορητός υπολογιστής στην τσέπη σου. Με τον ερχομό της δεκαετίας του 2010, εμφανίστηκε και το 4G, με την ταχύτητα αποστολής/λήψης δεδομένων να αγγίζει το 1 gigabit/δευτερόλεπτο, με το streaming εικόνας, ήχου και video να γίνεται high definition και τα όνειρα μιας ψηφιακής εποχής να απαιτούν εξελιγμένες συσκευές smartphone και να μας προετοιμάζουν για την εκρηκτική έλευση του 5G.
Το 5G είναι εδώ
Οι εποχές αλλάζουν και οι ανάγκες της επικοινωνίας αυξάνονται. Με την τεχνολογία 5G, μια βασική λειτουργία, όπως κατέβασμα μιας ταινίας θα γίνεται σε δευτερόλεπτα και η αναπαραγωγή της θα πραγματοποιείται με την καλύτερη διαθέσιμη ποιότητα εικόνας/ήχου. Όμως η συγκεκριμένη τεχνολογία αφορά μια «μεγαλύτερη εικόνα» ως προς την επικοινωνία μας. Με τα δίκτυα 5G, ο χρήστης μιας έξυπνης συσκευής θα μπορεί άμεσα να ανταποκριθεί στα δεδομένα της εποχής του Internet Of Things και των «Συνδεδεμένων Πόλεων».
Τουτέστιν, μέσω του smartphone σου θα βρίσκεις WiFi σε κάθε σημείο των περιοχών που κινείσαι, θα γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή πιθανά τεχνικά προβλήματα στο αυτοκίνητο σου, θα μπορείς να ανοίξεις και να κλείσεις πόρτες/παράθυρα ή να προγραμματίσεις συναγερμούς στο σπίτι ή στο γραφείο σου, να προγραμματίσεις τη θέρμανση σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους ακόμα και να θέσεις κάθε είδους πρωτόκολλα ασφαλείας στην καθημερινότητα αγαπημένων σου προσώπων (όπως το τι βλέπουν στα smartphones τους τα παιδιά σου). Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, πως ως το 2025, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν να παρέχουν πλήρη συνδεσιμότητα 5G στους κατοίκους τους, μαζί και η Ελλάδα.
Οι συσκευές
Γιατί μας ρωτάς πότε θα υπάρξουν συσκευές 5G; Ήδη υπάρχουν. Παρακάτω μπορείς να ρίξεις μια ματιά και να προετοιμαστείς για το μέλλον, που είναι ήδη στα χέρια μας.