6 απλοί τρόποι για να περιορίσεις το άγχος σου
- 17 ΙΟΥΝ 2022
Το άγχος φαίνεται να μας ταλαιπωρεί αρκετά συχνά αυτή την περίοδο, καθιστώντας πιο δύσκολο να σκεφτούμε καθαρά και να διατηρήσουμε την ψυχική μας ηρεμία. Μπορεί να είναι δελεαστικό να αγνοείς τα συναισθήματά σου όταν αισθάνεσαι αγχωμένος, κυρίως αν η πηγή του προέρχεται από deadline στη δουλειά ή άλλα άτομα στη ζωή σου που έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από σένα απ’ ό,τι εσύ για τον εαυτό σου.
Όπως όμως ήδη γνωρίζεις, αν καταπιέζεις τα συναισθήματά σου αυτά θα γίνουν πιο έντονα και είναι πιθανό να ξεφύγουν εντελώς από τον έλεγχό σου. Επομένως, είναι καλύτερα να τα αντιμετωπίσεις κατά μέτωπο.
Εστίασε στις αισθήσεις σου
Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι να εστιάσεις στις πέντε αισθήσεις σου για μειώσεις το άγχος. Αν για παράδειγμα, αισθάνεσαι καταβεβλημένος στη δουλειά, αντί να εστιάζεις σε αυτό που σε αγχώνει και να το μεγαλοποιείς στο μυαλό σου, αναρωτήσου τι μπορείς να δεις, να ακούσεις, να αγγίξεις, να μυρίσεις και να γευτείς.
Οι ανησυχίες σου δεν είναι τόσο τρομερές όσο φαίνονται – και όταν εστιάζεις σε μικρότερες αισθήσεις, όπως το άρωμα λουλουδιών ή του καθαρού αέρα, αυτό θα αλλάξει τη διάθεσή σου.
Σε έναν κόσμο που υπερφορτωνόμαστε με τεχνολογία, τείνουμε να ξεχνάμε ότι υπάρχουν ακόμα απλές απολαύσεις στην καθημερινότητά μας, όπως το να παρατηρήσεις τη φύση.
Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου
Απομακρύνσου από το επαγγελματικό σου πόστο και πιες λίγο νερό ή μείνε σιωπηλός αναπνέοντας βαθιά. Εκμεταλλεύσου ό,τι σε βοηθάει να αποσυμπιεστείς. Και μην ξεχνάς να ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι. Πιθανότατα, ένας συνάδελφός σου να είναι διαθέσιμος να σε ακούσει. Εάν πάλι, το να μιλήσεις για τα προβλήματά σου με κάποιον άλλο δεν φαίνεται καλή επιλογή, ίσως είναι βοηθητικό να διαβάσεις για καταστάσεις που μοιάζουν με τη δική σου.
Μια ολιγόλεπτη έρευνα στην Google μπορεί να σου δώσει πολύτιμες πληροφορίες για προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει πολλά άτομα στο παρελθόν — και τα οποία έχουν ξεπεράσει. Η υγεία σου είναι εξίσου σημαντική με την εργασία σου και το να αφιερώνεις χρόνο για τον εαυτό σου είναι ζωτικής σημασίας για να κρατήσεις και τα δύο υπό έλεγχο.
Μην αναλύεις τα πράγματα σε υπερβολικό βαθμό
Ξεκίνα να εστιάζεις σκόπιμα σε κάτι, όπως στην αναπνοή σου. Μόλις το κάνεις, δεν είναι καλή ιδέα να σκέφτεσαι υπερβολικά τα πράγματα ή να προσπαθείς να αναλύσεις πώς αισθάνεσαι. Εάν το μυαλό σου αρχίσει να περιπλανιέται και να σου λέει πόσο αγχωμένος είσαι, απλώς επίστρεψε στην αναπνοή. Εάν είναι απαραίτητο, απλώς επανάλαβε την εισπνοή, εκπνέοντας μέχρι να πέσουν τα επίπεδα του άγχους σου.
Αν πιάνεις τον εαυτό σου να μένει σε κάτι και να ανησυχεί για αυτό, μια άλλη καλή πρακτική είναι να σημειώνεις τι σκέφτεσαι. Και μετά πες στον εαυτό σου να μην το σκέφτεσαι. Ακούγεται ανόητο, αλλά λέγοντας στον εαυτό σου να μην κάνει κάτι γι΄αυτό, βοηθάς τον εγκέφαλό σου στο να επικεντρωθεί και να κάνει ακριβώς αυτό. Τέλος, υπενθύμισε στον εαυτό σου θετικά πράγματα ή οραματίσου θετικά αποτελέσματα.
Κόψε ταχύτητα
Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές. Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, αυτό που χρειαζόμαστε όλοι δεν είναι απλώς περισσότερος χρόνος, αλλά περισσότερος συνειδητός χρόνος. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει, αλλά η επιβράδυνση μάς βοηθά να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να αναπνεύσουμε για να έχουμε χώρο μεταξύ αυτού που συμβαίνει στη ζωή μας και του τρόπου με τον οποίο αντιδρούμε σε αυτό.
Αφιερώνοντας λίγο χρόνο, δημιουργείς ένα άνοιγμα για κάτι νέο. Επιτρέπεις επίσης στον εαυτό σου να σκεφτεί τι είναι αυτό που τον κάνει να αισθάνεται καταβεβλημένος, ώστε να μάθει πώς μπορεί να προσαρμόσει την κατάσταση. Τέλος, η επίγνωση μπορεί να μη συμβεί ταυτόχρονα με τη σκέψη.
Μπορείς να ξεκινήσεις φροντίζοντας απλά τον εαυτό σου κάθε μέρα: περπατώντας ξυπόλητος στη φύση, κάνοντας κηπουρική ή διαλογισμό. Για να γίνεις πιο προσεκτικός, εξασκήσου στον διαλογισμό επίγνωσης (που συνήθως περιλαμβάνει να κάθεσαι ήσυχα και να εστιάσεις στην αναπνοή σου ή σε μια λέξη ή φράση).
Με την εξάσκηση της αυτοφροντίδας ως απάντηση στο άγχος, θα βρεις σύντομα τρόπους να ανταποκριθείς προληπτικά – αντί να κατακλύζεσαι από το πόσα πρέπει να κάνεις ταυτόχρονα.
Θυμήσου ότι έχεις τον έλεγχο
Είναι δύσκολο να μην αφήσεις το άγχος να κυριαρχήσει. Πολλές υποχρεώσεις και ελάχιστος χρόνος. Το να μάθεις όμως πώς να διαχειρίζεσαι το άγχος είναι ένα από εκείνα τα κρίσιμα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να χειριστείς τα συναισθήματά σου και να βεβαιωθείς ότι δεν σε κατακλύζουν.
Αφιέρωσε τώρα ένα λεπτό στον εαυτό σου: κοίτα τριγύρω, πάρε βαθιά εισπνοή και άφησε τον αέρα να βγει. Κλείσε τα μάτια σου για ένα ή δύο δευτερόλεπτα, και συνειδητοποίησε τι συμβαίνει μέσα στο σώμα σου. Αυτή είναι η επίγνωση — και μπορεί να σε βοηθήσει να ανακτήσεις τον έλεγχο των αγχωτικών συναισθημάτων που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να σε κατακλύσουν.
Μην πιέζεις την κατάσταση
Είναι εύκολο να θέλεις να είσαι παρών και να αποζητάς την ηρεμία, αλλά τι γίνεται όταν το μυαλό σου τρέχει ή πονάει το σώμα σου; Την επόμενη φορά που θα νιώσεις πιεσμένος ή καταπονημένος, δοκίμασε να ρωτήσεις τον εαυτό σου: Μπορώ να σταματήσω να πιέζω την κατάσταση; Μπορώ να σταματήσω να επιβάλλω τα πράγματα τώρα;
Αυτή η νοοτροπία θα σε βοηθήσει να μην ασκείς τόση πίεση. Αναγνωρίζοντας ότι αυτά τα συναισθήματα είναι αναπόφευκτα και φυσικά – αλλά φευγαλέα, μπορείς να τα αντιμετωπίσεις από διαφορετική οπτική γωνία. Μόλις αναγνωρίσεις ότι είναι εντάξει να μην τα κάνεις όλα μαζί, γίνεται πιο εύκολο να απαλλαγείς από το άγχος. Τα αρνητικά συναισθήματα δεν θα διαρκέσουν για πάντα.