shutterstock
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

6 από τα πιο όμορφα χωριά για διακοπές στο Πήλιο

Ανακαλύπτουμε τις ομορφιές ενός ευλογημένου τόπου που συνδυάζει βουνό και θάλασσα και χανόμαστε στα γραφικά, καταπράσινα χωριά του.

Το βουνό των Κενταύρων. Η θερινή κατοικία των 12 Θεών του Ολύμπου. Το Πήλιο, σύμφωνα με τη μυθολογία, είναι ένας ευλογημένος τόπος, όπου κάποιος μπορούσε να θαυμάσει τη φύση σε όλο της το μεγαλείο: βουνό, θάλασσα, καταπράσινη, πυκνή βλάστηση, γάργαρα νερά που αναβλύζουν από το υγρό ακόμα και το καλοκαίρι έδαφος.

Πράγματι, το Πήλιο τα συνδυάζει όλα αυτά και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό. Γι’ αυτό και αποτελεί έναν από τους καλύτερους προορισμούς για διακοπές όλο τον χρόνο και ιδανικό για όσους αναζητούν λίγη δροσιά στις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Χανόμαστε σε 6 γραφικά, καταπράσινα χωριά του Πηλίου

Εκτός από τις δεκάδες παραλίες, τα αμέτρητα μονοπάτια για πεζοπορία μες στο δάσος, τα ντόπια προϊόντα και την τοπική αρχιτεκτονική, ένα ακόμα highlight του είναι τα πανέμορφα χωριά του.

Τσαγκαράδα

Στην ανατολική πλευρά του Πηλίου, που βλέπει Αιγαίο, συναντά κανείς την Τσαγκαράδα. Ένα από τα πιο γνωστά χωριά της περιοχής, όχι μόνο για το φυσικό του τοπίο, τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα πηλιορείτικα αρχοντικά, αλλά και για τις κρυστάλλινες παραλίες του: από τον ξακουστό Μυλοπόταμο και την άγριας ομορφιάς Φακίστρα μέχρι τη βραχώδη Καραβοστασιά.

Μακρινίτσα

Διαθέτει εξαιρετική θέα στον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, γι’ αυτό και τη φωνάζουν «μπαλκόνι του Πηλίου». Η Μακρινίτσα είναι επίσης ένας δημοφιλής πηλιορείτικος προορισμός, που εντοπίζεται στο δυτικό τμήμα του βουνού των Κενταύρων. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην πανέμορφη πλατεία της Μακρινίτσας υπάρχει το Καφενείο Θεόφιλος που είναι γνωστό εντός και εκτός συνόρων για μια ζωγραφιά του φημισμένου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Σήμερα το κτήριο έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και είναι ιδιοκτησία της Κοινότητας Μακρινίτσας.

Πορταριά

Η Πορταριά είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου βόρεια του Βόλου, από τον οποίο απέχεις μόλις 12χλμ. Χαρακτηριστικό στοιχείο της είναι τα μεγάλα αρχοντικά, θεσσαλομακεδονικού ρυθμού με σκεπές από πέτρινες πλάκες, τα περισσότερα από τα οποία σήμερα είναι ανακαινισμένα και λειτουργούν ως ξενώνες.

Ιδιαίτερα γραφική είναι η πλατεία Αδάμενας από όπου ξεκινάει το μονοπάτι για την Πηγή Μάνας με τα αιωνόβια πλατάνια.

Μηλιές

Από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου είναι οι Μηλιές. Σημείο αναφοράς τους, ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, τα πέτρινα γεφύρια και ο θρυλικός Μουτζούρης, το τρενάκι που έχει κλείσει έναν αιώνα ζωής και συνεχίζει να λειτουργεί χαρίζοντας στους επισκέπτες μοναδικής ομορφιάς εικόνες από το Βουνό των Κενταύρων.

Ζαγορά

Ένα από τα ιστορικότερα χωριά στο Πήλιο είναι η Ζαγορά, που απλώνεται σε μία καταπράσινη πλαγιά. Λέγεται ότι η δημιουργία της ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης των κατοίκων των παραθαλάσσιων περιοχών για προστασία από τις πειρατικές επιδρομές.

Μια από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές της είναι αυτή που ξεκινά από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου –μία από τις τέσσερις συνοικίες του οικισμού- και μέσα από ένα καταπράσινο μονοπάτι καταλήγει στην παραλία του Χορευτού.

Τρίκερι

Κατηφορίζοντας στο Νότιο Πήλιο συναντάμε το Τρίκερι. Είναι χτισμένο στην κορυφή του υψώματος στο τελείωμα της χερσονήσου της Μαγνησίας, ανατολικά της εισόδου του Παγασητικού κόλπου με θέα σε αυτόν και στον Ευβοϊκό κόλπο. Ένα παραθαλάσσιο χωριό που διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα της περιοχής, λόγω της νησιώτικης αύρας του με τα ταβερνάκια που σερβίρουν θαλασσινούς μεζέδες και φρέσκο ψάρι και τα ψαροκάικα που αράζουν στο φυσικό λιμάνι.