6 καταστάσεις που προκαλούν πάντα αμηχανία στους έξυπνους ανθρώπους
- 18 ΔΕΚ 2023
Η καθημερινότητα ενός έξυπνου ατόμου είναι αρκετά πιθανό να πέφτει σε κάποιες «ξέρες», σε καταστάσεις που δεν μπορεί ή δεν θέλει να διαχειριστεί. Τις αναλύουμε όλες παρακάτω.
Προσπάθησε να δεις αν έχεις υπάρξει πρωταγωνιστής ή δευτεραγωνιστής σε κάποιες από αυτές.
Η ψιλή κουβέντα και η φθορά της
Συχνά το λεγόμενο small talk είναι μια κατάσταση που νομίζουμε πως μπορεί να μας εισάγει σε μια γνωριμία ή να μας φέρει πιο κοντά σε ένα άτομο που θέλουμε να γνωρίσουμε. Τι γίνεται όμως όταν μια συζήτηση για τον καιρό που άλλαξε ξανά, για το τι σου αρέσει να κάνεις και τι όχι στον ελεύθερό σου χρόνο, καταλήγει να ρουφάει τη ζωή από το μεδούλι του εγκεφάλου σου;
Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς μια κατάσταση ψιλοκουβέντας «περί ανέμων και υδάτων» ούτε για ένα λεπτό, αυτό συμβαίνει διότι έχεις καλομάθει το μυαλό σου να δοκιμάζεται σε απαιτητικές συζητήσεις με συνομιλητές το ίδιο έξυπνους μ’ εσένα.
Αναλύεις τα πάντα σε σημείο υπερβολής
Αμφιταλαντεύεσαι στο να πάρεις την κρίσιμη απόφαση: Θα χωρίσεις, θα προτείνεις να γίνετε φίλοι με προνόμια, θα παραμείνεις στη σχέση; θα παραγγείλεις πίτσα; θα δεις Μουντιάλ ή σειρά στο Netflix; Θα ξαναμιλήσεις στον ξάδελφο σου ύστερα από αυτό το σεξιστικό αστείο που έκανε προχθές στο οικογενειακό τραπέζι;
Αν τα παραπάνω κι ακόμα περισσότερα ερωτήματα δεν μπορείς ποτέ να τα κλείσεις με μια οριστική απάντηση, αν προτιμάς να μένεις απορροφημένος στις σκέψεις σου από το να τις εκφράζεις, αυτό συμβαίνει διότι το μυαλό σου διαθέτει αρκετά και πολυεπίπεδα φίλτρα ανάλυσης των καταστάσεων. Κάθε φορά που δε σε πείθει ένα πόρισμα της σκέψης σου, ενεργοποιείς ένα ακόμα φίλτρο και αυτή η διαδικασία καταλήγει συχνά σε ένα χάος δίχως αρχή και τέλος.
Βαριέσαι τη δουλειά σου
Το μυαλό σου αναζητά προκλήσεις και νέα projects. Όταν ο διευθυντής σου απαιτεί να λειτουργήσεις στον αυτόματο πιλότο, εκτελώντας συγκεκριμένα tasks σε καθημερινή βάση, αυτό που κάποτε έμοιαζε συναρπαστικό, ξαφνικά γίνεται ρουτίνα και σου προκαλεί κούραση. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν ο προϊστάμενός σου δεν αντιλαμβάνεται πως έχεις ανάγκη ευκαιρίες για να δοκιμάσεις και να προκαλέσεις τον εαυτό σου με νέες ιδέες, ζητώντας απλά τα καθημερινά tasks.
Νιώθεις ότι έχεις κολλήσει στα ίδια
Αναλύοντας τις συνθήκες της ζωής σου με λίστες υπέρ/κατά, αποκτάς καλύτερη αντίληψη των εμποδίων και των ευεργετημάτων που μπορεί να προκύψουν από την ανάληψη ενός ρίσκου. Όταν όμως τα ρίσκα μοιάζουν με μασκαρεμένα εμπόδια, με τάφρους ετοιμόρροπες που θυμίζουν ανεμόσκαλες προς το κενό, τότε αναβάλλεις τις αποφάσεις που καλείσαι να πάρεις και μένεις στο ίδιο σημείο.
Αυτή η αναποφασιστικότητα, που έγινε σημείο αναφοράς ακόμα και στο έργο φιλοσόφων όπως ο Kierkegaard, συχνά μπορεί να προβάλλει μια δυσμενή εντύπωση για ‘σένα, παραπέμποντας σε βαρεμάρα και ιδρυματισμό.
Δείχνεις διαφορετικός
Σε ρωτάνε συνέχεια «μα πού έχεις το μυαλό σου;», δυσκολεύεσαι τρομερά να κάνεις το πιο απλό task που σου ζητάει ο διευθυντής σου, αποφεύγεις το small talk, γενικά δεν είσαι και ο πιο προσιτός ανθρωπότυπος εκεί έξω. Το να σε περιγράφουν ως παράξενο/ασυνήθιστο/εκκεντρικό, δεν είναι η πιο εύκολη συνθήκη καθημερινότητας, αλλά ταυτόχρονα, είναι το πρώτο βήμα για να εντοπίσεις κι άλλα “weird” άτομα και να συνθέσετε μια τέλεια παρέα.
Δεν ερωτεύεσαι εύκολα
Αν είσαι πάρα πολύ έξυπνος, χρειάζεσαι ένα τόνο από ενδιαφέρουσες πληροφορίες για να νιώσεις ανέμελος, για να ρίξεις τα τύχη της συλλογιστικής σου μεθόδου, για να ερωτευτείς παθιασμένο ένα άτομο.