© Alamy/Visualhellas.gr
ΚΑΡΙΕΡΑ

6 κόλπα για να γίνεις πιο παραγωγικός στη δουλειά

Χώρισε τις δουλειές σε τέσσερις κατηγορίες: επείγον, όχι επείγον, σημαντικό, όχι σημαντικό.
Υπάρχει μια σκηνή στο σύγχρονο σινεμά που καλό θα είναι να μη δοκιμάσεις στη δουλειά σου. Στο Wolf of Wall Street ο πολύπειρος Matthew McConaughey συμβουλεύει τον πρωτάρη στο χρηματιστήριο Leonardo DiCaprio για το πώς να επιβιώσει στον κλάδο των brokers. Η συνταγή περιλαμβάνει πρωτόγονα τραγούδια, χτυπήματα στο στέρνο, τόνους αλκοόλ, αυνανισμό, και μπόλικες παράνομες ουσίες. Όλα αυτά μπορεί να δείχνουν γοητευτικά στο σινεμά, δύσκολα όμως θα σε βοηθήσουν στη δική σου καριέρα.

Οι αρετές που θα σου φανούν χρήσιμες για να γίνεις πιο παραγωγικός στη δουλειά σου είναι άλλες και σίγουρα είναι πολύ πιο απλές.

Στην εποχή των smarthphones, το smartworking αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία. Το ζητούμενο δεν είναι να δουλεύεις ατέλειωτες ώρες, ούτε να εργάζεσαι με σκυμμένο το κεφάλι. Το θέμα είναι να δουλεύεις έξυπνα.

Πώς όμως θα το κάνεις αυτό; Η συγκέντρωση, η στοχοπροσήλωση και η ηρεμία αποτελούν τους τρεις πιο σημαντικούς παράγοντες.

Κόψε τα social media

Σχόλια στον δικό σου και άλλους λογαριασμούς, ατέλειωτο σκρολάρισμα στο feed του Instagram για το κυνήγι της επόμενης φωτογραφίας από διακοπές, διάβασμα χιλιάδων ειδήσεων από τις οποίες σχεδόν καμία δε σε ενδιαφέρει.

Ο ρόλος των social media είναι να σε κρατούν καρφωμένο εκεί και μακριά από οτιδήποτε άλλο, όπως, για παράδειγμα, η δουλειά.

Ένα χρήσιμο Matrix

Όχι, δεν εννοούμε την ταινία. Να σου συστήσουμε το Eisenhower Matrix ή αλλιώς τον τρόπο που χρησιμοποιούσε ο εμβληματικός Πρόεδρος των ΗΠΑ για να τελειώνει γρήγορα και αποτελεσματικά τις δουλειές του. Έτσι, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις μια κόλλα χαρτί και να τη χωρίσεις στα τέσσερα. Βάλε σε κάθε ένα από τα τέσσερα τεταρτημόρια τους εξής τίτλους: «επείγον», «όχι επείγον», «σημαντικό», «όχι σημαντικό».

Ό,τι είναι επείγον και σημαντικό, πρέπει να γίνει αμέσως. Ό,τι είναι σημαντικό άλλα όχι επείγον πρέπει να δρομολογηθεί και να μπει σε πρόγραμμα. Ό,τι είναι επείγον αλλά όχι σημαντικό καλό είναι να ανατεθεί σε κάποιον άλλο. Αν, τώρα, κάτι δεν είναι ούτε επείγον ούτε σημαντικό τότε καλύτερα απλά να το ξεχάσεις. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και εσύ πρέπει να είσαι παραγωγικός στη δουλειά.

Τα emails σε κάνουν λιγότερο παραγωγικό στη δουλειά

Αν θες να απαντάς κατευθείαν στα emails, ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικά είναι, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αντιδράς σαν το σκυλί του Παβλόφ στο ερέθισμα. Τα notifications είναι ύπουλο πράγμα και σε κάνουν να χάνεις τη συγκέντρωσή σου. Έτσι, καλό θα είναι να ορίσεις τρεις φορές μέσα στη μέρα τη στιγμή που θα απαντάς στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (ή και μία σε περίπτωση που δε δέχεσαι τόσα emails).

Σκέψου και το εξής: όταν απαντάς σαν τρελός στην αλληλογραφία μπορείς εύκολα να κάνεις λάθη και να γίνει προσβλητικός χωρίς να το θέλεις.

Εμπιστοσύνη, αυτή η αρετή

Κανείς δε λέει ότι δεν πρέπει να προσέχεις τα νώτα σου. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι άξιοι εμπιστοσύνης. Αν όμως φτάσεις στο άλλο άκρο και δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν, τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα στη δουλειά. Οι μεγάλες επιτυχίες και τα δυνατά αποτελέσματα έρχονται από τα teams που λειτουργούν σαν ομάδες και όχι από μοναχικούς καβαλάρηδες

Κάνε διάλειμμα

Το να τρως μπανάνα με το κινητό στα χέρια ή να προσπαθείς να καταπιείς μια μπουκιά φαγητό όσο πληκτρολογείς δεν είναι δείγμα εργατικότητας, είναι συνταγή για σίγουρη καταστροφή. Για να είσαι αποδοτικός θα πρέπει κάποιες στιγμές μέσα στη μέρα να ξεκουράζεται -έστω για 10 λεπτά- το μυαλό και το κορμί σου. Περπάτα, κάνε μια βόλτα μέχρι το παράθυρο, και το κεφάλι σου θα καθαρίσει.

Οι σωστές ερωτήσεις για να είσαι πιο παραγωγικός

Το σύνδρομο του ραγιά ή αλλιώς ο φόβος του να μην κάνεις ερωτήσεις ποτέ γιατί τρέμεις στην ιδέα ότι μπορεί να θεωρηθείς ανεπαρκής.

Χωρίς, βέβαια, το άλλο άκρο να είναι καλό -το να κάνεις δηλαδή ασταμάτητα ερωτήσεις που σπάνε τα νεύρα των υπολοίπων- θα πρέπει να μάθεις πότε, πού, και πώς να θέτεις τα κατάλληλα ερωτήματα. Άλλωστε, αποτελούν ένα από τα κλειδιά για να γίνεις πιο παραγωγικός στη δουλειά.

Exit mobile version