iStock
ΤΑΞΙΔΙ

6 προορισμοί για να περάσεις το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Βουνό ή θάλασσα; Έχουμε και από τα δύο. Έχουμε και καρναβαλικό mood, αλλά το πιο σημαντικό: ανάγκη και διάθεση να ξεφύγουμε έστω και για λίγες ημέρες από τα ίδια και τα ίδια. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FedHATTA, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού, οι top επιλογές -εντός Ελλάδας- για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας που έρχεται είναι οι ακόλουθοι: Πήλιο, Τρίκαλα, Λάρισα, Καστοριά, Λαμία, Ιωάννινα, Κρήτη και Λευκάδα – εκεί, που η πληρότητα δηλαδή ενδέχεται να αγγίξει το 90 με 100%. Άρα εμείς θα πάμε αλλού. 

Ταξιδεύουμε σε βουνά, θάλασσες, λίμνες σε κοντινή ή σε πιο μακρινή απόσταση από την Αθήνα και μένουμε πάντα ή σχεδόν πάντα σε καρναβαλικό mood. Το βασικό είναι ότι θα ξεφύγουμε έστω και για λίγες ημέρες από τα ίδια και τα ίδια.

Στην Ύδρα για πολύχρωμη παρέλαση

Το καρναβάλι του κοσμοπολίτικου νησιού του Αργοσαρωνικού είναι από τα πιο φημισμένα. Οι Υδραίοι διοργανώνουν το Υδραίικο καρναβάλι με τους μασκαράδες να σχηματίζουν μία πολύχρωμη παρέλαση στα σοκάκια και τους δρόμους γύρω από το λιμάνι την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. 

Στο Γαλαξίδι για αλευρομουτζουρώματα

Ένας ακόμα κοντινός προορισμός, που δεν χρειάζεται να μπεις στο πλοίο, είναι αυτός του Γαλαξιδίου, που βρίσκεται στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου. Εκεί, όπου το τριήμερο της Αποκριάς αναβιώνει το διασκεδαστικό έθιμο των αλευρομουτζουρωμάτων στο κεντρικό λιμάνι της Αγοράς. Από τη μία το «μουντζούρωμα», από την άλλη το «αλεύρωμα» με τόνους από αλεύρι και φούμο να εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση και όλοι να βάφονται στα χρώματα του παιχνιδιού.

Στη Σκύρο για Διονυσιακό καρναβάλι

Από το μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού, στο μεγαλύτερο νησί των Σποράδων με τη σκυριανή Αποκριά και τα έθιμα του «Γέρου» και της «Κορέλας», που έχουν διονυσιακή προέλευση και συνδέονται με τις αρχαίες γιορτές της γονιμότητας και την υποδοχή της άνοιξης. Λαμβάνουν χώρα στα σοκάκια της Χώρας και στο Κάστρο την Κυριακή, ενώ την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιείται το έθιμο της «Τράτας» με μυσταγωγικό χορό και παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες στην κεντρική πλατεία.

Στη Χαλκίδα για Θαλασσινό καρναβάλι

Αρκεί μία ώρα οδήγηση για να βρεθείς στη Χαλκίδα που κάθε χρόνο τέτοια εποχή φορά τα γιορτινά της με την πόλη να κινείται σε ξέφρενους ρυθμούς, παραδοσιακά γλέντια και φαντασμαγορικές παρελάσεις που κορυφώνονται με το Θαλασσινό καρναβάλι και τον Βασιλιά Καρνάβαλο. 

Κι αν έχεις χρόνο και όρεξη για εκδρομές, τα Ψαχνά και η Στενή θα σε ανταμείψουν με την ομορφιά και το φαγητό τους στις παραδοσιακές ταβέρνες. 

Στη Μονεμβασιά για αποκριάτικο χαρτοπόλεμο

Και από την Εύβοια, μεταφερόμαστε στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο και στην καστροπολιτεία της Μονεμβάσιας ή της Μονεμβασιάς, το «Γιβραλτάρ της ανατολής», όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά. Σε αυτή τη μικρή, ιστορική πόλη με τη μεσαιωνική ομορφιά και τα γραφικά καλντερίμια, που βρίσκεται στο Νομό Λακωνίας, χτισμένη πάνω σε έναν ασβεστολιθικό βράχο, πραγματοποιείται την Κυριακή στην κεντρική πλατεία του Αγίου Ιωάννη η αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του βλάχικου γάμου με παραδοσιακά εδέσματα και κρασί, ενώ τη Δευτέρα το πέταγμα του χαρταετού στην πλατεία Χρυσαφίτισσας.

Στον Τσιβλό για την παραδεισένια λίμνη του

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιο γνωστό αποκριάτικο έθιμο, ίσως και να υπάρχει αλλά όταν ο προορισμός είναι το αλπικής ομορφιάς ορεινό χωριό Τσιβλός, που βρίσκεται νοτιονατολικά της Ακράτας και στις καταπράσινες βουνοπλαγιές του φωλιάζει η εντυπωσιακή ομώνυμη λίμνη του χωριού, τότε τίποτα από τα παραπάνω -Απόκριες, καρναβάλια- δεν έχουν σημασία.

Αφού περπατήσεις, εξερευνήσεις, φωτογραφίσει, απολαύσει τη λίμνη Τσιβλού -δημιουργήθηκε το 1913, όταν μια μεγάλη κατολίσθηση έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη και γκρέμισε σχεδόν το μισό χωριό Τσιβλός-, μπορείς να επισκεφθείς το χωριό Ζαρούχλα, από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της ορεινής Πελοποννήσου, πνιγμένο στα έλατα και τις καστανιές και γιατί όχι, να φτάσεις μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Exit mobile version