6 συμβουλές συντήρησης για να ζήσει περισσότερο το αυτοκίνητό σου
Όσα πρέπει να κάνεις σε εβδομαδιαία βάση για να δώσεις στο αυτοκίνητό σου, την ευκαιρία να διατηρήσει μετά από χρόνια την αγοραστική του αξία υψηλά.
- 3 ΙΟΥΛ 2024
Όταν έχουμε δαπανήσει μια περιουσία για να αγοράσουμε αυτοκίνητο, η αλήθεια είναι ότι δεν θέλουμε να είναι περιορισμένης χρήσης. Το θέλουμε με όλες τις ανέσεις του, τις οποίες άλλωστε έχουμε χρυσοπληρώσει.
Ένα νέο αυτοκίνητο το 2024 έχει μέση τιμή πάνω από 40.000 ευρώ, χρήματα που χρειάζονται χρόνια για να βγουν και για αυτό είναι σημαντικό για κάθε οδηγό να μπορεί να το απολαύσει στο 100%.
Ωστόσο είναι ακόμα πιο σημαντικό, η αγορά του να έχει διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη. Έτσι, θα διατηρήσει άλλωστε σε υψηλά επίπεδα και την αγοραστική του αξία, καθώς περνούν τα χρόνια. Παρακάτω θα διαβάσουμε για 6 tips που θα δώσουν στο αυτοκίνητό μας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είτε οδηγείς βενζινοκίνητο, είτε έχεις μεταβεί σε ηλεκτρικό.
Οδήγησε το τακτικά
Οι ειδικοί συνιστούν να οδηγούμε το αυτοκίνητά μας μέσα στην πόλη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και να μην το αφήνουμε μέσα στο γκαράζ για πάντα. Ακόμα και αν έχεις βρει θέση λοιπόν στο Παγκράτι και φοβάσαι να το ξαναβγάλεις, καλά θα κάνεις να το κινείς πού και πού.
Τα ελαστικά, οι μπαταρίες και τα υγρά μπορούν να χαλάσουν χωρίς τακτική χρήση, αλλά το να περνάς 15 χιλιόμετρα στο χιλιομετρητή μια φορά την εβδομάδα θα βοηθήσει το αυτοκίνητο να μείνει σε φόρμα.
Πέρνα συχνά από το πλυντήριο αυτοκινήτων
Η σκουριά είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του αυτοκινήτου, ένας εχθρός που έρχεται για όλα τα οχήματα κάποια στιγμή. Οι κηλίδες σκουριάς είναι το οπτικό σημάδι μιας χημικής αντίδρασης μεταξύ σιδήρου, οξυγόνου και νερού, αλλά είναι κάτι περισσότερο από ένα κακό θέαμα.
Η σκουριά διασπά τις μεταλλικές επιφάνειες του οχήματός σου και τις καθιστά δομικά ασταθείς. Το χιονόνερο, το χιόνι, το αλάτι του δρόμου και η γενική βρωμιά μπορούν να βοηθήσουν στη διάβρωση, αλλά η απομάκρυνσή τους με τακτικό πλύσιμο και κερί κάθε λίγες εβδομάδες μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του χρώματος και του πλαισίου του αυτοκινήτου.
Αλλαγή λιπαντικών στο χρονοδιάγραμμα
Οι περισσότεροι οδηγοί γνωρίζουν ότι πρέπει να αλλάζουν τακτικά τα λιπαντικά τους (το πόσο συχνά εξαρτάται από το μοντέλο, κάθε πότε οδηγούμε και το είδος του λιπαντικού). Αλλά και τα άλλα υγρά που κρατούν το αυτοκίνητο σε λειτουργία χρειάζονται τακτικές αλλαγές.
Τα υγρά του κιβωτίου ταχυτήτων, των φρένων, του υδραυλικού τιμονιού και του διαφορικού απαιτούν προσοχή σε διαφορετικά σημεία χιλιομέτρων ή χρονικά διαστήματα που αναφέρονται στο εγχειρίδιο του οχήματός σου. Και μην ξεχνάς αυτά που μπορείς εύκολα να συμπληρώσεις στο σπίτι, όπως το υγρό υαλοκαθαριστήρων και το ψυκτικό υγρό του κινητήρα.
Τσέκαρε την υγεία της μπαταρίας σου
Οι μπαταρίες είναι σημαντικά εξαρτήματα τόσο για τα βενζινοκίνητα όσο και για τα ηλεκτρικά οχήματα. Ο περιστασιακός καθαρισμός των ακροδεκτών της μπαταρίας για τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα με μια βούρτσα καθαρισμού πόλων μπορεί να διατηρήσει τη σύνδεση ισχυρή.
Όσον αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα, οι ειδικοί συνιστούν να τα φορτίζεις αργά, καθώς οι γρήγοροι φορτιστές μπορούν να υποβαθμίσουν την μπαταρία του αυτοκινήτου σου με την πάροδο του χρόνου και να μειώσουν τη διάρκεια ζωής του.
Αν έχεις γκαράζ, βάζε το μέσα
Η στάθμευση σε εσωτερικό χώρο δεν κάνει μόνο την είσοδο και την έξοδο από το αυτοκίνητό σου πιο άνετη, αλλά μειώνει επίσης την έκθεση του οχήματος στο περιβάλλον και διατηρεί το φινίρισμα του χρώματος και τα πλαστικά του εξαρτήματα.
Το φως του ήλιου και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μπορούν να καταστρέψουν τους υαλοκαθαριστήρες του παρμπρίζ, να ξεθωριάσουν τους προβολείς και τα πλαστικά καλύμματα και να φθείρουν ακόμη και την μπαταρία σου γρηγορότερα. Η στάθμευση σε γκαράζ μπορεί να μειώσει την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και τη θερμότητα. Αν λοιπόν διαθέτεις γκαράζ, προτίμησε να το αφήνεις μέσα, ακόμα και αν βρήκες θέση στάθμευσης έξω από το σπίτι.
Τσέκαρε τα ελαστικά σου κάθε εβδομάδα
Τα ελαστικά είναι ένα κρίσιμο στοιχείο ασφαλείας και η παρακολούθηση της κατάστασής τους μπορεί να αποτρέψει έκτακτες καταστάσεις στο δρόμο. Οι οργανισμοί οδικής ασφάλειας συνιστούν να εξετάζουμε τα ελαστικά μας σε εβδομαδιαία βάση για ορατές ζημιές, όπως ρωγμές ή εξογκώματα καθώς και να ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών κάθε μήνα (συμπεριλαμβανομένης της ρεζέρβας).