6 χώρες που δεν χρειάζεται να αφήσεις φιλοδώρημα
- 22 ΟΚΤ 2024
Το φιλοδώρημα είναι κάτι που απασχολεί τις περισσότερες παρέες όταν βγαίνουν έξω. Το αν θα αφήσουμε κάποιο tip στον σερβιτόρο και πόσο μεγάλο ή μικρό θα είναι αυτό το tip γίνεται καμιά φορά μέχρι και αιτία διαφωνίας.
Ευτυχώς, στην Ελλάδα πάνω-κάτω όλοι αφήνουμε όσο φιλοδώρημα επιτρέπει η τσέπη μας και αν καμιά φορά δε μας περισσεύουν λίγοι είναι εκείνοι οι εργαζόμενοι στην εστίαση που θα μας κοιτάξουν με μισό μάτι. Δε συμβαίνει το ίδιο σε όλες τις χώρες όμως.
Στις ΗΠΑ για παράδειγμα το φιλοδώρημα θεωρείται υποχρεωτικό, ενώ συνήθως το ποσό που θα πρέπει να αφήσει κάποιος στο τέλος ενός δείπνου αναλογεί στο 20% του συνολικού λογαριασμού. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό δηλαδή. Σε αυτό έχει συμβάλει το γεγονός πως οι υπάλληλοι στην εστίαση είναι οι πιο κακοπληρωμένοι της χώρας, με πολλούς από αυτούς να βγάζουν λιγότερο και από τον κατώτατο μισθό.
Μάλιστα, το φιλοδώρημα στις ΗΠΑ είναι τόσο χαραγμένο στην κουλτούρα τους που εξαπλώνεται και σε μαγαζιά που προσφέρουν υπηρεσίες ομορφιάς ή ακόμα και στους παρκαδόρους.
Υπάρχουν όμως και χώρες που είναι πιο χαλαρές με το φιλοδώρημα και υπάρχουν και έξι χώρες, στις οποίες δεν απαιτείται καθόλου να αφήνετε κάποιο tip στους ανθρώπους που σας εξυπηρετούν.
Ιαπωνία
Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι τόσο ασυνήθιστο το να αφήνει κάποιος φιλοδώρημα, που οι υπάλληλοι αρνούνται πεισματικά να το πάρουν. Σύμφωνα, με τον ταξιδιωτικό οδηγό Fodor’s πολλοί εργαζόμενοι μπορεί να ντραπούν όταν πάτε να τους αφήσετε έξτρα χρήματα για την εξυπηρέτηση που σας προσέφεραν.
Στην Ιαπωνία θεωρούν ότι ο πελάτης πληρώνει ήδη αρκετά για να εξυπηρετηθεί σωστά και είναι χρέος τους να τον εξυπηρετήσουν έτσι όπως του αρμόζει, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αφήσει tip.
Ισπανία
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι σερβιτόροι πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό, στην Ισπανία αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι μισθοί τους είναι αρκετά ικανοποιητικοί ώστε να τους προσφέρουν μια καλή ποιότητα ζωής. Έτσι, δε χρειάζεται να βασιστούν στο φιλοδώρημα για να τα βγάλουν πέρα.
Σύμφωνα με το ταξιδιωτικό περιοδικό Afar, στις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που θα αφήσετε φιλοδώρημα στην Ισπανία, αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά το 15% του συνολικού λογαριασμού και αυτό μόνο σε περίπτωση εξαιρετικής εξυπηρέτησης.
Νότιος Κορέα
Παρόλο που τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν τα τελευταία χρόνια, κυρίως με την αύξηση των τουριστών αλλά και του κόστους ζωής, η Νότιος Κορέα παραμένει μια χώρα που δεν αγαπά το φιλοδώρημα και ούτε το θεωρεί αυτονόητο. Το αντίθετο μάλλον.
Σύμφωνα με έρευνα των Korea Times, 7 στους 10 Νοτιοκορεάτες θεωρούν απαράδεκτο το φιλοδώρημα και μόλις το 5% των όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε πως δεν έχει πρόβλημα με την κουλτούρα του tipping.
Δανία
Η νομοθεσία της Δανίας απαιτεί να περιλαμβάνονται όλες οι χρεώσεις υπηρεσιών, ακόμα και τα φιλοδωρήματα στις αναγραφόμενες τιμές που υπάρχουν στα μενού των εστιατορίων. Αν όμως θέλετε ντε και καλά να αφήσετε φιλοδώρημα, αυτό καλό θα ήταν να μην ξεπερνάει το 10% του συνολικού σας λογαριασμού.
Κίνα
Σύμφωνα με το BBC, μέχρι πριν μερικά χρόνια στην Κίνα θεωρούνταν πολύ αγενές το να αφήσει κάποιος φιλοδώρημα. Αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια, κυρίως με την έλευση των τουριστών από τη δύση, παρόλα αυτά κανείς δεν περιμένει ότι θα πάρει φιλοδώρημα αν προσφέρει κάποια υπηρεσία. Βέβαια, αυτά ισχύουν κυρίως για την ηπειρωτική Κίνα. Τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάου.
Βραζιλία
Η Βραζιλία είναι ακόμα μια χώρα, όπου το φιλοδώρημα δε συνηθίζεται. Αντί για tip στο τέλος ενός γεύματος όμως για παράδειγμα, στη Βραζιλία οι επιχειρήσεις προσθέτουν στην απόδειξη ένα 10% που καλύπτει το κόστος της εξυπηρέτησης.
Μάλιστα, οι ντόπιοι λένε πως αν τελικά δε μείνετε ευχαριστημένοι από την εξυπηρέτηση, καλό θα ήταν να ζητήσετε να αφαιρεθεί αυτό το 10% από τον τελικό σας λογαριασμό και κανείς δε θα σας κάνει μούτρα.