Efrem Lukatsky / AP
ΚΟΣΜΟΣ

7 από τις τελευταίες εγκαταλελειμμένες πόλεις στον πλανήτη

Σε ποια ήπειρο βρίσκονται οι περισσότερες και για ποιο λόγο ερημώθηκαν.
Στον πλανήτη ζουν σήμερα περισσότεροι από 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Η πλειοψηφία αυτών έχει συγκεντρωθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ανάμεσα σε εκείνα, λοιπόν, υπάρχουν μερικά που, για διάφορους λόγους το καθένα, έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως. Οι εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από τα συγκεκριμένα μέρη είναι ενδεικτικές. Τεράστιες πολυκατοικίες, σπίτια και εργοστάσια που παραμένουν ανέγγιχτα εδώ και δεκαετίες, αν όχι αιώνες.  

Ποιες είναι, όμως, οι συγκεκριμένες εγκαταλελειμμένες πόλεις, πού βρίσκονται στον χάρτη, πώς μπορείς να τις επισκεφτείς και το κυριότερο: ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο είναι μέχρι σήμερα σε αυτή την κατάσταση;

Πρίπιατ – Ουκρανία

Πρόκειται, ίσως, για την πιο γνωστή εγκαταλελειμμένη πόλη στον πλανήτη. Ο λόγος για τον οποίο ερημώθηκε ήταν η έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ το 1986. Η πόλη εκκενώθηκε αμέσως, ενώ πολλοί από τους κατοίκους της πέθαναν εξαιτίας των παρενεργειών από την έκθεση στα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Η πόλη παραμένει ακατοίκητη μέχρι σήμερα, ωστόσο, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, με χιλιάδες τουρίστες να φτάνουν ως εκεί για να δουν από κοντά την πόλη και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Craco – Ιταλία

Στο συγκεκριμένο χωριό της Ιταλίας κάποτε ζούσαν περίπου 2 χιλιάδες κάτοικοι που ασχολούνταν με την παραγωγή σιταριού και ελαιόλαδου. Εξαιτίας, όμως, των ισχυρών σεισμών και των κατολισθήσεων, εγκαταλείφθηκε πλήρως το 1963. Τα ερειπωμένα σπίτια και το εντυπωσιακό τοπίο έχουν τραβήξει την προσοχή πάρα πολλών τουριστών που φτάνουν στην περιοχή αποκλειστικά και μόνο για τη συγκεκριμένη αρχαία πόλη.

Νήσος Χασίμα – Ιαπωνία

Η νήσος Χασίμα βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από την πόλη του Ναγκασάκι στην Ιαπωνία. Σε αυτό, κάποτε, ζούσαν οι εργαζόμενοι στα ορυχεία εξόρυξης άνθρακα. Το 1974, όμως, ερειπώθηκε λόγω της παρακμής της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Πλέον αποτελεί μια πόλη φάντασμα, ενώ ξεχωρίζει για τη μοναδική αρχιτεκτονική του και το μπετόν από το οποίο χτίστηκαν τα κτίρια του νησιού.

Μπόντι – Καλιφόρνια

Τοποθετημένο στους πρόποδες των βουνών της Ανατολικής Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια, το Μπόντι ήταν κάποτε μια ακμάζουσα πόλη εξόρυξης χρυσού. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, έφτασε να φιλοξενεί κάποτε μέχρι και 10 χιλιάδες ανθρώπους. Εξαιτίας του κραχ του 1855, η βιομηχανία παρήκμασε και η πόλη άδειασε. Σήμερα, η περιοχή είναι προστατευμένη από το κράτος των ΗΠΑ, καθώς έχει χαρακτηριστεί μνημείο της βιομηχανικής ζωής στη χώρα. Τα κτίρια διατηρούνται στην κατάσταση που είχαν μείνει, ενώ χιλιάδες επισκέπτες την επισκέπτονται ετησίως.

Kolmanskop – Ναμίμπια

Η πόλη ιδρύθηκε το 1908 από Γερμανούς ανθρακωρύχους που αναζητούσαν διαμάντια. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα γνώρισε τρομερή ανάπτυξη με τη δημιουργία μπαρ, καζίνο ακόμη και αιθουσών μπόουλινγκ. Μερικές δεκαετίες, όμως, αργότερα, η πόλη άδειασε καθώς η ζήτηση για διαμάντια είχε μειωθεί ραγδαία. Σήμερα, αρκετοί τουρίστες συρρέουν στην περιοχή για να περιηγηθούν ανάμεσα στα ερείπια. Πολλά από τα κτίρια έχουν καταληφθεί από την άμμο της ερήμου, κάτι που κάνει το τοπίο ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Πυραμίντεν – Νορβηγία

Πρόκειται για την πιο δύσκολα προσβάσιμη εγκαταλελειμμένη πόλη στον κόσμο. Το Πυραμίντεν, που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, ήταν επίσης μια βιομηχανική πόλη. Δημιουργήθηκε το 1902 και περιελάμβανε ανθρακωρυχείο, σταθμό παραγωγής ενέργειας, καταστήματα, ταχυδρομείο και πολλές κατοικίες. Από το 1960 και έπειτα, ωστόσο, ο πληθυσμός της, εξαιτίας και της δύσβατης γεωγραφικής της θέσης, μειώθηκε αισθητά και τελικά ερειπώθηκε πλήρως.

Αμμόχωστος – Κύπρος

Η περιοχή αποτελούσε διάσημο τουριστικό προορισμό ως το 1974. Η τουρκική εισβολή όμως στην Κύπρο οδήγησε στην πλήρη ερημοποίηση της πόλης. Τα περισσότερα από τα κτίρια παραμένουν όλες αυτές τις δεκαετίες ως έχουν. Η πόλη – φάντασμα αποτελεί μέχρι σήμερα μια τραγική υπενθύμιση των όσων συνέβησαν στη Μεγαλόνησο. Ελπίδα όλων είναι κάποτε η πόλη να ανοίξει στο κοινό και να πάρει ζωή και πάλι.

Exit mobile version