7 καθημερινά τρικ που θα σου εξοικονομήσουν χρήματα από το πουθενά
Μα κόβονται οι σοκολάτες, τα burger και τα αναψυκτικά; (ΝΑΙ!)
- 19 ΟΚΤ 2020
Αν κάθε φορά που κάνεις τα εβδομαδιαία σου ψώνια, το μυαλό σου γυρίζει στο ’80s hit ‘γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια’ (όπου πεντοχίλιαρα insert 50εύρα), δεν είσαι ο μόνος. Παρακάτω βάλαμε στη σειρά ορισμένα μικρά hacks που θα μειώσουν αισθητά το μηνιαίο σου budget και θα κάνουν πιο ποιοτική και υγιεινή την καθημερινότητα σου. Πάμε!
1. Αποσμητικό με μαγειρική σόδα
Ναι, είναι τόσο απλό: μπορείς να διαλύσεις μαγειρική σόδα με χλιαρό νερό σε ένα βάζο, ώσπου να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή. Το συγκεκριμένο μίγμα μπορεί να αλλάξει το pH του δέρματός σου ώστε να μην ιδρώνεις εύκολα και να γίνει ο σύμμαχος σου σε μια πιο δροσερή καθημερινότητα. Σίγουρα μπορείς να εμπιστευτείς το αγαπημένο σου αποσμητικό, αλλά το συγκεκριμένο διάλυμα έχει αποδειχθεί ότι κάνει θαύματα και είναι μια αρκετά low budget επιλογή.
2. Μήλα και καρότα
Είναι υγιεινά, οικονομικά και μπορούν πάντα να σου χαρίσουν μια αίσθηση πλήρωσης, όταν νιώθεις ότι πεινάς συνέχεια και αναζητάς ‘κάτι γλυκό’, ή κάποιο οποιοδήποτε snack τελοσπάντων. Επίσης είναι ‘πασπαρτού’: ένα μήλο μπορείς να το απολαύσεις σκέτο ή να το συνοδεύσεις με κανέλα, με φυστικοβούτυρο, ακόμα και να το σπάσεις μέσα σε μια σαλάτα,. Αντίστοιχα με τα καρότα, μπορείς να τα βράσεις, να τα βάλεις στο τηγάνι, να τα απολαύσεις ωμά με αλάτι, με χούμους, με το αγαπημένο σου dressing. Επίσης και μεταξύ τους, τα μήλα με τα καρότα μπορούν να γεννήσουν snack-ο-ειδείς πειραματισμούς.
3. Τέλος στο junk food
Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά βήμα-βήμα μπορείς να το πετύχεις. Όταν λέμε ‘junk food’ εννοούμε πατατάκια, μπισκότα, σοκολάτες και κάθε είδους έτοιμο φαγητό. Σαν μια καλή αρχή, μπορείς να επιχειρήσεις να φτιάξεις σουβλάκια ή μπέργκερ στο σπίτι, αγοράζοντας πίτες, κρέας και λαχανικά.
Το γευστικό αποτέλεσμα μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και καλύτερο από αυτό που προσφέρουν τα έτοιμα. Ως προς τις junk ‘γουρουνιές’ που αναφέραμε παραπάνω, μπορείς να κάνεις το πρώτο βήμα και να τις μετατρέψεις από σταθερό, καθημερινό φαγητό, σε μια μικρή ‘επιβράβευση’, πχ, μια σοκοφρέτα μετά το μεσημεριανό (όχι τρεις σοκοφρέτες).
4. Περισσότερο νερό
Επαναστατική πράξη: Ναι, αντί για σόδες, αναψυκτικά, κρασιά, μπύρες, μπορείς να πίνεις περισσότερο νερό και να νιώθεις ‘γεμάτος’. Ορισμένα tricks όπως το νερό με στυμμένο λεμόνι επίσης κάνουν θαύματα. Τώρα θα μου πεις “κόβεται η κοκακόλα;” Ναι, κόβεται, ή/και καταναλώνεται με ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση σε μια συνάντηση με φίλους για φαγητό. Για αρχή, κοκακόλα κάθε Κυριακή.
5. Το θέμα με τα δώρα
Υπάρχει η σεζόν των δώρων, όταν γιορτάζουν τα ανίψια/βαφτιστήρια σου ή όταν γιορτάζουν οι γονείς ή η σύντροφός σου. Δεν χρειάζεται να σπαταλήσεις άπειρα χρήματα, ούτε να γίνεις σαν εκείνο το επεισόδιο του ‘Ρετιρέ’ που ο Ιάσονας κάνει δώρο μια χιλιοφορεμένη μπλούζα στην αγαπημένη του και ύστερα απολογείται με θλιμμένο ύφος.
Ως προς τα μικρά παιδιά, μπορείς να αυτοσχεδιάσεις και να τους χαρίσεις κάτι προσωπικό και όμορφο (παλιό βιβλίο ίσως;) που ήδη έχεις στο σπίτι σου. Ως προς τους ενήλικες, αν επίσης έχεις κάτι προσωπικό και όμορφο σε άψογη κατάσταση στο σπίτι σου, κάνε το πρώτο βήμα. Αλλά χωρίς να θυμίσει Ιάσονα από το ‘Ρετιρέ’.
6. Παίξε με ziplocks
Ziplock bags = σακουλάκια ασφαλείας με αυτοκόλλητο. Μπορείς να βάλεις μέσα το φαγητό σου, να αποθηκεύσεις κάθε τι από το ψυγείο σου που θέλεις να μεταφέρεις και να τα χρησιμοποιήσεις πολλές φορές με την ίδια άνεση.
7. Τα απομεινάρια
Το κρέας που έχει απομείνει μπορεί να γίνει βάση για σάντουιτς, τα λαχανικά μπορούν να μπουν σε σαλάτες, οι μαρινάδες να γίνουν dips: τα απομεινάρια μιας φαγητοκρεπάλης μπορούν να σε θρέψουν για την επόμενη, για την μεθεπόμενη μέρα και ίσως να γίνουν βάση και για το επόμενο γεύμα που θα μαγειρέψεις. Μην πετάξεις τίποτα που ακόμα μπορεί να καταναλωθεί.