7 πράγματα που σπαταλούν άδικα τον χρόνο σου
Από το doomscrolling μέχρι τις συνήθειες που μισείς και καλό θα ήταν να σταματήσεις.
- 25 ΟΚΤ 2022
Η φράση «ο χρόνος είναι χρήμα» αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο, έναν από τους εθνοπατέρες των ΗΠΑ. Μπορεί να μην είμαστε σίγουροι ότι όντως είναι εκείνος που το είχε πει, ούτε βέβαια ότι ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων, σε κάθε όμως περίπτωση δείχνει μία αλήθεια που μας αφορά όλους: ο χρόνος είναι μάλλον το πιο πολύτιμο πράγμα που έχουμε στην κατοχή μας.
Κάτι, δηλαδή, που φεύγει γρήγορα από τα χέρια μας και καλό είναι να μη το σπαταλάμε. Βέβαια, όπως όλα τα αποφθέγματα, είναι πολύ πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Ιδιαίτερα σήμερα, όπου ο ψηφιακός κόσμος κλέβει συνεχώς δευτερόλεπτα από την πραγματική μας ζωή.
Υπάρχουν δεκάδες άγχη και εκατοντάδες ειδοποιήσεις που βάζουν το χέρι τους στο πουγκί με τον χρόνο που μας αναλογεί καθημερινά. Υπάρχουν, όμως, και μερικοί απλοί τρόποι για να μειώσεις όλη αυτή τη σπατάλη. Να πώς μπορείς να το κάνεις σε 7 απλά βήματα.
Το κουμπί snooze
«Πέντε λεπτάκια ακόμα». Ναι, αλλά ποτέ δεν είναι απλά 5 λέπτα. Τα πέντε γίνονται δέκα και πάει λέγοντας, ενώ κάποιες φορές μπορεί και να ξεχαστείς τελείως. Χάνεις χρόνο, δεν κερδίσεις ποιοτικό ύπνο, σπας τα νεύρα σου. Πες αντίο στο snooze, γιατί δε σε βοηθά καθόλου.
Το doomscrolling
Καταρχάς, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι είναι εθισμένοι στο doomscrolling είναι εθισμένοι και στο άγχος. Ή μάλλον το χρησιμοποιούν ως έναν (πολύ) λάθος τρόπο για να διώξουν το άγχος. Δώσε δύο λεπτά στον εαυτό σου και σκέψου: ειλικρινά, πόσα πιο ενδιαφέροντα πράγματα έχεις να κάνεις από το να κοιτάς σαν ζόμπι μία οθόνη χωρίς κανένα ενδιαφέρον;
Το τσεκάρισμα στο κινητό
Άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένο με το doomscrolling, αποτελεί ένα τρομερά διαδεδομένο εθισμό στην εποχή των υπερσύγχρονων smartphones. Αν ποτέ υπολογίσεις το πόσο χρόνο χάνεις τσεκάροντας άσκοπα το κινητό σου, θα τρομάξεις. Μήπως όμως να το έκανες για να σταματήσεις αυτήν την ενοχλητική για σένα και τους γύρω σου συνήθεια;
Η γνώμη των άλλων για σένα
Όχι, δεν είναι η δικιά σου γνώμη η μοναδική που πρέπει να σε ενδιαφέρει. Καλό είναι να δίνεις προσοχή στο τι πιστεύουν για σένα οι άνθρωποι που εκτιμάς – αλλά μέχρι εκεί. Όλο το υπόλοιπο σύμπαν (γνωστοί, αδιάφοροι συνάδελφοι, ακόμα πιο αδιάφοροι γείτονες) μπορεί να λέει ό,τι θέλει για σένα.
Δε θα κερδίσεις τίποτα αν τους αλλάξεις γνώμη. Μάλιστα, κινδυνεύεις στην πορεία να χάσεις και τον εαυτό σου – και δεν το θέλεις αυτό, έτσι δεν είναι; Τελικά, το μόνο που κάνεις είναι να χάνεις χρόνο και διάθεση στην πορεία.
Οι αιώνιες αναβολές
«Άσε για αύριο, αυτό που μπορεί να κάνεις σήμερα». Μία φράση που μπορεί να λέγεται πολύ συχνά μεταξύ αστείου και σοβαρού, αποτελεί όμως γενικευμένη τάση σε μία κοινωνία δέσμια του άγχους.
Επί της ουσίας, τα πράγματα είναι απλά: δεν προχωράς με όσα έχεις βάλει στόχο επειδή πολύ απλά φοβάσαι την αποτυχία. Στο ενδιάμεσο, όμως, χάνεται πολύς και πολύτιμος χρόνος. Άλλωστε, το αντίθετο της επιτυχίας δεν είναι η αποτυχία -αφού αυτή σε μαθαίνει από τα λάθη σου- αλλά η μη προσπάθεια.
Οι άσκοπες αναμονές χωρίς προσπάθεια
Ή σε πιο απλά λόγια, και σε συνδυασμό με το προηγούμενο αμάρτημα σπατάλης χρόνου: το να περιμένεις να γίνουν όσα θες από μόνα τους χωρίς εσύ να κουνάς ούτε το μικρό σου δαχτυλάκι. Πολύ απλά δε γίνονται έτσι τα πράγματα, και εσύ χάνεις τον χρόνο σου.
Το να κάνεις πράγματα που μισείς
Είτε πρόκειται για μια δουλειά που σιχάθηκες, είτε πρόκειται για ένα χόμπι που δε σου δίνει τίποτα πια, είτε πρόκειται για μία φιλία που έχει ξεπέσει στο επίπεδο της αδιαφορίας – όλα αυτά είναι περιττά. Οπότε, η λύση είναι μία: όσο δύσκολο και αν ακούγεται, σταμάτα να τα κάνεις.