7 tips και 3 ιδέες για ένα επιτυχημένο BBQ στο σπίτι
Μετάτρεψε τον κήπο ή το μπαλκόνι στον απόλυτο BBQ προορισμό με απλά και εύκολα βήματα.
- 4 ΙΟΥΝ 2021
Η ιδανική στιγμή έφτασε. Η εποχή που ο καιρός «ανοίγει», η διάθεση ανεβαίνει και τα κρέατα μπαίνουν πάνω στη σχάρα για ένα υπέροχο φαγοπότι. Αν είσαι λάτρης του τελευταίου μέρους της παραπάνω πρότασης, τότε μόλις άνοιξες το κατάλληλο κείμενο, γιατί στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τα κατάλληλα tips για να γίνεις ο σωτήρας της ημέρας, a.k.a. ο ιδανικός ψήστης.
Πριν περάσουμε, όμως, στο ψητό (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ας δούμε μερικά βασικά πραγματάκια. Αρχικά, καθάρισες τον κήπο ή το μπαλκόνι σου; Μήπως θα πρέπει να ρίξεις ένα συμμάζεμα, πετώντας όλα εκείνα τα άχρηστα αντικείμενα, πριν καλέσεις μερικούς φίλους ή συγγενείς; Επίσης, πιστεύεις ότι έχεις φτιάξει τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου, όπως ακριβώς τον θέλεις;
Αν όχι, μην σκας. Γι’ αυτό υπάρχει η νέα συλλογή της Praktiker «Κήπος-Μπαλκόνι 2021», που περιλαμβάνει από έπιπλα και διακοσμητικά, μέχρι εργαλεία και μηχανήματα κήπου, για να μετατρέψεις τον εξωτερικό σου χώρο σε πραγματική όαση. Επίσης, με την υπηρεσία Garden Experts, μπορείς όχι απλά να φανταστείς πώς θα είναι ο χώρος σου μετά τις αλλαγές που θα πραγματοποιήσεις, αλλά να τον δεις με τα μάτια σου, μέσω της υπηρεσίας Virtual Reality. Μιλάμε για νέα εποχή.
Αφού, λοιπόν, είσαι έτοιμος με τα παραπάνω βήματα, τώρα μάλιστα, μπορείς να εκμεταλλευτείς τα 7 tips, που θα σου χαρίσουμε απλόχερα και θα σε μετατρέψουν στον πρωταγωνιστή της BBQ ημέρας. Παράλληλα, στις παρακάτω γραμμές θα βρεις και τρεις μπόνους ιδέες, που θα αναβαθμίσουν αισθητά τόσο τη δική σου εμπειρία, όσο και αυτή των καλεσμένων στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου.
Η κατάλληλη ψησταριά
Δεν γίνεται να μιλάμε για ένα BBQ στο σπίτι, χωρίς ψησταριά. ΠΡΟΦΑΝΩΣ. Πριν ξεκινήσεις, λοιπόν, θα πρέπει να επιλέξεις προσεκτικά την ψησταριά, που θα αγοράσεις. Θα εμπιστευτείς κάποια παραδοσιακή λύση με κάρβουνο ή μήπως θέλεις κάτι διαφορετικό, επιλέγοντας μία ψησταριά υγραερίου; Στo praktiker.gr πάντως, υπάρχουν λύσεις για όλα τα γούστα. Aλλά αν είσαι από τους ψήστες, που βαριούνται την ενασχόληση με τα κάρβουνα, τότε θα σου προτείναμε να πας στη δεύτερη επιλογή.
Ιδέα: Επειδή όση ώρα ψήνεις, δεν χρειάζεται να ψήνεσαι κιόλας, τι θα έλεγες μαζί με την ψησταριά να προμηθευτείς και ένα σκίαστρο ή μια τέντα; Ή μήπως προτιμάς την φυσική σκιά που προσφέρουν τα αναρριχόμενα φυτά; Κάνε τη ζωή σου ευκοολότερυ, απόλαυσε τη δροσιά και απέφυγε το ενδεχόμενο να είσαι κατακόκκινος από τον ήλιο, μόλις ετοιμαστεί το φαγητό. Στη συνέχεια μπορείς να χαλαρώσεις και να ευχαριστηθείς το γεύμα σου με την παρέα σου αράζοντας στο πιο άνετο και καλοκαιρινό σκηνικό. Θα κάνει τη ζωή σου ευκολότερη και θα αποφύγεις το ενδεχόμενο να είσαι κατακόκκινος από τον ήλιο, μόλις ετοιμαστεί το φαγητό.
Το μαρινάρισμα είναι το Α και το Ω
Ίσως το πιο βασικό βήμα, για να πετύχεις ένα νόστιμο και ζουμερό αποτέλεσμα στο κρέας σου. Ανάμειξε διάφορα υγρά υλικά, όπως ελαιόλαδο, μουστάρδα, λεμόνι, πρόσθεσε μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και γενικά ό,τι τραβάει η όρεξή σου και πιστεύεις ότι θα ταιριάζει με το κρέας σου. Η λίστα είναι ατελείωτη. Επίσης, μια καλή και ασφαλής επιλογή είναι και η σως μπάρμπεκιου, η οποία ταιριάζει σχεδόν με τα περισσότερα κρεατικά. Θα πρέπει να αφήσεις το κρέας τουλάχιστον δύο ώρες (ή και περισσότερες, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος των κομματιών) μέσα στη μαρινάδα. Δεν χρειάζεται καν να σου αναφέρω ότι πρέπει να έχεις επιλέξει την καλύτερη ποιότητα για τα κρεατικά σου!
Προσοχή με το αλάτι
Ίσως είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα κάθε ψήστη. «Πότε αλατίζουμε τελικά το κρέας;». Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να το αλατίσουμε πριν το βάλουμε στα κάρβουνα, γιατί με αυτό τον τρόπο σκληραίνει. Η αλήθεια, όμως, είναι πως το αλάτι και η μαρινάδα φυλακίζουν τα υγρά του κρέατος, κάνοντας την επιφάνειά του τραγανή και νόστιμη. Μπορείς, λοιπόν, να ρίξεις λίγο αλάτι πριν και να προσθέσεις όσο χρειάζεται, κατά την ώρα του ψησίματος.
Ο σωστός χρόνος προθέρμανσης
Όλα θέλουν τον χρόνο τους. Έτσι και το BBQ θέλει την κατάλληλη προθέρμανση, προτού πέσουν τα κρέατα στη σχάρα. Αν χρησιμοποιείς ψησταριά με κάρβουνα θα πρέπει να περιμένεις περίπου ένα 20λεπτο μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία, ενώ στην περίπτωση κάποιας ψησταριάς υγραερίου, ο χρόνος προθέρμανσης πέφτει στο μισό.
Ιδέα: Όση ώρα ετοιμάζεις εσύ όλα αυτά, δε θα ήταν ωραίο οι καλεσμένοι σου να κάθονται κάπου αναπαυτικά και να απολαμβάνουν τη συζήτηση και το ποτό τους; Μήπως, λοιπόν, να έβαζες στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου μια κούνια ή μια κρεμαστή πολυθρόνα από τη νέα συλλογή των Praktiker;
Μην τρυπάς το κρέας σου
Μια τακτική που συναντάμε συχνά σε διάφορους ψήστες είναι το να τρυπούν με ένα πιρούνι το κρέας τους, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι έχει ψηθεί. Αυτό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα να φεύγουν από το κρέας τα υγρά του, να σκληραίνει και να χάνει μέρος από τη νοστιμάδα του. Καλύτερα, λοιπόν, να πάρεις μια σπάτουλα ή μία τσιμπίδα και να το γυρνάς, ενώ συγκράτησε στο μυαλό σου και τη σειρά, με την οποία τοποθετείς κάθε κομμάτι στη σχάρα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να διπλοτσεκάρεις αν έχει ψηθεί.
Μην το γυρνάς συνεχώς
Αυτό το tip έρχεται να συμπληρώσει το προηγούμενο. Δεν σημαίνει πως αν έχουμε στη διάθεσή μας μια τσιμπίδα, θα πρέπει να φέρνουμε σβούρες το κρέας μας. Όχι. Το BBQ δεν θέλει γκρίνια και βιασύνη. Ίσα ίσα. Ένα ή δύο το πολύ γυρίσματα είναι αρκετά. Ένας γενικός κανόνας λέει πως γυρίζεις το κρέας σου όταν έχουν σχηματιστεί πάνω του οι γραμμές από τη σχάρα. Τόσο απλά!
Άφησέ το να ξεκουραστεί
Το τελευταίο, αλλά βασικό tip έχει να κάνει και πάλι με την υπομονή. Όταν πλέον έχεις ψήσει το κρέας σου, δεν πρέπει να το φας κατευθείαν για δύο λόγους. Ο πρώτος και απλός είναι ότι θα καείς, ενώ ο δεύτερος και σοφός είναι πως αν το αφήσεις 5-10 λεπτά να «ξεκουραστεί», θα είναι πολύ πιο νόστιμο.
Ιδέα: Κι αν αναρωτιέσαι τώρα πού θα βάλεις όλα τα σκεύη και τα εργαλεία, που χρησιμοποίησες στο BBQ, μην σκας. Κι εδώ τα Praktiker φέρνουν τη λύση με μπόλικες επιλογές εύχρηστων και βολικών ντουλαπιών για αποθήκευση πραγμάτων στη βεράντα και τον κήπο σου αλλά και ψησταριές με ενσωματωμένα ντουλάπια.
Αν θέλεις να εντυπωσιάσεις με τα καλύτερα homemade burgers ακολούθησε τα παραπάνω βήματα και «χόρτασε» κομπλιμέντα. Η συνταγή είναι απλή! Οι γεύσεις που προτιμάς, καλή παρέα και μια ψησταριά που θα μεταμορφώσει τον κήπο, τη βεράντα ή το μπαλκόνι σου, απογειώνοντας την καλοκαιρινή διάθεση. Το BBQ είναι η αγαπημένη συνήθεια του καλοκαιριού για όλους τους καλοφαγάδες και η Praktiker, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία από ετοιμοπαράδοτα προϊόντα, δίνει λύσεις για κάθε χώρο μικρό ή μεγάλο. Επισκέψου ένα από τα 16 καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα αλλά και από το praktiker.gr και ανακάλυψε νέους τρόπους για να κάνεις τη ζωή έξω ακόμα πιο ωραία.
Τι άλλο περιμένεις; Μήπως έφτασε η στιγμή να φτιάξεις την προσωπική σου «όαση», που τόσο καιρό ονειρευόσουν;