8+1 πράγματα που είναι εντάξει, αν τα κάνεις με την πρώην σου
- 2 ΣΕΠ 2016
Fast rewind. Κάθε φορά που μία πρώην εμφανίζεται μπροστά σου, φάντης μπαστούνι, και θέλει να βγείτε για έναν καφέ, ‘να τα πείτε σαν άνθρωποι’, στο μυαλό σου παίζεται δίχως εξαίρεση (αν τα πηγαίνατε καλά ή σφαζόσασταν) η ίδια ακριβώς κασέτα. Με τον ίδιο, χιλιοπαιγμένο πια, ερώτημα να παίζει σε loup: “Παρελθόν, πάλι εδώ;“
Το τι ή ποιες αμαρτίες πληρώνεις, δεν ξέρω να σου απαντήσω. Αντί αυτού όμως, θέλω να σε καθησυχάσω ότι αυτό που κατά καιρούς σου συμβαίνει, το περνάμε όλοι. Όλοι όμως. Και αυτοί που έχουμε κλείσει τις υποθέσεις μας και αυτοί που τα έχουμε κάνει όλα μ$#%$#%$ μαντάρα και αυτοί που το ζούμε σε φάση Σουηδία και ‘όλα καλά, πάντα καλά’. Όλοι.
Γιατί, το παρελθόν φυγείν αδύνατο και γιατί, στο λιγότερο μελό του πράγματος, σε συνέχεια του σοφού λαού που εξηγεί ότι ‘η Αθήνα, είναι ένα μεγάλο κρεβάτι’, ‘στα ίδια μέρη, θα ξαναβρεθείτε’. Εκτός και αν φύγει μετανάστρια στην Αυστραλία μετά το στραπάτσο σας ή αν παντρευτεί μποξέρ.
Τέλος πάντων, σήμερα, δεν είμαστε εδώ για να δούμε τις εξαιρέσεις αλλά τον κανόνα, ο οποίος λέει ότι ‘πρέπει να τα έχεις βρει με το παρελθόν για να προχωρήσεις σε παρόν και μέλλον’. Και το ‘τα έχω βρει’, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ‘αλλάζω δρόμο μόλις την πετύχω’. Ούτε ‘κάνουμε σεξ όποτε βρισκόμαστε’ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ.
Ωραία, και τώρα που ξεκαθαρίσαμε το ‘όχι πια σεξ, μόνο φίλοι’ πάμε να δούμε τα ‘ναι’ που μπορούν να σταθούν στην καινούρια ας την πούμε σχέση σας.
Πρώτο ναι: ‘Ένας καφές, όποτε’
Όχι μπάνιο στη θάλασσα, όχι ποτό. Και αυτό γιατί ειδικά, αν έχεις κορίτσι, το να βγεις με μία πρώην σου, ασχέτως πόσο κουλ είναι, δεν και το καλύτερο πράγμα στον κόσμο. Όχι μόνο γι αυτό όμως. Κυρίως για λόγους ‘σωστής τακτικής’ η επικοινωνία με το παρελθόν καλό θα ήταν να γίνεται με καφέ και όχι με αλκοόλ. Και μία στο τόσο. Όχι μία φορά την εβδομάδα.
Δεύτερο ναι: ‘Θέματα συζήτησης που (δεν) αφορούν στους αντικαταστάτες του καθενός’
Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μάθει πώς περνάς με την τωρινή σου κοπέλα. Το ίδιο ισχύει και για σένα φυσικά. Αφενός γιατί σκασίλα σου και αφετέρου μία τέτοιου είδους συζήτηση, μπορεί να οδηγήσει σε μία άλλη, αυτή που ξεκινάει με το “θυμάσαι τότε που” και καταλήγει στο “πώς φτάσαμε ως εδώ (ρε γαμώτο)“.
Τρίτο ναι (που συμπληρώνει το παραπάνω): ‘Δουλειά, δουλειά, δουλειά’
Το ότι έχετε χωρίσει δεν έπεται ότι δεν την νοιάζεσαι και δεν σε νοιάζεται. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε το να βγαίνεις μαζί της είναι ίσως κακή ιδέα. Τι ίσως, σίγουρα. Είναι ένας άνθρωπος που θεωρητικά πάντα, εκτιμάς. Άρα γιατί να μην ζητήσεις τη γνώμη του για το όποιο θέμα, προβληματισμό έχεις που αφορά στα επαγγελματικά σου βήματα; Ή τα αντίστοιχα δικά της.
Τέταρτο ναι: ‘Φίλοι στο Facebook και τα social media’
Φίλοι τυπικοί. Δεν είπαμε να την πεθάνεις στο like για να το παίξεις άνετος. Αλλά όχι, όχι, όχι το μπλοκ-ντιλίτ δεν βοήθησε ποτέ κανένα. Εκτός και αν έχετε σκοτωθεί, οπότε ναι, εν τοιαύτη περίπτωση το να κρατήσεις επαφή μόνο στα σόσιαλ μην τυχόν και σε πουν κομπλεξικό, είναι μία βλακεία. Και μισή.
Πέμπτο ναι: ‘Κοινές παρέες’
Πολλά ζευγάρια, ειδικά αυτά που είχαν μακροχρόνιες σχέσεις, έχουν πολλούς κοινούς φίλους. Φίλους που είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να ξεκόψουν ή ακόμα χειρότερα, να ‘μοιράσουν’ μετά το χωρισμό τους. Ας είμαστε λίγο πολιτισμένοι, ναι; Ναι. Το να μην πηγαίνεις σε γενέθλια, γιορτές, γάμους, βαφτίσια, σε κοινωνικές εκδηλώσεις τέλος πάντων, επειδή θα είναι και η πρώην σου είναι ανούσιο. Άσε που, κρύβει και ένα ‘δεν μπορώ να την αντιμετωπίσω’ αυτό το βήμα προς τα πίσω.
Έκτο ναι: ‘Επαγγελματικές υποχρεώσεις, αυτές, οι άτιμες’
Αυτός που είπε πρώτος το ‘δεν μπλέκουμε δουλειά με ερωτικά’, πιθανότατα τώρα, να είναι άνεργος. Και αυτό γιατί τα ερωτικά μπερδέματα στο χώρο εργασίας πέρα από kinky, είναι ορισμένες φορές και αναπόφευκτα. Ναι, αυτή, είναι και η πιο δύσκολη πρώην που μπορεί να σου τύχει. Αλλά, πρέπει να την αντιμετωπίσεις. Και να το δεις επαγγελματικά και όχι εγωιστικά το όλο θέμα. Γιατί δεν θα βγει πουθενά.
Έβδομο ναι: ‘Να τσατάρετε για άσχετα θέματα’
Προσοχή, προσοχή: Δεν εννοώ ως αφορμή για να μιλήσετε. Τι εννοώ: Έστω ότι εκείνη ανεβάζει ένα κείμενο για μία ταινία, με λεζάντα ότι της άρεσε πολύ. Ε, το να τη ρωτήσεις αν αξίζει να πας να τη δεις, εκείνη, που ξέρει τα γούστα σου δεν είναι και το πιο τραγικό πράγμα στον κόσμο. Ή αν αξίζει για παράδειγμα, να πας σε ένα εστιατόριο που είδες ότι πήγε.
Δεύτερη προσοχή: Μην την στοκάρεις την κοπέλα, αν πέσει κάτι στην αντίληψή σου λέμε.
Όγδοο ναι: ‘Να ζητάς χατίρια aka ρουσφέτια’
Το ρουσφέτια δεν μου αρέσει σαν λέξη, το αλλάζω με το ‘διευκολύνσεις’. Τέλος πάντων, αν για τον οποιονδήποτε λόγο εκείνη ή οι γνωριμίες της ή ο μπαμπάς της (το παράκανες) μπορούν να σου φανούν χρήσιμοι, γιατί όχι; Το ίδιο δεν θα κάνεις και εσύ αν εκείνη σου ζητήσει κάτι;
Μην πεις όχι.
Bonus ναι: Οι πρώην μας, είναι οι άνθρωποι που ήρθαν στη ζωή μας όχι για να μείνουν αλλά για να μας μάθουν κάτι που κάνουμε λάθος, κάτι που δεν αντέχουμε, κάτι που δεν μας αντέχουν. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, το ότι κρατάς μία καλή σχέση με το παρελθόν, σημαίνει ότι βρίσκεσαι πολύ κοντά στη συνειδητοποίηση του ποιος είσαι και τι γουστάρεις να κάνεις στη ζωή σου. Δεν το λες και μικρή κατάκτηση για να μην το προσπαθήσεις τουλάχιστον.
Bonus οχι: Το παραπάνω, δεν σημαίνει ότι σου προτείνω να γίνετε κολλητάρια. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. Συγγνώμη που ύψωσα τη φωνή.