8 απλά βήματα για να δημιουργήσεις έναν κήπο στο μπαλκόνι σου
- 16 ΟΚΤ 2020
Βρες το σωστό σημείο
Σκέψου με λογική real estate: σε ποιo σημείο θα ήθελες να υπάρχει ο νέος σου κήπος ώστε να τον παρατηρείς και να τον απολαμβάνεις καθημερινά; Πόση έκταση θα ήθελες να καταλαμβάνει;
Ακολούθησε τις ακτίνες του ήλιου
Ο ήλιος θα γίνει το οξυγόνο για πολλά από τα φυτά σου. Χωρίς αυτόν, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν για αρκετό καιρό. Δώσε προσοχή στα σημείο όπου ο ήλιος λούζει το μπαλκόνι σου και τοποθέτησε εκεί λαχανικά, βότανα, φρούτα κι ό,τι άλλο επθυμείς περισσότερο. Με τουλάχιστον έξι ώρες καθημερινής έκθεσης στον ήλιο, θα τα δεις σύντομα να μεγαλώνουν και να θεριεύουν.
Το θέμα του νερού μη ξεχνάς
Όσο πιο κοντά είναι η αντλία με το νερό κοντά στα φυτά σου, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται το πότισμα. Οποιαδήποτε άλλη λύση μεταφοράς νερού προς τα φυτά, συντόμα θα αποδειχθεί περίπλοκη. Για να τσεκάρεις αν τα φυτά σου χρειάζονται πότισμα, μπορείς να πιέσεις μερικά εκατοστά ένα δάκτυλο σου μέσα στο χώμα. Αν το χώμα είναι ξερό, τότε ήρθε η ώρα να ποτίσεις τα φυτά σου.
Επίλεξε το σωστό χώμα
Εδώ αρχίζει ένας μικρός πονοκέφαλος: θα πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου (νυχτολούλουδο, πικροδάφνη, γιασεμί, βουκαμβίλια), για φυτά εσωτερικού χώρου (σπαθιφύλλος, ανθούριος, φίκος), για οξύφιλα (αζαλέα, βιγκόνια, ρέικι) για κάκτους, για ορχιδέες; Αυτή είναι μια ερώτηση που μόνο εσύ μπορείς να απαντήσεις.
Χρειάζεσαι ζαρντινιέρα;
Υπάρχουν πλαστικές, ξύλινες, πήλινες, ακόμα και αυτοποτιζόμενες ζαρντινιέρες, οι οποίες αποτελούν πάντα μια σωτήρια λύση για κήπους χωρίς μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης χώρου, όπως ένα μέσο μπαλκόνι διαμερίσματος πολυκατοικιάς.
Επίλεξε τα σωστά φυτά
Αν το διαμέρισμα σου λούζεται από ήλιο, τότε πρέπει να φέρεις στο μπαλκόνι σου φυτά που ευδοκιμούν υπό το φως του ήλιου, όπως είναι τα περισσότερα στην κατηγορία των φυτών εσωτερικού χώρου. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλες παραλλαγές: Έχω ακούσει ακόμα και για κληματαριά σε γλάστρα αστικής βεράντας. Θεωρητικά, θα μπορούσες να φέρεις σε μια αυλη κάτι που να παραπέμπει σε αμπέλι (κάποια κολοκύθα ή κάποιο πεπόνι ίσως), αλλά σε ένα μπαλκόνι δε θα σε συμβούλευα να το κάνεις, καθώς τα κλήματα χρειάζονται πολλή τροφή και πολύ λίπασμα για να αναπτυχθούν σωστά.
Λίπασμα
Πάντα, κατά την περίοδο της αρχής της άνοιξης και του φθινοπώρου, ξεκινάς να βάζεις υγρό, υδατοδυαλυτό λίπασμα στα φυτά σου, ώστε να διατηρήσουν το όμορφο, καταπράσινο χρώμα τους.
Πότισμα
Επίτηδες επιστρέφω στο πότισμα, για να σου τονίσω εμφατικά πως το πότισμα είναι μια διαδικασία που πρέπει να υπάρχει πάντα πανω από έναν φωτεινό σηματοδότη στο μυαλό σου. Όταν το χώμα τους είναι ξερό, τα φυτά πρέπει να ποτίζονται, κάτι που στην πράξη σημαίνει πως τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα πρέπει να βάζεις σε λειτουργία το λάστιχό σου. Προσέχεις να μην καταβρέχεις τα άνθη, ενώ το καλοκαίρι με ένα ψεκαστήρι, καλό είναι να καταβρέχεις τα φύλλα για αποφύγεις ξηράνσεις στις άκρες τους.
Ιδιαίτερη προσοχή: Αν το φυτό σου βρίσκεται σε διακοσμητικό κασπώ που δεν έχει τρύπες, πρέπει να έχεις κατά νου πως το νερό που του ρίχνεις συγκεντρώνεται στην βάση του κασπώ και το κάνει να υποφέρει. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχεις κατά νου να αδειάζεις συχνά το νερό και αν το φυτό σου βρίσκεται σε γλάστρα που δεν απομακρύνεται το νερό, θα πρέπει να το ποτίζεις σε μικρές ποσότητες για να μην σαπίσει.