8 νησιά, 8 παραδοσιακά φαγητά που αξίζει να δοκιμάσεις
Νησιώτικοι προορισμοί που φημίζονται όχι μόνο για τις παραλίες και τη φυσική τους ομορφιά, αλλά και για την κουζίνα τους.
- 18 ΑΥΓ 2021
Θα κολυμπήσεις στις παραλίες τους. Θα θαυμάσεις το φυσικό τοπίο τους. Θα κάνεις τις βόλτες σου στα χωριά και τα σοκάκια τους. Δεν θα ξεχάσεις να απολαύσεις την τοπική τους κουζίνα. Άλλωστε, αν βρεθείς στα ακόλουθα νησιά επιβάλλεται να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά τους εδέσματα που φτιάχνονται από ντόπιες πρώτες ύλες και είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα.
Πρόκειται για αλμυρά, αλλά και γλυκά πιάτα, ξεχωριστής νοστιμιάς: από τη φρουτάλια της Άνδρου μέχρι τη λαδένια της Κιμώλου και την καρπουζένια της Μήλου. Κι αυτά είναι μόνο τρία από τα οκτώ, διάσημα φαγητά που μπορείς να δοκιμάσεις στα ελληνικά νησιά – από τις Κυκλάδες, μέχρι το Ιόνιο και την Κρήτη.
Τοματοκεφτέδες | Σαντορίνη
Εκτός από την φάβα, ένας ακόμα σαντορινιός μεζές που είναι αξεπέραστος είναι οι τοματοκεφτέδες.
Κίμωλος | Λαδένια
Θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς και ως την ελληνική εκδοχή της πίτσας. Η λαδένια Κιμώλου ή λαδόπιτα είναι μία νηστίσιμη πίτα χωρίς τυρί, μόνο με τομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο.
Άνδρος | Φρουτάλια
Γνωστή και ως φουρτάλια, η φρουτάλια που θα σου σερβίρουν στην Άνδρο (αλλά και στην Τήνο) είναι η παραδοσιακή τους παραλλαγή στην κλασική ομελέτα. Οι νοικοκυρές του νησιού συνηθίζουν να την φτιάχνουν με ό,τι υλικά έχουν στην κουζίνα τους.
Σίφνος | Μαστέλο
Το όνομα του συγκεκριμένου πιάτου προέρχεται από το ομώνυμο πήλινο σκεύος για το οποίο φημίζεται το κυκλαδίτικο νησί. Μέσα σε αυτό στρώνονται κληματόβεργες –που παίζουν τον ρόλο της σχάρας- πάνω στις οποίες τοποθετείται το κρέας και ψήνεται μέχρι να γίνει λουκούμι. Το μαστέλο αν και αποτελεί το πιάτο της Λαμπρής, μαγειρεύεται στη Σίφνο όλο τον χρόνο.
Κέρκυρα | Μπουρδέτο
Αγαπάμε την παστιτσάδα, λατρεύουμε το σοφρίτο, αλλά λόγω εποχής, και τι δεν θα δίναμε για ένα πιάτο μπουρδέτο: ψάρι (συνήθως βακαλάος, σουπιά ή σκορπιός) και μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με τομάτες, πατάτες και κρεμμύδια.
Ικαρία | Σουφικό
Το μπριάμ του νησιού της μακροζωίας. Το σουφικό είναι αυτός ακριβώς. Ένα πιάτο με φρέσκα λαχανικά εποχής (μελιτζάνες, κολοκύθια, πατάτες, κρεμμύδια, πιπεριές, τομάτες, φασολάκια), μαγειρεμένα σε βαθύ τηγάνι.
Κρήτη | Αντικριστό
Ποιος έχει επισκεφθεί την Κρήτη και δεν έχει γευτεί το οφτό της; Κανείς. Ναι, μπορεί τα κρητικά φαγητά που αξίζει να δοκιμάσεις να είναι πάρα πολλά, το αντικριστό όμως –αρνί, σπανιότερα κατσίκι- είναι ο παράδεισος κάθε κρεατοφάγου. Λέγεται μάλιστα ότι είναι και ένας υγιεινός τρόπος ψησίματος – το κρέας ψήνεται στη φωτιά, όχι στα κάρβουνα.
Μήλος | Καρπουζένια
Και κλείνουμε το επιδόρπιο. Μία γλυκιά πίτα από καρπούζι, μέλι και σουσάμι. Θα στην σερβίρουν επίσης και στην Φολέγανδρο.
Αλήθεια, υπάρχει κάτι καλύτερο από την ποικιλία σε παραδοσιακά φαγητά που προσφέρουν τα ελληνικά νησιά για να τα απολαύσεις ακριβώς μετά το καλοκαιρινό μπάνιο;