9 λέξεις που απαγορεύεται να πεις αν είσαι κάτω από 50
- 2 ΙΟΥΝ 2020
Φασκελοκουκούλωσε (τα)
To χρησιμοποιούμε συνήθως, για να δηλώσουμε ότι κάποιος τα ‘κανε θάλασσα’. Το πιο συχνό μέρος που θα την ακούσεις είναι το καφενείο και κυρίως θα αφορά κάποια ‘ερωτοδουλειά’. Για παράδειγμα, ο κυρ-Γιάννης, παντρεμένος και συνταξιούχος, ερωτεύτηκε την κυρία Μαρία από την απέναντι πολυκατοικία. Της έστειλε ένα ερωτικό γράμμα αλλά εκείνη το απορρίπτει. Ο κ.Γ. αφηγείται την ιστορία του στους φίλους του στο καφενείο. Η πληγωμένη του καρδιά ακούει: “Τώρα όπως τα έκανες, φασκελοκουκούλωσ’τα”.
Χαϊβάνι
Χρησιμοποιείται κατά βάση στην κλητική. Το χαϊβάνι είναι ένας boomer τρόπος να πεις τον άλλο ζώο. “Πού πας βρε ζώο;” όμως είναι πιο βαρύ και γι’αυτό χρησιμοποιείται στην οδήγηση. Αντιθέτως “πού πας βρε χαϊβάνι;” είναι πιο φιλικό. Μπορεί να το πει, πιο τρυφερά, η σύζυγος στον άντρα της που ανοίγει την πόρτα να βγει έξω αλλά ξεχνάει τα σκουπίδια. Kάπου στη μέση είναι το “πού πας βρε ζώον;” που με την προσθήκη του ‘ν’ γίνεται πιο λάιτ και χρησιμοποιείται σε ουρές στις τράπεζες.
Ξεφάντωμα
Αν ακούσεις ότι σε ένα πάρτι θα παίξει ‘ξεφάντωμα’ σίγουρα σε κάποιο σημείο θα ακούσεις ΚΕΤΕΛΑΜΠΟΝΓΚΟ. Γενικά, αυτή η λέξη απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε περίσταση εκτός από τις Απόκριες. Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να απαγορευτούν και οι Απόκριες αλλά αυτό δεν ταιριάζει εδώ. Tη λέξη θα τη βρεις για παράδειγμα σε πρόσκληση του στιλ “Ελάτε στο πάρτι μας για ξεφάντωμα μέχρι πρωίας”. Το θέμα είναι ότι είτε θα λήξει 23:15 είτε πράγματι θα γίνει πανικός. Δεν υπάρχει μέση οδός.
Μπιλιαρδάδικο
Δεν ξέρω κατά πόσο το θυμάστε. Υπήρχε μια περίοδος που για κάποιον λόγο τα γυμναστήρια και τα μπιλιαρδάδικα ήταν το thing του ηθικού πανικού. Σε φάση, έλεγες στη μάνα σου “πάω για μπιλιάρδο” και πέρναγαν μπροστά της όλα τα λάθη που έκανε ως μάνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης: “Πάλι με αυτόν τον αλήτη θα βγεις; Αυτός πάει στα μπιλιαρδάδικα”.
Κομπιούτερ
Συχνά και ως κουμπιούτερ. Αφορά το μηχάνημα εκείνο στο οποίο οι κάτω των 50 αναφέρονται ως ‘pc’ ή ως ‘desktop’/’laptop’. Για τους άνω των 60 μάλιστα μπορεί να αναφέρεται και στο τηλεκοντρόλ. Συνήθως πρόκειται για μηχάνημα που όντως τρέχει ακόμα με XP και χρειάζεται περίπου 13 λεπτά για να ανοίξει. Συχνό παράδειγμα χρήσης: “Τίποτα δεν έχει η τηλεόραση, θα κάτσω λίγο στο κουμπιούτερ να περάσει η ώρα μου”.
(Μ)πιστολίδια
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα αυτόνομο tag που εμπεριέχει οτιδήποτε έχει -έστω και την ελάχιστη- μορφή βίας. Είτε είναι το ‘Αποκάλυψη Τώρα’ είτε το ‘Αλεξίσφαιροι Ντετέκτιβ 3’. Συνήθως χρησιμοποιείται υποτιμητικά ως το αντίθετο του ποιοτικού κινηματογράφου (που συνήθως είναι το ‘Άρωμα Γυναίκας’). Συνήθως θα ακουστεί με ταυτόχρονη αλλαγή του καναλιού. Δηλαδή μπορεί να βλέπεις ενθουσιασμένος 45′ αλλά με το που φαίνεται το πρώτο πιστόλι, γυρνάς στο Attica Tv.
Ροκάκι
Τρόπος αναφοράς για συγκεκριμένα τραγούδια με βασιλιά το ‘More Than a Feeling’ και πιο συγκεκριμένα το intro του. Το ροκάκι είναι η μουσική που ακούει ο ροκάκιας ή αλλιώς ο παλιοροκάς. Πλέον έχοντας φύγει από τις ‘χάρλεϊ ντάβιτνστον’ και έχοντας εναποθέσει τους εαυτούς τους στις μπιραρίες. Θα το ακούσεις σε πάρτι-ξεφάντωμα, όταν ο παλιοροκάς Μιχάλης θα πει στον πιο λαϊκό Κωστή που κάνει το dj “ρε Κώστα, τι σκυλάδικα είναι αυτά, βάλε ένα ροκάκι να γίνουμε”.
Ανακατωσούρας
Πρόκειται για αυτόν που μπλέκει στις υποθέσεις των άλλων και όλο αυτό συνήθως καταλήγει σε ξύλο. Αν θέλετε κάπως να το κάνετε εικόνα σκεφτείτε ξυλίκι σε ελληνική ταινία όπου ένα ολόκληρο μαγαζί πλακώνεται, αλλά ο Κώστας Βουτσάς περνάει κάτω από τα πόδια κάποιου από τους εμπλεκόμενους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Καλά δεν είναι να μπλέκεις με αυτόν, αυτός είναι μεγάλος ανακατωσούρας.
Καράφλιασα
Όταν ακούς κάτι πάρα πολύ περίεργο για κάποιον ή για κάτι. Μπορεί να το βρείτε και ως ‘μου πέσανε τα μαλλιά’/’έμεινα Τσάκωνας’/’με κούφανες’. Συνήθως αφορά κάτι από το χωριό που δεν αφορά κανέναν αλλά τελικά εντυπωσιάζει πολύ εκείνον που τη χρησιμοποιεί. “Ο Νικούλης και η Μιράντα χώρισαν ξαφνικά, καράφλιασα όταν το έμαθα”.