9 πράγματα που δεν πρέπει να αφήνεις ποτέ μέσα στο αυτοκίνητο
Το αυτοκίνητο μπορεί να μοιάζει ορισμένες φορές ως ο τέλειος αποθηκευτικός χώρος, όμως πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί.
- 22 ΙΑΝ 2024
Είναι λογικό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, να θέλουμε να έχουμε ορισμένα πράγματα πάντα μέσα στο αυτοκίνητο, ωστόσο πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί με αυτά που «αποθηκεύουμε» στο αμάξι μας. Αυτό είναι σημαντικό καθώς η χρήση του αυτοκινήτου ως αποθηκευτικού χώρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ζημιών σε πολύτιμα αντικείμενα και στο ίδιο το αυτοκίνητο. Όχι, δεν μιλάμε για το ενδεχόμενο να ξεχάσεις στο αμάξι μια τσάντα, κάτι που πολλές φορές ισοδυναμεί με κλοπή, αλλά για πράγματα που μοιάζουν σε πολλούς αυτονόητο το να βρίσκονται σε ένα αμάξι. Έχουμε και λέμε λοιπόν.
Προϊόντα αεροζόλ
Τα προϊόντα αεροζόλ κινδυνεύουν με έκρηξη εάν φυλάσσονται στο αυτοκίνητο. Τα δοχεία αεροζόλ μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες έως 50 βαθμούς Κελσίου, αλλά οι εσωτερικές θερμοκρασίες του αυτοκινήτου συχνά υπερβαίνουν αυτήν την τιμή τις ημέρες ενός καύσωνα. Η ακραία θερμότητα μπορεί να προκαλέσει την έκρηξη του δοχείου, προκαλώντας ζημιά στα παράθυρα και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ή, ακόμη χειρότερα, τραυματίζοντας έναν επιβάτη.
Προϊόντα με χρώμα
Τα κραγιόν, οι μαρκαδόροι και οι μπογιές μπορεί να λιώσουν τις ζεστές ημέρες, προκαλώντας ζημιά στην ταπετσαρία του αυτοκινήτου, ενώ τις πιο κρύες ημέρες τα υλικά αυτά μπορεί να παγώσουν και να χάσουν την ακεραιότητά τους. Για αυτό καλό είναι να αφαιρούμε πάντα τα βαφτικά από το αμάξι, ώστε να αποφύγουμε τις υλικές ζημιές και τη φθορά τους.
Μπαταρίες
Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας. Η υπερβολική ζέστη ενδέχεται επίσης να είναι επικίνδυνη – οι υπερθερμασμένες μπαταρίες μπορεί να εκραγούν, διαρρέοντας διαβρωτικά οξέα ή προκαλώντας ζημιά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Ειλικρινά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακινδυνεύσεις μια τέτοια κατάσταση. Αποθήκευσε τις μπαταρίες σε άλλο χώρο, σε δροσερό και ξηρό μέρος.
Γυαλιά οράσεως
Τα περισσότερα αυτοκίνητα διαθέτουν ενσωματωμένη θήκη για γυαλιά, αλλά όσο περίεργο και αν φαίνεται, η χρήση της για μακροχρόνια αποθήκευση είναι κακή ιδέα. Οι θερμότερες θερμοκρασίες μπορεί να παραμορφώσουν τους πλαστικούς σκελετούς και τους φακούς, με αποτέλεσμα τα γυαλιά να είναι και θολά και να μην ταιριάζουν πλέον στο πρόσωπό μας μετά από μεγάλη παραμονή εκεί. Κράτα λοιπόν τα γυαλιά σου στη θήκη όταν πρόκειται να οδηγήσεις και νιώθεις ότι δεν τα χρειάζεσαι, αλλά πάρ’ τα από εκεί όταν φτάσεις στον προορισμό σου και φρόντισε, όσο μπορείς, να μην τα τοποθετείς εκεί.
Ρούχα γυμναστικής
Η ιδέα του να πετάς την τσάντα γυμναστικής στο πορτμπαγκάζ στο τέλος μιας σκληρής προπόνησης μπορεί να φαίνεται δελεαστική, αλλά τα ιδρωμένα ρούχα μπορούν να κάνουν ολόκληρο το όχημα να μυρίζει. Όσο κουρασμένος και αν νιώθεις εκείνη τη στιγμή λοιπόν, κάνε έναν έξτρα κόπο και πάρε την τσάντα, τα ρούχα ή τα παπούτσια από το αυτοκίνητο.
Λάπτοπ
Ακόμη και οι ήπιες καλοκαιρινές ημέρες μπορεί να προκαλέσουν ζημιά που δεν επιδέχεται επισκευή σε έναν φορητό υπολογιστή. Θερμοκρασίες μόλις 22 βαθμών Κελσίου μπορούν να υπερθερμάνουν έναν φορητό υπολογιστή σε μόλις μισή ώρα, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και ενδεχομένως καταστρέφοντας την οθόνη. Για να μη μιλήσουμε για συνθήκες καύσωνα.
Φάρμακα
Τα φάρμακα είναι κατεξοχήν προϊόντα που μπορεί να καταστούν αναποτελεσματικά αν εκτεθούν σε ζεστές ή κρύες θερμοκρασίες. Όταν ταξιδεύεις, καλό είναι λοιπόν να αποθηκεύεις τα φάρμακα στο σαλόνι του αυτοκινήτου και όχι σε θερμότερους χώρους, όπως το ντουλαπάκι του. Φύλαξέ τα εύκολα προσβάσιμα, όπως σε μια τσάντα ή δίπλα στο πορτοφόλι σου, ώστε να μην τα ξεχάσεις βγαίνοντας από το όχημα.
Σημαντικά έγγραφα
Μπορείς να φυλάξεις έγγραφα όπως η άδεια οδήγησης και η ασφάλειά σου στο αμάξι (αν και την πρώτη μπορείς στην Ελλάδα να την επιδεικνύεις ηλεκτρονικά), όμως καλό είναι να μην έχεις άλλα σημαντικά χαρτιά μέσα στο αυτοκίνητο. Η φύλαξή τους στο αμάξι είναι επικίνδυνη για μια σειρά από λόγους και πιθανότατα δεν θα τα έχεις πάνω σου όταν τα χρειάζεσαι πραγματικά.
Αντηλιακό
Όταν εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα χημικά συστατικά του αντηλιακού μπορεί να υποβαθμιστούν σημαντικά, προσφέροντας ελάχιστη έως καθόλου προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες. Δυστυχώς, είναι δύσκολο να διαπιστώσεις αν το αντηλιακό έχει υποβαθμιστεί ή όχι. Απόφυγε εντελώς το πρόβλημα, βάζοντας αντηλιακό πριν φύγεις από το σπίτι ή κρατώντας το στην τσάντα για γρήγορη επανεφαρμογή.