Unsplash
ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτά είναι τα αρχαιότερα κτίρια σε κάθε ήπειρο

Fun fact, ένα από αυτά τα αρχαιότερα κτίρια μετράει μόλις 125 χρόνια ιστορίας.

Οι άνθρωποι χτίζουμε κτίρια καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη έχουν χτιστεί σπίτια, ναοί, τύμβοι, παλάτια ή πυραμίδες σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, αλλά ελάχιστα από αυτά έχουν αντέξει στα στοιχεία της φύσης και στο πέρασμα των αιώνων.

Παρακάτω ακολουθούν επτά ανθρωπογενείς κατασκευές που θεωρούνται σήμερα οι αρχαιότερες σε κάθε ήπειρο. Όμως, με τις συνεχιζόμενες αρχαιολογικές ανασκαφές και την πρόοδο στις τεχνικές χρονολόγησης, ο κατάλογος πιθανόν να αλλάξει στο εγγύς μέλλον.

Ανταρκτική – Καλύβες στο Cape Adare

Λίγο πριν μπούμε και επίσημα στον 20ό αιώνα, κατά τη διάρκεια της αποστολής του Southern Cross, ο Νορβηγός εξερευνητής Carsten Borchgrevink μετέφερε στην Ανταρκτική δύο μικροσκοπικές καλύβες από τη χώρα του.

Οι ξύλινες καλύβες ήταν αγκυροβολημένες στο έδαφος με καλώδια ώστε να μην ανατρέπονται από τον άνεμο της Ανταρκτικής. Ο Borchgrevink δεν αποσυναρμολόγησε ποτέ τις καλύβες, οι οποίες με την πάροδο των ετών επαναχρησιμοποιήθηκαν από άλλους εξερευνητές. Το 1990, οι καλύβες επισκευάστηκαν και τεκμηριώθηκαν ως οι πρώτες κατασκευές της παγωμένης ηπείρου, οι οποίες στέκονται μέχρι σήμερα.

Αυστραλία – Το πέτρινο φρούριο του Wiebbe Hayes

Η Αυστραλία κατοικείται εδώ και τουλάχιστον 40.000 χρόνια και διαθέτει πολυάριθμους αρχαιολογικούς χώρους με ενδείξεις για σπηλαιώδεις κατοικίες, ιχθυοπαγίδες, ταφές και πολλά άλλα.


Το παλαιότερο σωζόμενο κτίριο όμως, που δημιουργήθηκε από εποίκους είναι ένα φρούριο που χτίστηκε το 1629 από τους επιζώντες του ναυαγίου της Μπατάβια. Μετά από μια ανταρσία και μια σφαγή, ορισμένοι επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο νησί West Wallabi. Εκεί, φτιάχνοντας αμυντικά τείχη και καταφύγιο, χρησιμοποιώντας ένα είδος τοπικής πέτρας, εξουδετέρωσαν τους στασιαστές.

Αφού εκτέλεσαν τους προδότες, οι υπόλοιποι επιβάτες της Μπατάβια διασώθηκαν και το φρούριο εγκαταλείφθηκε.

Αφρική – Η πυραμίδα του Djoser

Η Αφρική είναι το λίκνο της ανθρωπότητας, εκεί όπου προέκυψαν πολλά από τα είδη των προγόνων του ανθρώπου. Ενώ νέες έρευνες δείχνουν ότι οι πρόγονοί μας μπορεί να δημιούργησαν εκεί ξύλινες κατασκευές πριν από 500.000 χρόνια, το καλύτερα διατηρημένο παράδειγμα αφρικανικής αρχιτεκτονικής είναι πολύ πιο πρόσφατο.

Πρόκειται για μια εξάβαθμη, τετράπλευρη πυραμίδα που δημιουργήθηκε ως τάφος για τον Φαραώ Djoser και την οικογένειά του, αποτελώντας έτσι έμπνευση για όλες τις μετέπειτα βασιλικές αιγυπτιακές ταφές.

Η πυραμίδα του Djoser στέκει μέχρι και σήμερα, στο ταφικό συγκρότημα της Σακκάρα, το οποίο χρησιμοποιούνταν για πάνω από τρεις χιλιετίες.

Βόρεια Αμερική – Οι τύμβοι του Watson Brake

Οι αρχαιολόγοι διαφωνούν για το ποια είναι η αρχαιότερη κατασκευή στη Βόρεια Αμερική, συμφωνούν όμως ότι η παράδοση των ιθαγενών της ηπείρου στην κατασκευή τύμβων χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν.

Το Watson Brake στη βόρεια Λουιζιάνα είναι μια σειρά από 11 τύμβους που συνδέονται μεταξύ τους με κορυφογραμμές, οι οποίοι πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για αρκετούς αιώνες ως ένα είδος καταυλισμού βάσης για τους κυνηγούς-συλλέκτες κατά τους θερμότερους μήνες του έτους.


Οι προσπάθειες χρονολόγησης τύμβων έγιναν όμως μόλις πρόσφατα δυνατές, οπότε πολλές από αυτές τις κατασκευές μπορεί να είναι ακόμη παλαιότερες από το Watson Brake, όπως υποδηλώνει μια αμφιλεγόμενη νέα έρευνα που υποστηρίζει μια χρονολόγηση 9000 π.Χ. για τύμβους κοντά στην πανεπιστημιούπολη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα.

Ευρώπη – Μεγαλιθικοί ναοί στη Μάλτα

Οι παλαιότερες σωζόμενες κατασκευές στην Ευρώπη είναι δώδεκα τεράστιοι πέτρινοι ναοί που ανακαλύφθηκαν στο μικροσκοπικό νησιωτικό κράτος της Μάλτας στη μέση της Μεσογείου.

Ο Ġgantija, ο αρχαιότερος από τους ναούς, σύμφωνα με τη μαλτέζικη λαογραφία, χτίστηκε από μια γυναίκα -γίγαντα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι εκεί γίνονταν θυσίες ζώων σε μια θεότητα γονιμότητας.

Νότια Αμερική – Το οικοδόμημα στην Huaca Prieta

Πολύ πριν δημιουργηθούν οι πυραμίδες στην Αίγυπτο, οι άνθρωποι τις κατασκεύαζαν στη βόρεια ακτή του Περού. Το 2017, οι αρχαιολόγοι χρονολόγησαν τα πρώτα στρώματα της τοποθεσίας Huaca Prieta και υπολόγισαν ότι χτίστηκαν πριν από περίπου 14.500 χρόνια.

Το τελετουργικό οικοδόμημα ύψους 100 μέτρων φαίνεται να δημιουργήθηκε εκεί πριν από 7.800 χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαθίστανται στην περιοχή.

Ασία – Ο ναός του Göbekli Tepe

Συχνά αποκαλούμενος ως ο αρχαιότερος ναός του κόσμου, ο χώρος του Göbekli Tepe ανακαλύφθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία το 1994.


Συνδεδεμένος με την εμφάνιση της γεωργίας και τη μετάβαση από την τροφοληψία στη γεωργία, ο χώρος περιλαμβάνει κυκλικές κατασκευές με ογκώδεις πέτρινες κολώνες, πολλές από τις οποίες ήταν διακοσμημένες με ανθρώπινες και ζωικές μορφές. Στην περιοχή Υπάρχουν επίσης οικιακές κατασκευές, λατομεία και δεξαμενές ή πηγάδια.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.