Αυτά είναι τα επαγγέλματα που η Τεχνητή Νοημοσύνη θα βγάλει στη σύνταξη ως το 2030
- 9 ΙΑΝ 2025
Μέχρι το 2030, η αγορά εργασίας θα μοιάζει με sci-fi σενάριο: ταμίες τραπεζών, υπάλληλοι λιανικής, ακόμα και ταχυδρομικοί υπάλληλοι θα έχουν αντικατασταθεί από αλγόριθμους και ρομπότ. Όχι, δεν είναι σενάριο του Black Mirror. Είναι η πραγματικότητα που αποτυπώνει η Έκθεση για το Μέλλον της Εργασίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) του Νταβός και πια, λίγο-πολύ όλοι βλέπουμε το αποτύπωμα της χρήσης της AI στη ζωή μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν στο Νταβός, σχεδόν το 22% των θέσεων εργασίας που γνωρίζουμε σήμερα είτε θα εξαφανιστούν είτε θα μετεξελιχθούν. Η πρόβλεψη μιλάει για τη δημιουργία 170 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την απώλεια 92 εκατομμυρίων.
Η καθαρή αύξηση, λοιπόν, θα είναι 78 εκατομμύρια θέσεις, αλλά αυτές θα αφορούν τελείως διαφορετικά skills. Σε κάθε περίπτωση αυτά είναι ευχάριστα νέα για όσους φοβόντουσαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα κερδίσει τον άνθρωπο και μάλιστα γρήγορα.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την αγορά εργασίας
Η έκθεση του WEF, που βασίζεται σε δεδομένα από 1.000 μεγάλους εργοδότες από όλον τον κόσμο, οι οποίοι εκπροσωπούν πάνω από 14 εκατομμύρια εργαζόμενους σε περισσότερες από 20 βιομηχανίες και 55 παγκόσμιες οικονομίες, ρίχνει φως στις αλλαγές που έρχονται. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι δημογραφικές αλλαγές και η πράσινη μετάβαση είναι οι βασικοί «ένοχοι» που αναμένεται να μεταμορφώσουν βιομηχανίες και επαγγέλματα.
Από τη μία, ρόλοι που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα και την κυβερνοασφάλεια βρίσκονται στο απόγειό τους. Από την άλλη, παραδοσιακές θέσεις όπως οι διοικητικοί βοηθοί φαίνεται ότι σε μερικές δεκαετίες θα θεωρούνται δουλειές του παρελθόντος. Και όχι, η λύση δεν είναι απλώς να γίνεις data scientist.
Οι δουλειές του μέλλοντος (και αυτές που δεν θα υπάρξουν)
Οι ειδικοί τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, οι προγραμματιστές λογισμικού και οι μηχανικοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μερικές από τις πιο περιζήτητες ειδικότητες που καταγράφονται. Ειδικά ο τομέας της πράσινης ενέργειας δείχνει ότι εκτός από το περιβάλλον, σώζει και την αγορά εργασίας.
Ωστόσο, ο αυτοματισμός φέρνει και το αντίθετο αποτέλεσμα: το 41% των εργοδοτών δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να μειώσουν θέσεις, καθώς η AI αναλαμβάνει όλο και περισσότερα καθήκοντα. Την ίδια στιγμή, το 39% των δεξιοτήτων που έχουμε σήμερα θεωρούνται παρωχημένες ή σχεδόν αδιάφορες.
Ποια είναι η επόμενη μέρα της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας
Η λύση βρίσκεται στην αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling). Δεν χρειάζεται να γίνεις expert στην κωδικοποίηση, αλλά η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα και η ευελιξία παραμένουν απαραίτητα στοιχεία για να επιβιώσεις στη νέα εποχή.
Κατά μέσο όρο, το 39% των υπαρχουσών δεξιοτήτων των εργαζομένων αναμένεται να αλλάξει ή να καταστεί παρωχημένο τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ το upskilling φαίνεται να μειώνει το ποσοστό της «αστάθειας δεξιοτήτων».