Αυτά είναι τα ισχυρότερα αεροπλανοφόρα του κόσμου
Οι πλωτές πολεμικές μηχανές, που θα μπορούσαν να ισοπεδώσουν ολόκληρες πόλεις στο πέρασμά τους.
- 25 ΜΑΡ 2021
Τα αεροπλανοφόρα είναι πλοία τεράστια σημασίας τόσο σε έναν πόλεμο, όσο και σε καιρό ειρήνης. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με πλωτά στρατιωτικά αεροδρόμια. Μπορούν να μεταφέρουν στο κατάστρωμά τους δεκάδες πολεμικά αεροπλάνα, να προσεγγίσουν ένα στόχο από θαλάσσης και στη συνέχεια να τον αφανίσουν με μια απογείωση των αεροπλάνων τους, ενώ παράλληλα και να βοηθήσουν στο να διατηρηθεί η ηρεμία σε μια περιοχή εντάσεων, χάρη στην επιβλητική τους παρουσία.
Συνολικά στον κόσμο αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 22 αεροπλανοφόρα, με τα μισά από αυτά (11) να βρίσκονται στην κατοχή των ΗΠΑ. Από εκεί και μετά το χάος. Από δύο έχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα και η Ιταλία (αρκετά μικρότερα σε σύγκριση με των υπολοίπων), ενώ από ένα έχουν η Ινδία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Ισπανία και η Ταϊλάνδη.
Αξίζει να σημειωθεί πως το μοναδικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο εκτός ΗΠΑ, το έχει στη διάθεσή της η Γαλλία και είναι το εντυπωσιακό Charles de Gaulle, των 262 μέτρων. Ωστόσο δεν βρίσκεται καν στην πεντάδα με τα ισχυρότερα αεροπλανοφόρα του κόσμου αυτή τη στιγμή. Εκεί ξεχωρίζουν με διαφορά τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, ενώ όσο πάμε προς τα κάτω βρίσκουμε ένα κινεζικό, ένα ρωσικό, αλλά και ένα βρετανικό.
Πριν τα δούμε ένα-ένα, όμως, να πούμε πως η Ελλάδα δε διαθέτει αυτή τη στιγμή κάποιο στο στόλο της. Από την άλλη, η χώρα μας έχει στην κατοχή της μερικά πολύ ισχυρά υποβρύχια. Όσον αφορά την Τουρκία τώρα, θα έχει σύντομα το πρώτο της μικρό αεροπλανοφόρο, το Anadolu, με μήκος 230 μετρά, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει συνολικά 16 πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.
USS Gerald R. Ford (ΗΠΑ)
Το USS Gerald R. Ford είναι το μεγαλύτερο, αλλά και το ισχυρότερο αεροπλανοφόρο του πλανήτη. Άγγιξε για πρώτη φορά τη θάλασσα το 2017 (το δεύτερο πιο πρόσφατο των ΗΠΑ), ενώ το γεγονός ότι πλέει με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας του δίνει τη δυνατότητα να επιχειρεί στη θάλασσα για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Το πλήρωμά του είναι 4.539 άτομα, ενώ διαθέτει 7 πολυβόλα και τέσσερις πυραύλους εκτόξευσης.
Στο κατάστρωμά του μπορεί να μεταφέρει πάνω από 75 πολεμικά αεροπλάνα, ενώ το μήκος του φτάνει τα 337 μέτρα. Μια πλωτή πολιτεία που προκαλεί τρόμο. Μέσα στο 2022 οι Αμερικανοί θα έχουν στην κατοχή τους και ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο τύπου Ford, το John F. Kennedy, το οποίο βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, ενώ το 2027 θα έχει και τρίτο, το Enterprise.
Nimitz class (ΗΠΑ)
Στη δεύτερη θέση δε βρίσκεται ένα αεροπλανοφόρο, αλλά δέκα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αμερικανικός στόλος έχει στην κατοχή του δέκα ακριβώς ίδια πλοία, όλα τους κατασκευασμένα στο πρότυπο του Nimitz, που ναυπηγήθηκε το 1977. Τα δέκα, λοιπόν, από τα έντεκα αεροπλανοφόρα των Αμερικανών είναι ίδια, πυρηνοκίνητα, με μήκος 333 μέτρων και με πλήρωμα που φτάνει περίπου τα 5.500 άτομα.
Ανάμεσα σε αυτά, είναι φυσικά και το USS Dwight D. Eisenhower, το οποίο βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη βάση της Σούδας. Το κόστος του έφτασε τα 4.5 δις δολάρια και μπορεί να κουβαλήσει μέχρι και 90 μαχητικά αεροσκάφη.
Admiral Kuznetsov (Ρωσία)
Φεύγουμε από τις ΗΠΑ και πάμε προς Ρωσία μεριά, για να συναντήσουμε το επόμενο μεγαθήριο. Το Admiral Kuznetsov είναι το μοναδικό αεροπλανοφόρο που έχει στην κατοχή του ο ρωσικός στρατός και ξεκίνησε να επιχειρεί στις θάλασσες το 1991. Έχει μήκος 306 μέτρα, κουβαλάει 30 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ διαθέτει πλήρωμα 1.690 ατόμων. Βέβαια, το γεγονός ότι χρησιμοποιεί μαζούτ ως καύσιμο, το κάνει ορατό από πολύ μεγάλη απόσταση, μιας και αφήνει ένα μεγάλο σύννεφο μαύρου καπνού πίσω του. Δεν το λες και διακριτικό.
Shandong (Kίνα)
Το Shandong είναι το πιο σύγχρονο και καλύτερο αεροπλανοφόρο (από τα δύο), που έχει στην κατοχή της η Κίνα. Το «διαμάντι» του κινεζικού στόλου πέρασε πολλά, μέχρι να αγγίξει τελικά τη θάλασσα το 2019. Αν και ξεκίνησε να κατασκευάζεται για λογαριασμό της Ρωσίας το 1985, στο πρότυπο του Kuznetsov, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ό,τι έχει προλάβει να φτιαχτεί αγοράστηκε από την Κίνα. Έγιναν, βέβαια, κάποιες μετατροπές κι έτσι δεν είναι ακριβώς ίδιο με το ρωσικό αεροπλανοφόρο. Είναι λίγο μεγαλύτερο, φτάνοντας τα 315 μέτρα μήκος, ενώ μπορεί να μεταφέρει συνολικά 44 αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Queen Elizabeth Class (Ηνωμένο Βασίλειο)
Και επιστρέφουμε στην Ευρώπη, προκειμένου να ασχοληθούμε με την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Βασιλικό Ναυτικό έχει στην κατοχή του δύο υπερσύγχρονα αεροπλανοφόρα, το Queen Elizabeth και το Prince of Wales, τα οποία ναυπηγήθηκαν το 2017 και το 2019 αντίστοιχα. Και τα δύο είναι της ”Queen Elizabeth Class” (ονομασία προς τιμής της βασίλισσας), έχουν μήκος 284 μέτρα και μπορούν να μεταφέρουν έως και 65 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.