UNSPLASH
ΚΑΡΙΕΡΑ
SPONSORED

Αυτές οι δεξιότητες θα σε βοηθήσουν να βρεις δουλειά

Είτε ψάχνεις νέο ρόλο είτε αλλάζεις καριέρα, ένα είδος δεξιοτήτων είναι το κλειδί της επιτυχίας. Μήπως το έχεις ήδη;

Κάποτε μιλάγαμε για πτυχία που άνοιγαν δρόμους και έφτιαχναν καριέρες. Αν ψάχνεις, όμως, για δουλειά το 2025, θα έχεις αντιληφθεί ότι το παιχνίδι παίζεται στις δεξιότητες. Κι αν ανήκεις στην Gen Z ή στους νεότερους Millennials, η αλλαγή πορείας ίσως να μη σε τρομάζει, αρκεί να βρεθείς σε έναν χώρο που θα σέβεται τον χρόνο και την ψυχική σου υγεία, θα σε αμείβει ικανοποιητικά και θα σου παρέχει ευκαιρίες εξέλιξης (αυτό διαπιστώνουν οι έρευνες).

Είτε στοχεύεις σε συγκεκριμένο κλάδο είτε έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά προς κάθε κατεύθυνση, υπάρχει μια κατηγορία δεξιοτήτων που μπορεί να σε πάει μπροστά: οι μεταβιβάσιμες – αγγλιστί, transferable skills.

«Εγώ ήξερα τα hard και τα soft skills, τι είναι τώρα τα transferable;», σε βλέπω να αναρωτιέσαι. Μην ανησυχείς, δεν είναι νέες δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσεις, αλλά μια ιδιότητα που μπορεί να έχουν δεξιότητες που ήδη διαθέτεις.

Οι μεταβιβάσιμες είναι δεξιότητες που αποκτάς σε ένα περιβάλλον (εκπαίδευση, εργασία, εθελοντισμός, χόμπι), τις οποίες μπορείς να μεταφέρεις και να εφαρμόσεις σε διαφορετικούς κλάδους και ρόλους.


UNSPLASH

Τα περιζήτητα transferable skills

Οι πιο χαρακτηριστικές μεταβιβάσιμες δεξιότητες είναι τα -πολύτιμα σε κάθε κλάδο και επάγγελμα- soft skills. Όπως εξηγούν οι ειδικοί καριέρας του Jobseeker, αυτά απορρέουν από την προσωπικότητα, τη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη μας, καθώς και από τη στάση ζωής μας.

Είναι οι προσωπικές δεξιότητες που μας επιτρέπουν να συνεργαζόμαστε, να προσαρμοζόμαστε, να διαχειριζόμαστε καταστάσεις και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Προσοχή όμως: όλα τα soft skills είναι μεταβιβάσιμα, αλλά δεν είναι όλες οι μεταβιβάσιμες δεξιότητες soft skills. Υπάρχουν και τεχνικές δεξιότητες που όχι απλώς μια χαρά μεταφέρονται από ρόλο σε ρόλο και από κλάδο σε κλάδο, αλλά είναι και περιζήτητες.

Σαν ποιες; Οι ψηφιακές δεξιότητες πρώτες και καλύτερες. Από MS Office, ERP και CRM μέχρι επεξεργασία εικόνων (Canva, Photoshop), ανάλυση δεδομένων και προγραμματισμό (Python, JavaScript, HTML, CSS).

Οι δεξιότητες πληροφορικής και δεδομένων είναι, μάλιστα, από τα πλέον περιζήτητα hard skills στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με την έρευνα Έλλειψης Ταλέντου του ManpowerGroup για το 2025. Από δίπλα, οι δεξιότητες πωλήσεων, Marketing, ανθρωπίνου δυναμικού και εξυπηρέτησης πελατών. Δύο ακόμα τεχνικές δεξιότητες που ανοίγουν πόρτες είναι το project management και το copywriting.

Όσον αφορά τα soft skills, μεγάλη ζήτηση υπάρχει για συνεχή μάθηση, ομαδικό πνεύμα, ηγεσία, επικοινωνία, αναλυτική σκέψη, προσαρμοστικότητα, δημιουργικότητα, διαχείριση χρόνου και επίλυση προβλημάτων.

Έχεις κάποιες από αυτές τις δεξιότητες; Τέλεια. Πάμε να δούμε τώρα πώς θα τις αναδείξεις.

Το δυνατό χαρτί στο βιογραφικό σου

Τα transferable skills μπορούν να γίνουν το μεγαλύτερο ατού σου αν δεν έχεις πολυετή εμπειρία ή αν αλλάζεις κλάδο. Για να λειτουργήσουν υπέρ σου, όμως, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να τα εντοπίσει εύκολα και γρήγορα στο βιογραφικό σου. Κι επίσης, να τα παρουσιάσεις με πειστικό τρόπο.

Το μυστικό της επιτυχίας, όπως τονίζουν οι ειδικοί του Jobseeker, είναι να επιλέξεις έξυπνα και στοχευμένα τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες που θα συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου:

Βήμα πρώτο: Μελέτησε την αγγελία εργασίας και δες ποιες από τις δεξιότητές σου είναι επιθυμητές για τη συγκεκριμένη θέση.

Βήμα δεύτερο: Επίλεξε τον κατάλληλο τύπο βιογραφικού. Το χρονολογικό είναι το πιο συνηθισμένο. Αν όμως αλλάζεις καριέρα, ένα λειτουργικό βιογραφικό μπορεί να είναι πιο χρήσιμο.

Βήμα τρίτο: Παρουσίασε τις δεξιότητές σου με παραδείγματα, αποδείξεις και λέξεις-κλειδιά από την αγγελία, για να περάσεις επιτυχώς από το πρώτο στάδιο αξιολόγησης τόσο ενός συστήματος ATS όσο και του HR Manager.

Πάμε και στην πρακτική εφαρμογή: πού και πώς θα τις αναδείξεις στο βιογραφικό σου.


UNSPLASH

Προφίλ

Δώσε άμεση εικόνα τού τι φέρνεις στο τραπέζι, συμπεριλαμβάνοντας μεταβιβάσιμες δεξιότητες στη μικρή περίληψη που θα γράψεις στην αρχή του βιογραφικού. Π.χ., «Οργανωτικός και επικοινωνιακός επαγγελματίας με εμπειρία στη διαχείριση ομάδων».

Επαγγελματική εμπειρία

Το πεδίο για να διαπρέψεις, τεκμηριώνοντας τις δεξιότητές σου μέσα από παραδείγματα, επιτεύγματα και -αν γίνεται- ποσοτικά στοιχεία.

Παράδειγμα: «Δημιούργησα αναφορές στο Excel για ανάλυση εσόδων/εξόδων, βελτιώνοντας την ακρίβεια στον οικονομικό προγραμματισμό της επιχείρησης». Τι δείχνει; Ότι το ’χεις με το Excel και την ανάλυση δεδομένων και ότι μπορείς να συμβάλεις στη βελτίωση επιχειρησιακών διαδικασιών.

Επίτευγμα: «Συντόνισα την προετοιμασία και υποβολή φακέλων για επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση συνολικής αξίας €500.000». Τι βλέπουν εδώ; Ότι όχι μόνο έχεις οργανωτικές δεξιότητες και ικανότητες project management, αλλά φέρνεις και αποτελέσματα.

Ποσοτικό στοιχείο: «Εκπαίδευσα και υποστήριξα νέα μέλη της ομάδας εξυπηρέτησης πελατών, συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης κατά 25%». Να πώς αναδεικνύονται οι ηγετικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Άσε που δείχνεις ότι οι ενέργειές σου είχαν θετικό αντίκτυπο στην απόδοση της ομάδας.

Ενότητα δεξιοτήτων

Πρόσθεσε τις κομβικές δεξιότητές σου σε μορφή λίστας. Έτσι, τις εντοπίζει γρήγορα ο εργοδότης, ακόμα και με ένα διαγώνιο πέρασμα. Αν επιλέξεις λειτουργικό βιογραφικό, η ενότητα δεξιοτήτων θα πάρει κεντρική θέση αντί της επαγγελματικής εμπειρίας, τεκμηριώνοντας καθεμία με ένα σχετικό παράδειγμα ή επίτευγμα.

Πού αλλού;

Αν έχεις κάνει σεμινάρια ηγεσίας, επικοινωνίας, Python, πωλήσεων ή άλλης επιθυμητής δεξιότητας, ανάφερέ τα σε ξεχωριστή ενότητα (ορίστε και η συνεχής μάθηση). Αν δεν έχεις εμπειρία, αξιοποίησε την εθελοντική δράση ή τα χόμπι σου για να τεκμηριώσεις δεξιότητες που θα σε βοηθήσουν να περάσεις στο επόμενο στάδιο: τη συνέντευξη.

Σε κάλεσαν για συνέντευξη;

Συγχαρητήρια, έκανες προφανώς καλή εντύπωση με το βιογραφικό σου. Ώρα να κλείσεις τη δουλειά. Ο μελλοντικός εργοδότης σου θέλει να δει αν μπορείς να προσαρμοστείς, να συνεισφέρεις άμεσα σε μια ομάδα και να φέρεις αποτελέσματα.

Πριν βάλεις το ωραίο σου χαμόγελο για να συστηθείς στον συνεντευξιαστή, κάνε δουλίτσα στο σπίτι. Προετοιμάσου για πιθανές ερωτήσεις που αφορούν μεταβιβάσιμες δεξιότητες, έχοντας στον νου σου τη μέθοδο STAR (Situation, Task, Action, Result).


Διεκδικείς θέση που απαιτεί ομαδικό πνεύμα; Σκέψου μια περίπτωση που συνεργάστηκες αποτελεσματικά με συναδέλφους για να πετύχετε έναν στόχο. Πας για ρόλο που χρειάζεται αναλυτική σκέψη; Θυμήσου μια κατάσταση όπου αξιοποίησες δεδομένα για να πάρεις μια σωστή απόφαση.

Έχε υπόψη ότι μπορεί να σε ρωτήσουν για συγκεκριμένη δεξιότητα με πλάγιο τρόπο. Αντί «Πώς λύνεις προβλήματα;», μπορεί να σου πουν: «Πώς αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις;». Μη βιαστείς να απαντήσεις. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να αντιληφθεί ποια δεξιότητα (ή δεξιότητες) κρύβεται πίσω από την ερώτηση που σου κάνουν.

Η λύση, γενικώς, είναι να έχεις έτοιμες ιστορίες από την εμπειρία σου, ακόμα κι αν αυτές προέρχονται από σπουδές, εθελοντική εργασία ή πρακτική άσκηση. Ανέδειξε μέσα από αυτές τις δεξιότητές σου, δείξε ότι μαθαίνεις γρήγορα και πείσε τους ότι δεν χρειάζεται να ψάξουν αλλού – εσύ είσαι η σωστή επιλογή.

Exit mobile version