Αγώνες pro wrestling σε μια εκκλησία στην Αγγλία
Ελλείψει επισκεψιμότητας και πόρων, όλο και περισσότερες εκκλησίες στην Αγγλία αναγκάζονται να νοικιάσουν τους χώρους τους για εκδηλώσεις. Αλλά το βραβείο πρωτοτυπίας κερδίζει ένας ναός στην πόλη Σίπλεϊ.
- 6 ΑΠΡ 2025
Η πανδημία υπήρξε σημείο τομής για τις εκκλησίες στην Αγγλία, κλιμακώνοντας μια πτωτική τάση που καταγράφεται εδώ και δεκαετίες.
Πάνω από το 25% των ναών σταμάτησε να τελεί την καθιερωμένη κυριακάτικη ακολουθία από το 2022, όπως είχε δείξει έρευνα του Diocese of Oxford, όσο τα ποσοστά όσων δηλώνουν άθεοι σε Αγγλία και Ουαλία έχουν σκαρφαλώσει από το 25% στο 37% κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Εξίσου ενδεικτικό το στοιχείο ότι οι εκκλησιαζόμενοι μειώθηκαν από τους 854.000 το 2019 στους 685.000 το 2023 – αυτό σημαίνει ότι το ποίμνιο της χώρας συρρικνώθηκε κατά 169.000 άτομα μέσα σε μία μόλις τετραετία.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πόροι μειώνονται και αυξάνονται αντίστοιχα οι ανάγκες για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας και συντήρησης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς: πάνω από το μισό των 38.500 εκκλησιαστικών κτιρίων στην Αγγλία έχουν αναγνωριστεί ως ιστορικοί χώροι και μνημεία, αλλά πολλά δυστυχώς παραπαίουν. Προκειμένου να μη χάσουν το στοίχημα της βιωσιμότητας, όλο και περισσότεροι ναοί αποφασίζουν να διευρύνουν τη χρήση των κτιρίων, εκμισθώνοντάς τα για φιλανθρωπικές δράσεις, λέσχες νέων, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις.
Ωστόσο, την εθνική, ίσως και την παγκόσμια πρωτοτυπία στο θέμα κερδίζει η αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Πέτρου στην πόλη Σίπλεϊ, μια εκκλησία όπου κάθε Κυριακή πρωί διοργανώνονται αγώνες pro wrestling.
«Πρέπει να είσαι διατεθειμένος να πάρεις μερικά ρίσκα με τα τωρινά δεδομένα», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο Associated Press η Rev. Natasha Thomas, υπεύθυνη ιερέας του συγκεκριμένου ναού στα βόρεια της χώρας. Όπως παραδέχεται, στην αρχή αντιμετώπισε την παράτολμη ιδέα με επιφυλακτικότητα και δισταγμό, αλλά τελικά συμφώνησε.
Η πρόταση είχε έρθει από τον διοργανωτή Gareth Thompson, έναν χαρισματικό άνδρα ηλικίας 37 ετών που υποστηρίζει ότι η σωτηρία της ψυχής οφείλεται στο pro wrestling και τον Ιησού Χριστό, πράγμα το οποίο επιθυμεί να μεταδώσει στο κοινό που έρχεται για να παρακολουθήσει τους αγώνες μέσα στον ναό. Όπως δήλωσε στο AP, οι χαρακτήρες και οι σκηνοθετημένοι αγώνες του αθλήματος απηχούν το χριστιανικό μήνυμα. «Εάν το δούμε στον πυρήνα, πρόκειται για την αναπαράσταση της μάχης του καλού ενάντια στο κακό».
Με αυτή την οπτική, οι αθλητές μάχονται σαν άλλοι Δαβίδ και Γολιάθ, Κάιν και Άβελ.
Με αυτό το concept, δημιούργησε το 2022 το Wrestling Church και από πέρυσι οι αγώνες της διοργάνωσης φιλοξενούνται στη συγκεκριμένη εκκλησία, με την κατανυκτική ατμόσφαιρα του κτιρίου να συναντάει την αδρεναλίνη των παλαιστών, προσφέροντας μια μοναδική ομολογουμένως εμπειρία διασκέδασης στο κοινό (περίπου 200 άτομα) που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα περιμετρικά από το ρινγκ.
Αεροπλανικές πτώσεις, ίντριγκα, πισώπλατα χτυπήματα και θεαματικά νοκ-άουτ είναι στο πρόγραμμα, με τη μόνη διαφορά ότι το ρινγκ δεν φωτίζεται από προβολείς, αλλά από τους κρεμαστούς πολυελαίους του ναού. Το κοινό παρακολουθεί καθισμένο στα στασίδια και αντί να κάνει ησυχία, ως είθισται σε έναν τέτοιο χώρο, ζητωκραυγάζει με την ψυχή του, υποστηρίζοντας τον παλαιστή με τον οποίον ταυτίζεται. Όλοι παλεύουν για τη χρυσή ζώνη, αλλά ένας μόνο μπορεί να τη φορέσει – μέχρι να του την πάρει (ή να του την κλέψει) ο επόμενος.
Να σημειώσουμε ότι το pro wrestling αντιστοιχεί στο ελληνικό κατς το οποίο άνθισε τη δεκαετία του ’90 με ήρωες όπως ο Πεφάνης και ο Σουγκλάκος, ενώ οι millennials το γνώρισαν μέσα από τις μεταδόσεις του αμερικάνικου WWE και πλέον έχει αναγεννηθεί και στο δικό μας έδαφος, με την ελληνική (και πολύ διασκεδαστική) εκδοχή του ΖΜΑΚ.
Όλοι οι θεατές ξέρουν λοιπόν ότι οι αγώνες είναι σκηνοθετημένοι και τα χτυπήματα ελεγχόμενα, αλλά με την ευκαιρία προσεύχονται να μην υπάρξουν ατυχήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.