AP Photos
ΥΓΕΙΑ

Αν δεν μπορείς να κόψεις το αλκοόλ, ορίστε μερικά μυστικά για να μην σου κάνει κακό

Tips και συμβουλές για όσους επιμένουν να πίνουν ένα ποτηράκι παραπάνω.

Υπήρχε κάποτε αυτή η ιδέα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ίσως και να είναι καλύτερη για την υγεία σου από το να μην πίνεις καθόλου. Μελέτες μονίμως έδειχναν ότι τα άτομα που έπιναν λίγα ποτά την εβδομάδα ήταν πιο υγιή από εκείνα που το είχαν κόψει τελείως. Δυστυχώς όμως, αποδεικνύεται ότι δεν ήταν και τόσο δίκαιη η σύγκριση που γινόταν. Για παράδειγμα, αν έχεις κάποια χρόνια πάθηση ή γενικά δεν είσαι και πολύ καλά, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πιείς, γι’ αυτό και οι μελέτες δεν έβγαιναν και τόσο σωστές. Έτσι, σε πιο προσεκτικές συγκρίσεις, φαίνεται ότι ακόμα και η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ είναι χειρότερη από την αποχή.

Φυσικά, η καλή υγεία δεν ήταν ο λόγος για τον οποίο κάποιος έπινε ένα ποτηράκι, ειδικά αυτές τις μέρες του lockdown και της πανδημίας. Αυτές οι μέρες δεν είναι καθόλου συνηθισμένες. Μπορεί να τα πίνεις μόνος σου, αλλά σίγουρα δεν είσαι ο μόνος -που τα πίνει μόνος του. Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen που δημοσίευσε το GQ, η πώληση αλκοόλ στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 54% την τρίτη εβδομάδα του Μάρτη, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Επίσης και οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 262%(!) σε σχέση με το 2019.

Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να καθοριστεί ποια είναι η κατανάλωση που μπορεί να θεωρηθεί ως “υπερβολική”, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα είναι λίγο πολύ σχετικά. Γι’ αυτό και μιλήσαμε με τους ειδικούς για να καταλάβουμε πόσο αλκοόλ θεωρείται “ασφαλές”, με ποιον τρόπο το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα και για αυτόν τον έναν παράγοντα στην “πατέντα” που έχεις αναπτύξει γύρω απ’ το πότε και πόσο πίνεις, τον έναν παράγοντα που μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά.

Πώς το αλκοόλ, λοιπόν, επηρεάζει το σώμα;

Όποιος είχε έστω και μια φορά στη ζωή του hangover και πρόσεξε μερικά πολύ άβολα ξεχασμένα μηνύματα στο κινητό του, γνωρίζει πολύ καλά για τις άμεσες επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ. Μακροπρόθεσμα όμως, η σημαντική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να μειώσει το προσδόκιμο ζωής, ακόμη και να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι τρομερά επιβλαβής για την υγεία σου.

Βραχυπρόθεσμα, η κατανάλωση ακόμη και μικρής ποσότητας μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τον μυϊκό συντονισμό και την απόδοσή σου στο κρεβάτι έως και τον χρόνο αντίδρασης σου σε οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα, σύμφωνα με την διακεκριμένη διαιτολόγο Στάρλα Γκαρσία. Μπορεί επίσης να αναστείλει την αποκατάσταση των μυών, περιορίζοντας την παραγωγή ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης.

“Για να μειώσετε αυτά τα άσχημα αποτελέσματα, κοιτάξτε να είστε έξυπνοι με τι πίνετε παρέα το ποτό σας”, λέει. “Αν μπορείτε να καταναλώσετε αλκοολούχα ποτά μαζί με άλλα ενυδατικά υγρά και με φαγητό, να το κάνετε. Είναι πολύ καλύτερα έτσι”.

Ένας ακόμη τρόπος που μας επηρεάζει είναι ότι μας χαλάει τον καλό ύπνο, ο οποίος είναι αναγκαίος για τη συνολική ανάκαμψη μας καθημερινά. “Γενικά, έχετε διαφορετικά στάδια ύπνου και διαφορετικούς κύκλους”, λέει η Δρ. Άλκα Γκρούπτα, διευθύντρια του νοσοκομείου New York-Presbyterian. “Οι πρώτοι σας κύκλοι ύπνου τείνουν να είναι και οι βαθύτεροι. Δεδομένου ότι το αλκοόλ, ακόμη και μικρές ποσότητες, σας επηρεάζει πραγματικά για περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση, χαλάτε το βαθύτερο μέρος του ύπνου σας, αν πίνετε λίγο πριν ξαπλώσετε”.

Η Gupta συνιστά να πίνεις το ποτό της ημέρας σου -αν αυτό σου έχει γίνει τόσο συνήθεια πια- τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν κοιμηθείς. Με αυτόν τον τρόπο, πιθανότατα θα κάνεις και άλλα πράγματα πριν ξαπλώσεις -πχ θα μετακινηθείς, θα φας, θα πιείς νερό-, πράγματα τα οποία βοηθούν στο μεταβολισμό του αλκοόλ, μειώνοντας τις πιθανότητες να έχεις έναν χάλια ύπνο. Όσο πιο νωρίς πιείς το ποτάκι σου πριν τον ύπνο, τόσο πιο πιθανό είναι να κοιμηθείς καλά και να ξυπνήσεις αναζωογονημένος.

Υπάρχει, λοιπόν, μια συγκεκριμένη ποσότητα κατανάλωση αλκοόλ που να θεωρείται ασφαλής;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ορίζουν ως μέτρια κατανάλωση τα μέχρι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες κι ένα για τις γυναίκες. Σύμφωνα με την Γκούπτα ένα ποτό καθημερινά δεν θα έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία σας.

Αν και η διευθύντρια δεν ενθαρρύνει τους ασθενείς της να πίνουν τόσο συχνά, τους εξοπλίζει με τις πληροφορίες που χρειάζονται για να πίνουν πιο “έξυπνα”, να είναι καλύτερα ενημερωμένοι. Για παράδειγμα, να ένα διαμαντάκι: Παρακολούθησε το αλκοόλ κατ’ όγκο του τι καταναλώνεις. “Αν είσαι τύπος της μπίρας, βγαίνουν όλο και περισσότερες επιλογές που είναι ισχυρότερες από το τυπικό αλκοόλ 5% ανά κουτάκι. Έτσι, είναι εύκολο να πιεις μία που να έχει 8% ή 9% και να πιστεύεις ότι έχεις κατεβάσει μόνο μια μπίρα. Δυστυχώς, δεν πάει έτσι”.

Και αν αναρωτιέσαι ποιο ποτό είναι καλύτερο από το άλλο για να το προτιμάς, η διευθύντρια του νοσοκομείου λέει ότι “αυτή είναι μια περίπλοκη ερώτηση”. Κατ’ αρχάς, πρέπει να κοιτάς τις θερμίδες που έχει το κάθε ποτό και να το συνδυάζεις πάντα με ό,τι απλούστερο υπάρχει, πχ σόδα. Αν είσαι από εκείνους που προτιμούν τους συνδυασμούς και τα κοκτέιλ, πρόσεχε τι άλλο βάζεις χωρίς να το καταλαβαίνεις στο ποτήρι σου και το οποίο μπορεί να σου κάνει μεγάλο κακό. Για παράδειγμα να αποφεύγεις όσες ουσίες έχουν ζάχαρη.

Όπως και να ‘χει, η ουσία είναι ότι το αλκοόλ δεν είναι καλό για τον οργανισμό σου και όσα κόλπα και να κάνεις για να ελαχιστοποιήσεις τους κινδύνους του, δεν το πολυσώζεις. Αν πρέπει να κάνεις κάτι πάντως είναι να μένεις ενυδατωμένος, να μην πίνεις με άδειο στομάχι και να μην πίνεις πριν κοιμηθείς. Αυτά τα τρία είναι τα πιο βασικά.