Unsplash Nataliya Vaitkevich
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Αν έκανες εμβόλιο, δεν υπάρχει κανένας λόγος άγχους

Σύμφωνα με τους ειδικούς η δεύτερη δόση του AstraZeneca εξασφαλίζει 100% αποτελεσματικότητα στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας.

Η είδηση για τη γιατρό που τρομοκρατούσε τους ασθενείς στη Λαμία ώστε να μην εμβολιαστούν σε βάζει μοιραία σε σκέψεις. «Και πού ξέρετε ότι το εμβόλιο που θα κάνετε είναι της Pfizer;» τους έλεγε, πριν συνεχίσει: «Ποιος σας το επιβεβαιώνει; Γνωρίζετε πως το εμβόλιο αυτό προκαλεί μυοκαρδίτιδα και ότι διατρέχετε κίνδυνο; Κάνοντας το εμβόλιο κανείς δε  σας δίνει εγγυήσεις. Μην ακούτε αυτά που λένε». Οι σκέψεις στις οποίες μπαίνεις δεν έχουν να κάνουν με τον εμβολιασμό αλλά την ίδια τη θεράπουσα που έχει ορκιστεί στον Ιπποκράτη. «Είστε όντως γιατρός;» είναι η μόνη ερώτηση που θα μπορούσε να της κάνει κάποιος.

Η αλήθεια είναι πως οι αργοκίνητες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το εμβόλιο για τη Covid-19, αλλά και η μάλλον αποτυχημένη επικοινωνιακή στρατηγική που ακολούθησε, οδήγησαν την ευρωπαϊκή ήπειρο σε μία έκρηξη δυσπιστίας.

Ναι, δε φταίνε μόνο οι πολίτες για τα αντιεμβολιαστικά φαινόμενα που παρατηρούνται, όλα όμως τα πράγματα έχουν και ένα όριο. Αφήνοντας, λοιπόν, στην άκρη τις απειροελάχιστες πιθανότητες που υπάρχουν να έρθει κάποιος αντιμέτωπος με τις σπανιότατες παρενέργειες των εμβολίων, υπάρχει τελικά λόγος να φοβόμαστε για την επόμενη μέρα;

Σύμφωνα με τα όσα λένε οι ειδικοί, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, όχι δεν υπάρχει. Το άγχος είναι πραγματικά περιττό μετά τον εμβολιασμό, αφού ο κίνδυνος της Covid-19 για όσους εμβολιάζονται είναι ελάχιστος.

Το εμβόλιο της Covid-19 σκοτώνει το άγχος

«Δε φοβάμαι ιδιαίτερα μήπως αρρωστήσω» δήλωσε στο Vox η Tara Smith, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. «Γνωρίζω πως αν με κάποιον τρόπο νοσήσω, οι πιθανότητες να αναπτύξω σοβαρά συμπτώματα είναι ελάχιστες». Σε παρόμοιο μάλιστα τόνο και στο ίδιο μέσο απάντησε και ο William Hanage, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ: «Ο εμβολιασμός με καθιστά πρακτικά ασφαλή».

Είναι ωραίο να ακούς καθησυχαστικά λόγια από τους ειδικούς. Τι λένε όμως τα πραγματικά στατιστικά και οι έρευνες;

Ποσοστό προστασίας

  • AstraZeneca: 70% ανοσία τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, ενώ 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση εξασφαλίζεται ανοσία από 74 έως 96% και 100% αποτελεσματικότητα στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας.
  • Pfizer/BioNTech: 52% ανοσία μία εβδομάδα μετά την πρώτη δόση, με το ποσοστό να αυξάνεται σε 89% μετά από ακόμη μία εβδομάδα. Τα τελευταία στοιχεία της φαρμακοβιομηχανίας κάνουν λόγο για ανοσία που αγγίζει το 91,3% επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση απέναντι στην ήπια μορφή της Covid-19 και 95,3% έναντι της σοβαρής.
  • Moderna: 92% αποτελεσματικότητα αφού περάσουν 14 μέρες από την πρώτη δόση, η οποία αυξάνεται αγγίζοντας το 94,1& δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση παρέχει ανοσία της τάξης του 90% ενάντια στην ήπια και 95% απέναντι στη σοβαρή μορφή της Covid-19.
  • Johnson & Johnson: η ανοσία ξεκινά μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες, αφού περάσουν 28 μέρες η αποτελεσματικότητα απέναντι στις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η Covid-19 ανέρχεται στο 85%. Τέλος, όπως δείχνουν οι μελέτες, ύστερα από 49 μέρες το μονοδοσικό εμβόλιο προστατεύει σχεδόν 100% από εισαγωγή στο νοσοκομείο και από τον κίνδυνο θανάτου.

Είναι περισσότερο από φανερό ότι τα εμβόλια προστατεύουν από εκείνο που είναι πραγματικά σημαντικό: τον κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.

Τώρα, το αν κάποιος νοσήσει από την ήπια μορφή της Covid-19 και περάσει μερικές μέρες στο σπίτι με ήπια συμπτώματα, δεν είναι και τόσο σπουδαίο τελικά. Ιδιαίτερα αν φανταστούμε την εκατόμβη νεκρών που έχουμε θρηνήσει παγκοσμίως τους τελευταίους 12 μήνες.

Μάλιστα, τα νέα από τις χώρες που έχουν εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι μελέτες στο Ισραήλ έδειξαν πως αν το 60% των κατοίκων μία χώρας είναι εμβολιασμένο, τότε τα κρούσματα παρουσιάζουν μετά από λίγο καιρό σταθερά πτωτική πορεία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι στο Τελ Αβίβ η κανονικότητα χωρίς μάσκες είναι ήδη γεγονός.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα πολύ βασικό κανόνα: το εμβόλιο προστατεύει εμάς από τις σοβαρές επιπλοκές, και όχι τους άλλους που μπορούν θεωρητικά να κολλήσουν αν εμείς είμαστε φορείς. Έτσι, μπορεί ο φόβος σιγά-σιγά να αποσύρεται από τη ζωή μας λόγω του εμβολίου, η μάσκα όμως θα πρέπει να παραμείνει για κάποιο καιρό.

Υπάρχουν πολλές ομάδες πληθυσμών εκεί έξω που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για την Covid-19: από παιδιά μέχρι έγκυες γυναίκες. Αν όχι για κάποιον άλλο λόγο, τότε μόνο για αυτούς, θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί.