ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αντίο grid girls: Είσαι έτοιμος για Formula 1 χωρίς κορίτσια;

Αναλύουμε την αμφιλεγόμενη απόφαση της Liberty Media να στείλει τα grid girls σπίτια τους.

Φυσικά και θα ξαναδώ Formula 1, ακόμα κι αν τα grid girls δεν είναι εκεί για να κάνουν τους αγώνες πιο γοητευτικούς. Ξεκινώ, όμως, πιάνοντας το θέμα από το ένα άκρο, θεωρώντας πως η Liberty Media στην οποία ανήκουν πια τα δικαιώματα της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, έπιασε το άλλο. Η άμεση παύση των grid girls είναι μία κίνηση όχι απλά αμφιλεγόμενη, αλλά που εναντιώνεται πλήρως στο πνεύμα των αγώνων. Κοινώς, τα αφεντικά διορθώνουν κάτι που δεν ήταν χαλασμένο, αντί να επικεντρώνονται στα πραγματικά προβλήματα του σπορ.

Παρότι η παρουσία των grid girls είναι παράδοση δεκαετιών στη Formula 1, νιώθουμε πως αυτό το έθιμο δεν συνάδει με τις αξίες μας και εναντιώνεται με τις νόρμες της σύγχρονης κοινωνίας. Δεν θεωρούμε πως είναι κάτι αρμοστό ή σχετικό με την F1“, ανέφερε σχετικά ο εμπορικός διευθυντής του σπορ, Sean Bratches. Πολύ ωραία. Μία απόφαση ‘απελευθέρωσης’ των γυναικών από έναν ρόλο που οι φεμινιστικές οργανώσεις θεωρούσαν πως τις υποβάθμιζε, την οποία μάλιστα πήραν άνδρες. Τόσο απλά.


Μέχρι πρότινος χοροπηδούσα από τη χαρά μου καταγράφοντας τις αλλαγές που έφεραν στο σπορ οι αμερικανοί νέοι ιδιοκτήτες, το πόσο άνοιξαν την F1 προς τα social media, προς το κοινό. Πόσο μοντέρνα σκέψη έχουν σε πολλά θέματα στα οποία ο προκάτοχός τους, Bernie Ecclestone φάνταζε κολλημένος σε άλλες εποχές. Εδώ όμως η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Τα grid girls αποτελούν παρελθόν και τη θέση τους θα πάρουν μικρά παιδιά! Ναι, όπως στο Champions League που οι ποδοσφαιριστές τα παίρνουν από το χέρι μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο.

Θα είναι ξεχωριστές στιγμές για αυτά τα παιδιά! Σκεφτείτε το, να στέκονται δίπλα στους ήρωές τους, να τους βλέπουν να προετοιμάζονται για τον αγώνα, στην απόλυτη ελίτ του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Θα είναι αξέχαστη εμπειρία και για εκείνα αλλά και τις οικογένειές τους. Θα αποκτούν κίνητρα, να προσπαθούν, να προπονούνται, να μαθαίνουν συνέχεια και να ονειρεύονται κάποια μέρα να βρίσκονται αυτά στη θέση των ηρώων τους. Ποιος καλύτερος τρόπος για να εμπνεύσεις την επόμενη γενιά ηρώων της Formula 1;“, είπε ο Bratches.


Δεν διαφωνώ επί του πνεύματος, διαφωνώ επί της ουσίας. Γιατί υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να εμπνεύσεις ένα παιδί ενώ η συμμετοχή του σε όλο αυτό το υπερθέαμα θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Πιο ουσιαστικά, πιο αρμοστά σε μία παιδική ψυχή. Γιατί μη ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν κόσμο χειρουργικής ακρίβειας, όπου όλα είναι ρυθμισμένα στο δευτερόλεπτο και στο εκατοστό. Πως θα μπορεί ένα μικρό παιδί να κάνει ότι θα έκανε μία επαγγελματίας;

Ο Γιάννης-Μάριος Παπαδόπουλος, σχολιαστής της Formula 1 στην Cosmote TV, τονίζει ακριβώς αυτό: “Για να είμαι ειλικρινής, όταν ξεκίνησε ο τυφώνας Liberty Media να τα σαρώνει όλα στο πέρασμά του, το τελευταίο πράγμα που περίμενα ήταν να αποφασίσουν την κατάργηση των grid girls. Όχι λόγω κάποιας παράδοσης, μα απλά και μόνον επειδή φαντάζει ως εντελώς αντικρουόμενη η σκέψη να θέλεις να βελτιώσεις το θέαμα στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, και ταυτόχρονα να αφαιρείς ένα στοιχείο που εδώ και δεκαετίες συνέβαλε στο να αποκτά ένα παραπάνω ‘θεαματικό’ στοιχείο το σπορ. Έστω και σε στατική μορφή, έστω και για λίγα λεπτά στο grid ενός αγώνα. Θα θεωρούσα πιο πιθανό η Liberty Media να έδινε ακόμα πιο ενεργό ρόλο στα grid girls, αναθέτοντάς τους επιπλέον δραστηριότητες τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο του εκάστοτε αγώνα. Η αντικατάσταση των grid girls από μικρά παιδιά είναι μια ενέργεια που μακάρι να επιτύχει, όμως υπάρχει πάντα ο ‘κίνδυνος’ να φέρει προ απροόπτου τους διοργανωτές. Επί παραδείγματι, εάν ήμουν εγώ ένα απ’ αυτά τα παιδιά, ό,τι και να μου είχαν πει νωρίτερα πως θα κάνω την ώρα που θα βρίσκομαι στην πίστα, ε, δύσκολα δεν θα έριχνα κλεφτές ματιές στα ‘ινδάλματά’ μου που θα βρίσκονταν λίγα μέτρα πιο μπροστά ή πιο πίσω. Είναι άλλο πράγμα ένας επαγγελματίας που ξέρει αυστηρά τι θα κάνει, κι άλλο ένα παιδί. Και η Formula 1 δεν είναι ποδόσφαιρο, στο οποίο τα παιδάκια βγαίνουν μαζί με τους παίκτες στο γήπεδο και μένουν εκεί το πολύ 5’. Έχει τουλάχιστον 15’ αναμονή υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες για τον αγώνα καθ’ αυτόν, έχει και όλες τις υποστηρικτικές διοργανώσεις“.


Πάντως δεν θα είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη συμμετοχή παιδιών στο εθιμοτυπικό κομμάτι, είχε γίνει κάτι παρόμοιο πέρυσι στην Αυστρία, με διαφορετικούς βέβαια ρόλους, όμως και πάλι βρέθηκαν κάποιοι που άσκησαν κριτική.

Ποτέ δεν θα βρεις τη σωστή λύση“, σημειώνει ο επικεφαλής της Red Bull Racing Christian Horner. “Όμως ζούμε σε μία μοντέρνα κοινωνία όπου θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε όλα. Οι γυναίκες παίζουν ενεργό ρόλο σε αυτή και το ίδιο και στη Formula 1“. Ξέρει καλά από ‘Girl Power’ ο Βρετανός καθώς είναι παντρεμένος με την πρώην Spice Girl, Geri Halliwell, την οποία παρεμπίπτοντος, στα paddock της F1 τη γνώρισε!

Το βασικό επιχείρημα πίσω από την απόφαση, είναι πως η ύπαρξη των grid girls περνούσε λάθος μηνύματα, πως περιόριζε τις δυνατότητες συμμετοχής των γυναικών στην F1 μόνο ως ‘όμορφα χαμόγελα’ και ‘διακοσμητικές παρουσίες’, στερώντας τους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ως ίσες προς ίσους, μία θέση εργασίας σε άλλο πόστο. Κι αυτό σε μία εποχή όπου έχουμε όλο και περισσότερες γυναίκες οδηγούς να μάχονται αρκετά ψηλά στη σκάλα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, που η Monisha Kaltenborn βρισκόταν χρόνια στο ‘τιμόνι’ της Sauber F1, η Claire Williams ουσιαστικά ‘τρέχει’ την ιστορική ομάδα του πατέρα της, η Ruth Bascombe θεωρείται εξαιρετική υπεύθυνη στρατηγικής και γυναίκες έχουν κάθε λογής ρόλους στις ομάδες. Μείζονος σημασίας.


Λίγο αντικρουόμενα τα παραπάνω, δεν νομίζετε; Στο ίδιο μήκος κύματος και μία θηλυκή άποψη επί του θέματος, της Πόπης Παπαμιχαήλ που μετά από πολυετή εμπλοκή με κάθε μορφή αγώνων, πλέον είναι στην ομάδα σχολιασμού των GP στην ΕΡΤ: “Κατάργηση των grid girls. Γιατί; Υπάρχει προφανής λόγος; Είναι άνοιγμα μήπως προς το ‘ασθενές φύλο’ για πιο δυναμική παρουσία; Για να δούμε σε κάποια στιγμή κορίτσια στο ‘αντρικό’ grid της F1; Βέβαια οι Αμερικανοί ήδη έχουν μια Danica Patrick που έβλεπε στα μάτια τους αρσενικούς αντιπάλους της. Το να καταργηθούν όμως τα κορίτσια της εκκίνησης είναι σα να κόβεις τα άνθη από την ανθισμένη αμυγδαλιά και να παραπονιέσαι μετά για το πόσο ξερή και στεγνή φαίνεται. Γιατί η απουσία των κοριτσιών που έδιναν χρόνια τώρα ένα όμορφο τόνο και αν θέλετε τα έδιναν ‘κύρος’ στο πατροπαράδοτο ‘Gentlemen start your engines’, θα στεγνώσει την εκκίνηση των Grand Prix. Θα το συνηθίσουμε και αυτό δεν λέω, όμως εμείς, τα κορίτσια της F1, τα θέλουμε τα κορίτσια του grid, γιατί την ομορφιά δεν έχεις λόγο να την καταργήσεις“.

Ο αντίλογος είναι πως έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λες. Πως υπήρξαν εποχές που το Budget δεν έφτανε για πολύ ύφασμα και πως οι ‘στολές’ τους έκρυβαν μόνο τα απαραίτητα. Πως στην περίοδο που πρωταγωνιστούσε στην F1 η Jordan Grand Prix, τα δικά της κορίτσια –που όμως δεν ήταν grid girls- συχνά πυκνά ξεπερνούσαν τα όρια. Προβολή ήθελε ο Eddie και αυτός ήταν ένας τρόπος να την πετύχει. Έτερον εκάτερον όμως. Τα κορίτσια που κρατούσαν τόσα χρόνια τις πινακίδες στο grid, δεν έκαναν κονσομασιόν και σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα, ποτέ δεν πιέζονταν να κάνουν πράγματα που δεν ήθελαν.


Ξεκινώντας από τη Samantha Young: “Λένε πως οι αποφάσεις τους βασίζονται στα αισθήματα των grid girls αλλά αν ρωτήσετε οποιαδήποτε από εμάς, καμία δεν θεωρεί σεξιστικό αυτό το ρόλο, καμία δεν νιώθει πως την εκμεταλλεύονται. Μας αρέσει η δουλειά μας, νιώθουμε πολύ άνετα που την κάνουμε και δεν προάγουμε το σεξισμό. Υπάρχουν πολλές δουλειές που κάνουν οι γυναίκες στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Μπορεί να είναι μηχανικοί, οδηγοί, μηχανολόγοι, σχεδιαστές. Η δική μας είναι απλά μία άλλη δουλειά. Και όλοι στην πίστα μας συμπεριφέρονταν πάντα με σεβασμό“.

Τη δική της απάντηση σε σχόλια που κάνουν λόγο για μόνο προκλητικές εμφανίσεις από διακοσμητικές παρουσίες, δίνει η Rebecca Cooper, παρουσιάζοντας όσα φορούσε εκείνη ως grid girl του βρετανικού GP. Και αν κρίνουμε από τις περιβολές, δεν έχει άδικο. Άσχετα με το right or wrong του όλου πράγματος, όντως η προκλητικότητα δεν είναι προαπαιτούμενο.

“Η απόφαση αυτή μου μοιάζει υποκριτική. Ήρθε από την F1 αλλά νομίζω μετά από πιέσεις φεμινιστικών οργανώσεων. Και καταλήγει στο να μας στερεί την ελευθερία την οποία υποστηρίζουν πως προσπαθούν να εξασφαλίσουν για εμάς“, λέει από την πλευρά της η 24χρονη Olivia-Rose Hayward.

Όμως τι θα λέγατε να μάθουμε λίγο περισσότερα για τα όμορφα κορίτσια με τις ανάλαφρες στολές; Για παράδειγμα, τι ακριβώς περιλαμβάνει η δουλειά τους; Το εύλογο που γνωρίζετε όλοι, είναι να το να στέκονται εντός πίστας τα τελευταία 30 λεπτά πριν από την εκκίνηση του Grand Prix, κρατώντας πινακίδες με τα ονόματα και τους αριθμούς των οδηγών. Πράγμα που συμβαίνει όχι μόνο στην κορύφωση του αγωνιστικού τριημέρου με το Grand Prix της Formula 1 αλλά και σε όλους τους υποστηρικτικούς θεσμούς όπως η Formula 2, το GP3, το Porsche Supercup και άλλα.


Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα βάσει του οποίου τα grid girls κινούνται στα paddock και στους χώρους των εκδηλώσεων, πάντα σε σχηματισμό, πάντα δείχνοντας τέλειες, πάντα όντας χαμογελαστές και σέξι. Παρατάσσονται για φωτογραφήσεις, συμμετέχουν σε events χορηγών, κοσμούν το βάθρο μετά τον αγώνα, αλληλεπιδρούν με το κοινό είτε όταν ανοίγει το Pit Lane. Και φυσικά, έχουν παρουσία στον χώρο των απόλυτων VIP, το Paddock Club. Πιάνουν δουλειά στις 7 το πρωί και συνεχίζουν μέχρι τις 8 το βράδυ.

Όσο για τις απολαβές, φυσικά εξαρτώνται από τον αγώνα, από τους χορηγούς, από πολλούς παράγοντες. Όμως συνήθως στο πλαίσιο ενός Grand Prix κυμαίνονται στα 300-400 ευρώ την ημέρα, φυσικά με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Και παράλληλα, ανοίγουν ορίζοντες αφού ως grid girls έχουν θητεύσει αρκετά μετέπειτα διάσημα μοντέλα, όπως η Kelly Brook που όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε λίγο-πολύ ότι και οι προλαλήσασες: “Προφανώς πρέπει να ντύνεσαι με τρόπο που να δείχνεις ελκυστική αλλά σε κανένα σημείο δεν ένιωσα εκμετάλλευση“.


Όπως και να έχει, θεωρώ πως είναι δρόμος που δύσκολα θα αποκτήσει γυρισμό. Τέτοιες αποφάσεις, πολιτικοκοινωνικού χαρακτήρα, δεν αναιρούνται γιατί η αναίρεσή τους συνιστά ήττα. Παρ’ όλα αυτά, θα κλείσω με τις δηλώσεις ενός ανθρώπου που αν μη τι άλλο μπορεί να έχει άποψη επί του θέματος. Ο λόγος για τον Niki Lauda. Τον πραγματιστή, τον απόλυτο επαγγελματία, τον οδηγό που όταν ο James Hunt δεν ήξερε με ποια κοιμόταν κάθε βράδυ, έκλεινε πεισματικά τα αυτιά στις καλλίπυγες σειρήνες που ήθελαν να τον ξελογιάσουν. Ακόμα κι αυτός, αναγνωρίζει το γιατί η F1 χρειάζεται τα grid girls.

Τα Grid Girls ανήκαν πάντα στην F1 και θα έπρεπε να συνεχίσουν να βρίσκονται σε αυτή“, τόνισε στην αυστριακή εφημερίδα ‘Der Standard’ ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και μη-εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Mercedes F1. “Οι γυναίκες αποκτούν όλο και περισσότερους σημαντικούς ρόλους σε ομάδες, τα πάνε πολύ καλά και θέλω να τις ενθαρρύνω. Αλλά αυτή είναι μία απόφαση εναντίων των γυναικών. Άνδρες έχουν πάρει μία απόφαση που αφορά γυναίκες. Αυτό δεν βοηθάει κάπως τη Formula 1 και σίγουρα δεν βοηθάει τις γυναίκες. Πόσο ανόητοι μπορεί να είναι; Είναι τρελοί;“.


Κι όμως είναι. Γιατί όπως τονίσαμε και πριν, παρουσιάζουν λύση σε ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει. Ενδεχομένως η πιο αρμοστή κίνηση ακόμα κι αν ήθελαν να ικανοποιήσουν τα θέλω κάποιων οργανώσεων, θα ήταν να φέρουν ισότητα στο ρόλο. Ναι, ισότητα. Η σποραδική παρουσία grid boys την τελευταία διετία μου ξένισε στην αρχή αλλά θα μπορούσε να είναι η λύση. Μεικτό grid. Με grid girls & boys. Έτσι θα μπορούσα εύκολα να φανταστώ την F1.

Όχι όμως άνευ του αλατοπίπερου στο κυρίως πιάτο δράσης κάθε δεύτερη Κυριακή. Εκτός αν αυτή είναι μόνο η αρχή και μετά ακολουθήσει ανάλογη καρατόμηση της παρουσίας σαγηνευτικών γυναικών σε αντίστοιχους αθλητικού χαρακτήρα χώρους όπως στο ρινγκ ανάμεσα σε κάθε γύρο της μάχης, στο γήπεδο ως cheerleaders και μετέπειτα στην καθημερινότητα, στις εκθέσεις, στις πασαρέλες, στα περιοδικά. Τελικά μας ενοχλεί τόσο η ομορφιά;


Φωτογραφίες: Redbullcontentpool.com, Sauber F1, Pirelli, media.ferrari.com, Πάνος Σεϊτανίδης.

Exit mobile version