iStock
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Αντίπαρος: Πού να φας, πού να πιεις και πού να κολυμπήσεις

Διακοπές στο νησί που κρατάει ακόμα την ανεμελιά και την ελευθερία από τα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων, παρά την κοσμοπολίτικη εξέλιξή του.

Λιγότερο από ένα ναυτικό μίλι απέχει η Αντίπαρος από την Πάρο, γεγονός που την καθιστά ως τον ιδανικό προορισμό αν αναζητάς ένα νησί μικρό και μαζεμένο, αλλά με μεγάλη ομορφιά. Kατά την αρχαιότητα είχε το όνομα Ωλίαρος και μάρτυρες της μακραίωνης ιστορίας του είναι η νησίδα Σαλιαγκός όπου βρίσκεται ο αρχαιότερος οικισμός των Κυκλάδων, καθώς και το Δεσποτικό, η ακατοίκητη νήσος στα νοτιοδυτικά του νησιού, που αποτελεί τόπο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας.

Η εμπορική και νυχτερινή ζωή του νησιού βρίσκεται στη Χώρα. Μαγαζιά με ρούχα, café, εστιατόρια και μπαρ συγκεντρώνονται στον κεντρικό δρόμο της Αντιπάρου, με τα δαιδαλώδη σοκάκια να φιλοξενούν παραδοσιακά σπίτια με ασβεστωμένες αυλές και ανθισμένες βουκαμβίλιες. Στην καρδιά της Χώρας, το Κάστρο δημιουργήθηκε από τους Ενετούς τον 15ο αιώνα.

Πρόκειται για οχυρωμένο οικισμό που μοιάζει με άλλα νησιώτικα καστέλια στις Κυκλάδες, αλλά και με αρκετές ιδιαιτερότητες. Μια από τις ιδιομορφίες του είναι ότι δε βρίσκεται σε κάποιο ψηλό και δεσπόζον σημείο. Σήμερα, στα απομεινάρια του Κάστρου διοργανώνονται μουσικές βραδιές και εκθέσεις φωτογραφίας. Αφήνοντας πίσω την κεντρική πλατεία του νησιού, λίγα μέτρα μακριά είναι το Σιφνέικο, μία παραλία που φημίζεται για το ηλιοβασίλεμα στην Αντίπαρο, όπως επίσης και ο Άγιος Γεώργιος, ένας από τους οικισμούς που πρέπει να επισκεφτείς.

unsplash

Το νησί έχει ταυτίσει τη φήμη του με τη διασκέδαση κι αυτό χάρη στη θρυλική La Luna. Όσοι έχουν περάσει το κατώφλι αυτής της υπαίθριας ντίσκο, έχουν να θυμούνται χορό μέχρι το ξημέρωμα. Κι αν το νησί έχει εξελιχθεί σε έναν κοσμοπολίτικο προορισμό για τουρίστες από όλο τον κόσμο – ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πολλοί καλλιτέχνες και celebrities, συνεχίζει να προσφέρει την ελευθερία και την ανεμελιά των καλοκαιριών από τα παιδικά μας χρόνια.

Η Αντίπαρος σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Αυτά είναι τα καλύτερα tips για να τη γνωρίσεις καλύτερα.

Πού να φας

Η Κληματαριά στη Χώρα σερβίρει παραδοσιακό ελληνικό φαγητό στους κατοίκους του νησιού από τη δεκαετία του ’80, και υπάρχει κάτι διαχρονικό σε αυτή την αυλή με τα παλιά ξύλινα τραπέζια και τις μπουκαμβίλιες. Δε χρειάζεσαι πολλά για ένα καλοκαιρινό γεύμα – ρίξε μια ματιά στα πιάτα ημέρας και συνόδευσε με μία παγωμένη μπύρα.

Σταθερή αξία για μαγειρευτά, φρέσκα ψάρια στο τηγάνι ή τη σχάρα και φαγητά της ώρας είναι το Περαματάκι. Με θέα την παραλία του Σωρού, αυτή η οικογενειακή ταβέρνα προσφέρει στιγμές ηρεμίας μετά τη θάλασσα και comfort πιάτα. Highlight οι χειροποίητες πίτες που φτιάχνει καθημερινά η Μυρτώ στην κουζίνα, από κρεμμυδόπιτα και μανιταρόπιτα μέχρι τυρόπιτα με δυόσμο.

Στον καπετάν Πιπίνο στον Άγιο Γεώργιο ατενίζεις τη θάλασσα και βλέπεις τα χταπόδια να λιάζονται. Κλασική ψαροταβέρνα για να δοκιμάσεις γούνα με χόρτα, μπαρμπούνι τηγανητό και μεγαλύτερα ψάρια ψητά, μαζί με κλασικούς μεζέδες, από ταραμοσαλάτα μέχρι μαριναρισμένο γαύρο.

Περίπου 8 χλμ. μακριά από το λιμάνι της Αντιπάρου, στην περιοχή Απάντημα, και συγκεκριμένα στο Beach House Antiparos η θερινή Cookoovaya έχει εγκατασταθεί σε έναν ανανεωμένο, ανεπιτήδευτο και γεμάτο φως χώρο ακριβώς πάνω από την απάνεμη παραλία, έτοιμη να προσφέρει τη σοφή κουζίνα της.

Μερικά βήματα πιο κοντά στη θάλασσα προχωρά φέτος ο Θανάσης Βασίλαινας στην Αντίπαρο. Στο ξενοδοχείο Kouros Village Hotel, δίπλα στη χώρα του νησιού της αλλά όχι στη βοή της, μπροστά στη θάλασσα, το εστιατόριο Vassilenas Blue Antiparos ανοίγει τις πόρτες του από νωρίς το πρωί. Ο chef Βασίλης Παπαδόπουλος παρουσιάζει απλές αλλά εξαιρετικές προτάσεις για όλες τις ώρες της ημέρας, ακολουθώντας κι εδώ τη φιλοσοφία του αθηναϊκού εστιατορίου στη διαχείριση της πρώτης ύλης και κυρίως του ψαριού.

Μπάνια και παγωτά πάνε μαζί και στο Vicky’s ice cream έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε πολλές γεύσεις, αφού η γκάμα φτάνει τις πενήντα – από διαφορετικά είδη σοκολάτας και φρουτένιες γρανίτες μέχρι πιο ιδιαίτερες επιλογές όπως λεμόνι με πιπερόριζα και καρύδα με φρούτα του πάθους.

Πού να πιεις

unsplash

Αντίπαρος και νυχτερινή ζωή πάνε μαζί. Στα θετικά του νησιού είναι ότι αν επιλέξεις να μείνεις στη Χώρα, δεν χρειάζεσαι αμάξι για να μετακινηθείς. Είναι καλύτερα να κλείσεις τη διαμονή σου κεντρικά και να αφήσεις το αυτοκίνητο για τις παραλίες.

Ο γενικός κανόνας που ισχύει για την Αντίπαρο, είναι ότι πρέπει να την ανακαλύψεις περπατώντας. Περιπλανήσου στα γραφικά σοκάκια, εκεί που οι γιαγιάδες στήνουν ακόμα παρέες μόλις πέσει ο ήλιος, κάνε τη βόλτα σου στο Κάστρο και νιώσε την αύρα του, περπάτα κατά μήκος του λιμανιού και στο τέλος διάλεξε εσύ το μέρος που θα πιεις το ποτό σου ανάλογα με τη διάθεσή σου.

Στην κεντρική πλατεία θα βρεις συγκεντρωμένα τα περισσότερα μπαρ, όπως το Boogaloo που αποτελεί πια σήμα κατατεθέν του νησιού. Καλοφτιαγμένα κοκτέιλ σερβίρει το Little Frog, το οποίο συνδυάζει τη νησιώτικη αύρα με τροπική διάθεση ενώ το Sunset είναι – όπως λέει το όνομά του – ιδανικό για απεριτίβο την ώρα που δύει ο ήλιος.

Πού να κολυμπήσεις

unsplash

Από την παραλία του camping που αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατασκηνωτές και τα βαθιά νερά του Σωρού μέχρι τη μαγευτική Φανερωμένη, υπάρχουν αρκετά μέρη για βουτιές, ηλιοθεραπεία και κολύμπι στο νησί.

Κοντινές και οργανωμένες παραλίες βρίσκεις στην Ψαραλυκή, αφού προσεγγίζονται με τα πόδια όπως και η χρυσαφένια αμμουδιά του camping. Η Παναγιά θεωρείται η τρίτη Ψαραλυκή, που είναι εξίσου εύκολα προσβάσιμη, ενώ στη συνέχεια συναντάς το απάνεμο Φανάρι.

Αν σου αρέσει το κολύμπι, στον Σωρό απλώνεται μπροστά σου μια μεγάλη παραλία με τεράστια αμμουδιά, συνδυάζοντας ένα οργανωμένο κομμάτι κι ένα πιο ήσυχο για όσους αποζητούν πιο μοναχικές στιγμές. Μικρή παραλία, χωρίς ομπρέλες είναι αυτή του Άγιου Σώστη, δέκα λεπτά μακριά από τον Σωρό και στη συνέχεια στον Άγιο Γεώργιο.

Στο νοτιότερο άκρο του νησιού βρίσκεται η Φανερωμένη, μια πραγματικά υπέροχη παραλία. Αν οδηγήσεις μέχρι εκεί, φρόντισε να έχεις μαζί σου νερά και σνακ, καθώς είναι αρκετά απομονωμένη και ανοργάνωτη (και χωρίς σήμα στο κινητό). Το ίδιο ισχύει και για τα Λιβάδια, την παραλία που συναντάς στο δυτικό τμήμα του νησιού, με τη χρυσή αμμουδιά και τα κρυστάλλινα νερά. Όποια κι αν επιλέξεις, καλό είναι να έχεις μαζί σου ομπρέλα γιατί δεν υπάρχει σκιά.

Αξίζεις να οργανώσεις μια εκδρομή στο Δεσποτικό, το μικρό ακατοίκητο νησί που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αντίπαρο, τόσο για τις βουτιές στα κρυστάλλινα νερά όσο και για το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που εντοπίζεται στο μέρος. Το ιερό του Δεσποτικού αποτελεί μία μοναδική περίπτωση στον χώρο του Αιγαίου, καθώς πρόκειται για ένα ανέπαφο αρχαϊκό ιερό, το οποίο λειτουργούσε από τον 7 αι.π..Χ έως και τα Ρωμαϊκά χρόνια.

Για να φτάσεις στην Αντίπαρο πρέπει πρώτα να ταξιδέψεις στο νησί της Πάρου. Η Πάρος διαθέτει αεροδρόμιο και συνδέεται με όλα τα λιμάνια της Αττικής με τακτικά δρομολόγια πλοίων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχουν αρκετά καθημερινά δρομολόγια πλοίων από Πειραιά για Πάρο (3 ώρες με ταχύπλοο και γύρω στις 4,5 ώρες με συμβατικό πλοίο), από τη Ραφήνα (4 έως 6 ώρες με συμβατικό πλοίο) και υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης από το λιμάνι του Λαυρίου μερικές φορές την εβδομάδα (περίπου 7 ώρες).

Τα δύο λιμάνια της Πάρου που συνδέονται ακτοπλοϊκά με την Αντίπαρο είναι η Παροικιά και η Πούντα. Η σύνδεση μεταξύ των δύο νησιών εξυπηρετείται καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το πιο γρήγορο δρομολόγιο είναι από την Πούντα, καθώς το φέρι μποτ χρειάζεται μόλις 7 λεπτά για να φτάσει στην Αντίπαρο. Η συχνότητα των αναχωρήσεων είναι σχεδόν ανά 30 λεπτά, ξεκινώντας από νωρίς το πρωί έως αργά τη νύχτα. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει και οχήματα. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από Πάρο για Αντίπαρο πωλούνται στο λιμάνι και μέσα στο πλοίο, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα κράτησης. Επίσης, η αγορά των εισιτηρίων γίνεται μόνο με μετρητά.