© AP / Mark Lennihan
BIG BUSINESS

Από τον Elon Musk μέχρι τον Bill Gates: Πόσα χρήματα έχασαν οι πλούσιοι το 2022

Για κανέναν δεν ήταν μία εύκολη χρονιά, αλλά όχι για τους ίδιους λόγους: το κύριο πρόβλημα για τους πλέον πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη, ας πούμε, ήταν οι τεράστιες χασούρες από την τεχνολογική βιομηχανία.

Το λες και κάρμα, ή αλλιώς αναπόφευκτη βουτιά της αγοράς: η τεχνολογική βιομηχανία, η οποία βίωσε ραγδαία αύξηση κερδών μεταξύ 2020-2021, μιας και αποτέλεσε το πλέον εύφορο έδαφος σε συνθήκες εγκλεισμού και πανδημίας, είδε τα νούμερα να πέφτουν με αντίστοιχα σφοδρή ταχύτητα κατά το έτος που φεύγει.

Αρκεί να επισημάνουμε ότι το 2022 κανένας από 15 τεχνολογικούς κολοσσούς της Αμερικής δεν έκλεισε με θετικό ισοζύγιο, ενώ το ετήσιο ποσό της χασούρας για τον κλάδο υπολογίζεται στα 7.4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για τον κύριο παράγοντα που, σαν τελευταίο πλακίδιο ενός ντόμινο ακρίβειας και πληθωρισμού, έφτασε να επηρεάσει τις ισορροπίες στα υψηλά κλιμάκια των επενδυτικών κύκλων και των δισεκατομμυριούχων.

Η τεχνολογία παραμένει να αποτελεί βασικό πεδίο για επενδύσεις μεγατόνων, κάτι που το 2022 στοίχισε ακριβά, όπως παρατηρούμε από τα ποσά που έχασαν από το κασέ τους επιχειρηματίες όπως ο Elon Musk, ο Mark Zuckerberg και ο Jeff Bezos, βάσει του Bloomberg Billionaires Index και της Washington Post.

Elon Musk: –132 δισ. δολάρια

Δεν πάνε πάνω από δύο-τρεις εβδομάδες που ο Elon Musk έχασε, επιβεβαιωμένα πλέον από τον κόσμο των μετοχών, τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου διεθνώς – και ο λόγος δεν είναι η περίφημη εξαγορά του Twitter, ύψους 44 δισ. δολαρίων, ούτε η «μαύρη τρύπα» που ανακάλυψε στα οικονομικά του social medium, σε επίπεδο χασούρας 4 εκατ. δολαρίων ανά ημέρα λόγω αποχώρησης διαφημιστικών εταιρειών απ’ όταν ανέλαβε.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τον Elon Musk είναι η Tesla και η κινεζική αγορά: φαίνεται πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αφομοιώθηκαν πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο στη γιγαντιαία αγορά της Κίνας, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να ρίχνει ήδη τις τιμές.

Έτσι, το εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη δε φαίνεται να μένει για πολύ ανοιχτό, ενώ οι μετοχές της εταιρίας σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ (70% κάτω, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021) και ο Elon Musk εκτιμάται ότι φέτος έχασε 123 δισ. δολάρια καθαρής αξίας.

Jeff Bezos: –84,1 δισ. δολάρια

Πόσο κοστίζει ο διαστημικός τουρισμός του Jeff Bezos © 2019 / Patrick Semansky / Associated Press

Το 2022 ήταν μια απόλυτα δραματική χρονιά για την Amazon, αφού λόγω καλπάζοντος πληθωρισμού, αυστηρότερης οικονομικής πολιτικής και πραγματικά απογοητευτικών εσόδων, την οδήγησαν στο να χάσει το αστρονομικό ποσό του 1 τρις. δολαρίων από την αξία της.

Ο ιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας Jeff Bezos άφησε τον ρόλο του CEO πέρσι, αλλά παραμένει ουσιαστικά στο πηδάλιο, με τον χρηματιστηριακό «ακρωτηριασμό» της Amazon να φαίνεται άμεσα στο προσωπικό του κασέ: μείον 84,1 δισ. Δολάρια για τη χρονιά που φεύγει.

Mark Zuckerberg: –80,7 δισ. δολάρια

18 χρόνια μετά, το Facebook βιώνει μία πρωτόγνωρη καταστροφή 2021, Eric Risberg/AP Photo

Από την 6η θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου (σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index), ο Mark Zuckerberg έπεσε στον αριθμό 25, με τη χασούρα του να υπολογίζεται στα 80,7 δισ. δολάρια για το 2022. Τα πρώτα δείγματα του metaverse δεν πήγαν καλά: ένα αποτυχημένο AR πάρτι της Κομισιόν, εικόνες από μη πειστικά avatar και ένα σωρό καζούρα στα social media ήταν εκείνα που έμειναν από το έτος που πέρασε σχετικά με το πολυδιαφημισμένο όραμα του Zuckerberg.

Το αποτέλεσμα; Μια γενναία πτώση των μετοχών του (κοντά στο 65%), όπως και διάχυτη αμφιβολία για το αν το επόμενο βήμα της ιστορίας περιλαμβάνει headset ή όχι.

Larry Page και Sergey Brin: –88 δισ. δολάρια

Οι δύο ιδρυτές της Google υπολογίζεται ότι έχασαν από κοινού 88 δισ. δολάρια. Από το 2019 που άφησαν το διοικητικό πηδάλιο της Alphabet (της «μαμάς» εταιρίας πίσω από την Google), οι δυο τους έχουν επενδύσει σε ένα σωρό νέες επιχειρήσεις, τομείς που ενδιαφέρονται προσωπικά κ.ά.

Κοινή τους τακτική είναι να συντηρούν (κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας) ένα δίκτυο ετερόκλιτων επιχειρήσεων και γραφείων, έτσι ώστε να έχουν κέρδη παντός καιρού, αν και το χτύπημα της ψηφιακής διαφήμισης δεν τους άφησε ανεπηρέαστους φέτος.

Bill Gates: –28,7 δισ. δολάρια

4 επενδύσεις που εκτοξεύουν ακόμη περισσότερο την περιουσία του Bill Gates © 2015 / Nati Harnik / Associated Press

Η πολυδαίδαλη επιχειρηματική δραστηριότητα του Bill Gates περιλαμβάνει από την «παχιά αγελάδα» του real estate μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία, εταιρείες κούριερ, κατασκευαστικές εταιρείες κ.ά., με την τεχνολογική εταιρεία Microsoft να στέκεται φυσικά στην κορυφή αυτής της αυτοκρατορίας, έχοντας και το βασικό μερίδιο ευθύνης για τη χασούρα που σημείωσε ο εμβληματικός επιχειρηματίας τη χρονιά που πέρασε.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της Microsoft σημείωσαν πτώση της τάξης του 15%, το οποίο μαζί με άλλα οδήγησε σε 189 δισ. δολάρια απώλειας σε αξία, αν και η ερχόμενη χρονιά είναι εκείνη που αναμένεται πιο επώδυνη για τις μετοχές του τεχνολογικού κολοσσού.

Steve Ballmer: –20,2 δισ. δολάρια

Δεύτερο άτομο που συνδέεται στενά με τον κολοσσό της Microsoft είναι ο Steve Ballmer, πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και ιδιοκτήτης της ομάδας Λος Άντζελες Κλίπερς. Η πτώση των μετοχών (όπου ακόμα στηρίζει το χρηματιστηριακό του προφίλ) παράλληλα με τα χρήματα που χρειάστηκε να ξοδέψει για την κατασκευή ενός νέου γηπέδου, οδήγησαν τον Steve Ballmer σε απώλεια 20,2 δισ. για το έτος.