
Από τον σεισμό στους βομβαρδισμούς της χούντας: Όσα συμβαίνουν στη Μιανμάρ
- 31 ΜΑΡ 2025
Οι διασώστες συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους και αναζητούν απεγνωσμένα επιζώντες τέσσερις ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές μέχρι και την Μπανγκόκ. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι τουλάχιστον 1.700, με τις αρχές, μάλιστα, να φοβούνται ότι ο αριθμός θα αλλάξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Το επίκεντρο του σεισμού καταγράφηκε στην κεντρική περιοχή Sagaing της Μιανμάρ, κοντά στην πρώην βασιλική πρωτεύουσα Mandalay, όπου ζουν περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, και τοποθετούνται πολλά ιστορικά συγκροτήματα ναών και παλατιών.
Όσοι βρίσκονται στο επίκεντρο του σεισμού είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένοι μετά την κατάρρευση μιας σημαντικής γέφυρας πάνω από τον ποταμό Ιραουάντι της χώρας, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Εν τω μεταξύ, ξένη βοήθεια και διεθνείς ομάδες διάσωσης έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στη Μιανμάρ μετά τη σπάνια έκκληση της στρατιωτικής χούντας για βοήθεια. Η στρατιωτική χούντα, βέβαια, συνεχίζει ακάθεκτη το «έργο» της.
Ο απολογισμός μέχρι τώρα
Τουλάχιστον 1.700 άνθρωποι είναι νεκροί και περίπου 3.400 τραυματίες, σύμφωνα με τη στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας ενώ 300 άλλοι παραμένουν αγνοούμενοι. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) εκτιμά ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 10.000 ανθρώπους.
Στην Μπανγκόκ, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 11 έχασαν τη ζωή τους όταν ένα υπό κατασκευή κτίριο κατέρρευσε μέσα σε λίγα λεπτά, αφήνοντας δεκάδες παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια – 7 θάνατοι αναφέρθηκαν σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τις αρχές.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται στην Μπανγκόκ για περίπου 80 ανθρώπους που παραμένουν αγνοούμενοι, καθώς οι οικογένειες συγκεντρώνονται στον τόπο της κατάρρευσης του πολυώροφου κτιρίου για τυχόν νέα των αγαπημένων τους προσώπων.
Ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε τη Μιανμάρ από τότε που συγκλονίστηκε από έναν σεισμό 7,9 βαθμών το 1912 στο Ταουνγκί, μια πόλη επίσης στην κεντρική Μιανμάρ.
Οι μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν μια δόνηση 6,7 βαθμών την Παρασκευή, συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Το μέγεθος της καταστροφής
Το επίπεδο της καταστροφής που προκλήθηκε στη χώρα «δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα στην Ασία», σύμφωνα με αξιωματούχο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).
Στα νότια, οι κοινότητες Nyaungshwe, Kalaw και Pinlaung είναι από τις πλέον πληγείσες από τον σεισμό, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA).
«Χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύχτες στους δρόμους ή ανοιχτούς χώρους λόγω των ζημιών και των καταστροφών στα σπίτια ή φοβούμενοι περαιτέρω σεισμούς», ανέφερε το Σάββατο η υπηρεσία.
Στη Ναϊπιντάου, τη στρατιωτική πρωτεύουσα της χώρας, ένα τριώροφο νοσοκομείο κατέρρευσε εν μέρει, παγιδεύοντας ασθενείς κάτω από τα ερείπια, ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Μέχρι την Κυριακή, σχεδόν 1.700 σπίτια, 670 μοναστήρια, 60 σχολεία και τρεις γέφυρες είχαν αναφερθεί ότι είχαν υποστεί ζημιές, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για τη δομική ακεραιότητα μεγάλων φραγμάτων. Τεράστιες ζημιές έχουν σημειωθεί επίσης σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια και ιστορικά και δημόσια κτίρια.
Η χούντα και οι αεροπορικές επιδρομές
Η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ συνέχισε να βομβαρδίζει τμήματα της εμπόλεμης χώρας μετά τον μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε, με τον ΟΗΕ να χαρακτηρίζει τις επιθέσεις «εντελώς εξωφρενικές και απαράδεκτες».
Σύμφωνα με το BBC Burmese, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο Ναούνγκτσο, λιγότερο από τρεις ώρες μετά τον σεισμό.
Ομάδες ανταρτών που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας και αγωνίζονται για την απομάκρυνση του στρατού από την εξουσία ανέφεραν αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην κωμόπολη Τσανγκ-Ου, στη βορειοδυτική περιοχή Σαγκάινγκ, το επίκεντρο του σεισμού. Υπάρχουν επίσης αναφορές για αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη.
Η χούντα, η οποία έχει υποστεί συνεχείς και ταπεινωτικές ήττες και έχει χάσει τεράστιες εδαφικές εκτάσεις, βασίζεται όλο και περισσότερο στις αεροπορικές επιθέσεις για να συντρίψει την αντίσταση στην εξουσία της.
Τέσσερα χρόνια εμφυλίου πολέμου και οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίζονται μεταξύ του στρατού από τη μία πλευρά και των ένοπλων ομάδων αντίστασης από την άλλη.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.