1993, Kristy Macdonald/AP Photo
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τον Steve Jobs μέχρι τον Stan Lee: Οι πιο περίεργοι φάκελοι του FBI

Μαζί με τους κατά συρροή δολοφόνους και τρομοκράτες, το FBI έχει στα αρχεία του διάφορους φακέλους για αθλητές μέχρι και σκιτσογράφους.

Χάρη στον νόμο περί ελευθερίας της πληροφόρησης, πλέον γνωρίζουμε σχεδόν για όλα τα θέματα που απασχόλησαν το FBI. Μαζί με τους κατά συρροή δολοφόνους και τρομοκράτες, το FBI έχει στα αρχεία του διάφορους φακέλους για ηθοποιούς, μουσικούς, αθλητές, κωμικούς, σκιτσογράφους, ακόμη και έναν «συνταγματάρχη» fast food αλυσίδας. Ξέρετε πολύ καλά ποιος είναι αυτός.

Ο «συνταγματάρχης» Sanders, ο άνθρωπος που βλέπετε στα KFC, είδε πολλούς πράκτορες πάνω από το κεφάλι του διότι κινδύνευε σοβαρά να δολοφονηθεί. Αυτό τουλάχιστον έγραφε το report, που λένε και οι Αμερικανοί. «Σας ενημερώνω ότι διατρέχετε σοβαρό κίνδυνο να δολοφονηθείτε», αναφέρεται σε επιστολή που έλαβε ο ιδρυτής της KFC το 1974.

Τελικά, η απειλή δεν θεωρήθηκε σοβαρή και ο Sanders συνέχισε να τηγανίζει τα γνωστά του κοτόπουλα. Μάλιστα, από το FBI του είπαν ότι δεν μπορούν να του παρέχουν προστασία. Ο χαμογελαστός ηλικιωμένος πάνω στον κουβά που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο τραπέζι σας, όμως, δεν ήταν ο μόνος από τα μεγάλα ονόματα που έχουν μια θέση στα πελώρια συρτάρια του FBI.

Ο Stan Lee και οι ήρωές του

Ο Stan Lee είναι το αντικείμενο ενός φακέλου 213 σελίδων, ο οποίος καλύπτει ένα επιχειρηματικό σκάνδαλο. Γνωρίζουμε ότι συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και αφορούσε πτώχευση, απάτη, χειραγώγηση μετοχών, συγκέντρωση πολιτικών κεφαλαίων, τον τότε πρόεδρο Bill Clinton, την Hillary Clinton, τον Spider-Man, τους X-Men και τον Incredible Hulk.

Μάλιστα, στον φάκελο γίνονται τουλάχιστον τέσσερις αναφορές στον Spider-Man, τέσσερις στον Hulk, δύο στους X-Men και μία στον Daredevil.

Ένας Walt Disney με δύο πρόσωπα

Ο Walt Disney πρώτα ερευνήθηκε και στη συνέχεια προσλήφθηκε από το FBI. Ήταν, άλλωστε, ο σημαντικότερος παραγωγός ταινιών κινουμένων σχεδίων και οι γνωριμίες του, όπως θεώρησαν τότε στο FBI, μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες βοήθειες. Έτσι, έγινε ένας απλός και τίμιος «σύνδεσμος».

Ως σύνδεσμος του SAC (Special Agent in Charge), τον εμπιστεύονταν για την παροχή πόρων και υπηρεσιών, οι περισσότερες από τις οποίες περιστρέφονταν γύρω από την παραγωγή ταινιών που είχαν να κάνουν με το FBI. Η σχέσεις τους, ωστόσο, δεν ήταν και οι καλύτερες. Παρ’όλα αυτά, ο Disney παρέμεινε σύνδεσμος του FBI μέχρι τον θάνατό του το 1966 σε ηλικία 65 ετών.

Ο Steve Jobs και το πολύχρωμο παρελθόν του

Στην αρχή, εξετάστηκε για μια κυβερνητική θέση εργασίας, κάτι που έκανε γνωστό ότι ως μαθητής, ήταν μέτριος. Στη συνέχεια και όταν η έρευνα άρχισε να γίνεται πιο σοβαρή, στο FBI διαπίστωσαν ότι ο Steve Jobs ήταν κάποτε «χρήστης ναρκωτικών» και «παραπλανητικό άτομο».

Ο συνιδρυτής της Apple υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εξαγωγών του τότε προέδρου George H.W. Bush στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Όπως πολλοί υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί, ο Jobs ελέγχθηκε από το FBI. Ο φάκελός του, σχεδόν 200 σελίδων, αποκάλυψε έναν πολύπλοκο χαρακτήρα. Σύμφωνα με το FBI, ο Jobs «έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της μαριχουάνας και του LSD, ενώ φοιτούσε στο κολέγιο» και ήταν ένα «παραπλανητικό άτομο που δεν ήταν απόλυτα ευθύ και ειλικρινές».

Πάντως, τίποτα από αυτά δεν του στοίχισε τη θέση.

Μπάσκετ και απειλές

Ο Wilt Chamberlain κατηγορήθηκε ότι απειλούσε επιβάτες αεροπλάνου και ότι έστηνε αγώνες μπάσκετ. Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή.

«Θα πάρω τον έλεγχο του αεροπλάνου. Είμαι τόσο θυμωμένος που μπορεί να πυροβολήσω κάποιον», αυτά ήταν τα λόγια του Chamberlain, σε μια πτήση το 1972, σύμφωνα με τους αξιωματικούς ασφαλείας. Μετά από μια μίνι έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ήταν άοπλος και ότι απλώς ξεσπούσε. Βέβαια, η εξέλιξη αυτή έκανε το FBI να ασχοληθεί μαζί του.

Το περιστατικό με το αεροπλάνο κατέχει μόλις μερικές σελίδες από τον 48σέλιδο φάκελό του. Όλα τα υπόλοιπα εστιάζουν στα υποτιθέμενα στοιχήματα που έπαιζε σε αγώνες μπάσκετ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στους οποίους αγωνιζόταν.

Παρά την ποσότητα και τη σοβαρότητα αυτών των καταγγελιών, ο διευθυντής του FBI, J. Edgar Hoover, έγραψε ότι «το γεγονός ότι οι παίκτες στοιχηματίζουν σε ένα παιχνίδι ή παιχνίδια στα οποία συμμετέχουν, δεν συνιστά από μόνο του παραβίαση του νόμου περί δωροδοκίας αθλητών».