ΓριπωΜΕΝοι;
Οι αλήθειες, οι μύθοι, τα «φάρμακα» και πρακτικές συμβουλές προστασίας και γρήγορης ανάρρωσης
- 9 ΙΑΝ 2007
Η γρίπη προσβάλει κάθε χειμώνα ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Και όχι μόνο μπορεί να μας κάνει να χάσουμε πολύτιμες μέρες από τη δουλειά μας αλλά και, σε σπάνιες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε πολύ πιο σοβαρές καταστάσεις. Επειδή όσοι δεν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού -νεαροί άντρες χωρίς ιστορικό παθήσεων- θα την περάσουμε μόνοι μας και χωρίς φάρμακα, το MEN 24 ενημερώνει για τη γρίπη και προτείνει πρακτικούς τρόπους για προστασία.
Τι είναι η γρίπη;
Η γρίπη είναι μια ιογενής ασθένεια που εμφανίζεται αρχικά σαν κρύωμα και συνήθως εξελίσσεται σε μια πολύ σοβαρή πάθηση. Τυπικά συμπτώματα της γρίπης είναι πυρετός, έντονος πονοκέφαλος, μυαλγίες, κόπωση και αδυναμία, απώλεια όρεξης, βήχας και πονόλαιμος.
Η γρίπη διαρκεί συνήθως 7 με 10 μέρες. Ωστόσο, σε ορισμένους οργανισμούς συμπτώματα όπως η εξάντληση μπορεί να διαρκέσουν για πολύ περισσότερο. Περιστασιακά, μπορεί να προκαλέσει άλλες δευτερογενείς παθήσεις και σχετικά σπάνια να οδηγήσει σε οξεία πνευμονία.
Οι επιδημίες
Οι επιδημίες γρίπης μπορεί να συμβούν σε όλη τη διάρκεια του έτους αλλά είναι πιο συχνές το χειμώνα και το φθινόπωρο. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι συνηθίζουμε να μένουμε σε κλειστούς χώρους περισσότερο όποτε είμαστε σε πιο συχνή επαφή με ανθρώπους.
Μια άλλη πιθανή αιτία είναι ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε ξήρανση του αέρα, αφυδατώνουν τις προστατευτικές βλέννες και καθιστούν τον οργανισμό πιο ευπαθή. Επίσης ο ιός επιβιώνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εκτεθειμένες επιφάνειες.
Τέλος οι εποχιακές διακυμάνσεις της γρίπης μπορεί να οφείλονται στις αντίστοιχες εποχιακές μεταβολές της βιταμίνης D. Η βιταμίνη αυτή σχετίζεται με την άμυνα του οργανισμού και παράγεται στο δέρμα κατόπιν έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.
Πως μεταδίδεται;
Η γρίπη μεταδίδεται πάντα από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη μεταφορά σωματικών υγρών όπως το σάλιο, το αίμα και τις εκκρίσεις της αναπνευστικής οδού. Η μεταφορά αυτή πραγματοποιείται μέσω του αέρα (σταγονίδια βήχα, φταρνίσματος), με άμεση σωματική επαφή και έμμεση επαφή. Η τελευταία περιλαμβάνει τη μεσολάβηση μολυσμένων αντικειμένων όπως μαγειρικά σκεύη.
Είναι μύθος…
Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, το απλό κρύωμα δεν έχει σχέση με τη γρίπη. Οφείλεται σε μια διαφορετική κατηγορία ιών που προσβάλουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και διαρκεί τρεις έως πέντε ημέρες. Τα τυπικά συμπτώματα του κοινού κρυώματος περιλαμβάνουν φτάρνισμα, έκκριση βλέννας, συμφόρηση της ρινικής κοιλότητας, βήχα και πονοκέφαλο.
Η σύγχυση οφείλεται στο ότι τα πρώτα στάδια των δυο λοιμώξεων μοιάζουν και ότι σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις το κοινό κρύωμα μπορεί να οδηγήσει επίσης σε πνευμονία. Ωστόσο η γρίπη εκδηλώνεται πολύ πιο απότομα και πολύ πιο έντονα. Αυτός είναι και ένας πρακτικός τρόπος για να διακρίνουμε τις δυο παθήσεις.
Είναι επίσης μύθος…
Ο εμβολιασμός δεν μπορεί να οδηγήσει σε γρίπη. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται η δραστική μορφή του ιού που δεν περιέχεται στα εμβόλια. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη μετά από εμβολιασμό. Αυτό όμως είναι καθαρά συμπτωματικό. Οφείλεται σε άλλους ιούς που «κυκλοφορούν» το χειμώνα και το φθινόπωρο.
Φαρμακευτικές αγωγές
Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά κατά της γρίπης γιατί η πάθηση οφείλεται σε ιό. Τα αντιγριπικά φάρμακα αμανταδίνη (Symetrel) και ριμαντδίνη (Flumadine) βρίσκονται στην αγορά εδώ και δεκαετίες και είναι αποτελεσματικά μόνο για τον τύπο γρίπης Α και όχι για τον Β. Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει και η ζαναμιβίρη (Relenza) και η οσελταμιβίρη (Tamiflu) που είναι αποτελεσματικά και στις δύο περιπτώσεις.
Και τα παλιά και τα νέα φάρμακα μπορούν να εμποδίσουν τον πολλαπλασιασμό του ιού στον οργανισμό και να μειώσουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων αν χορηγηθούν άμεσα (εντός δυο ημερών). Ωστόσο πολλοί γιατροί αποφεύγουν τη χορήγηση τους εξαιτίας της υψηλής τιμής που έχουν και την περιορίζουν μόνο όταν υπάρχουν ενδείξεις και φόβοι πιο σοβαρών επιπλοκών όπως η πνευμονία.
Εμβολιασμός
Όλα τα εθνικά συστήματα υγείας έχουν μια ασφαλή και αποτελεσματική πολιτική εμβολιασμού. Αυτή όμως αφορά τις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ο εμβολιασμός συνήθως συνίσταται για όλους πάνω από την ηλικία των 65, όλους όσους έχουν ιστορικό παθήσεων των πνευμόνων (π.χ. άσθμα), της καρδιάς, των νεφρών, του ήπατος, του ανοσοποιητικού συστήματος και διαβήτη. Επίσης στο προσωπικό νοσοκομείων και σε όσους περιθάλπουν άτομα με γρίπη.
Οι πιο ανθεκτικές ομάδες πληθυσμού δεν υποβάλλονται σε (προληπτικό) εμβολιασμό. Επίσης είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά μόνο για τις κατηγόριες γρίπης που έχουν προκαλέσει προβλήματα στο παρελθόν και είναι άχρηστες για νέες μορφές του ιού που μεταλλάσσεται συνεχώς.
Συμβουλές για γρήγορη ανάρρωση
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η γρίπη είναι να μην την κολλήσουμε. Αυτό μπορεί να γίνει ενισχύοντας τη άμυνα του οργανισμού με γυμναστική, καλή δίαιτα και…φυσικά να μην καπνίζουμε. Επίσης είναι χρήσιμο αν γνωρίζουμε ότι κάποιος στο περιβάλλον μας έχει γρίπη να προσέχουμε την επαφή μας μαζί του.
Αν παρόλα αυτά την νοσήσουμε τότε εκτός από την επιβαλλόμενη επίσκεψη στο γιατρό, μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ξεπεράσει τα συμπτώματα πιο γρήγορα ως εξής:
Με ξεκούραση
: Το πιο σημαντικό είναι να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να συγκεντρώσει όλες του τις δυνάμεις στην καταπολέμηση της ασθένειας.
Με αναλγητικά
: Η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη, και το ibuprofen δεν θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ίωσης αλλά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Με σταγόνες φυσιολογικού ορρού
: Οι σταγόνες αυτές χρησιμοποιούνται για τη ρευστοποίηση των βλεννών και την αποσυμφόρηση της αναπνευστική οδού.
Με άφθονα υγρά
: Είναι επίσης πολύ σημαντικό να προστατέψουμε τον εαυτό μας από την αφυδάτωση λόγω πυρετού και να τον ενισχύσουμε με θρεπτικά στοιχεία. Γι’ αυτό χυμοί φρούτων, σούπες και ροφήματα είναι ότι καλύτερο.
Και μην ξεχνάμε…
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η συμβουλή του γιατρού μας ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση και να προτείνει την κατάλληλη αντιμετώπιση.
Πηγές: Wikipedia, BBC Health News