FITNESS

Μέθοδοι λεύκανσης δοντιών

Ο οδοντίατρος Βασίλης Ζαργάνης μιλάει στο ΜΕΝ 24 για τη λεύκανση των δοντιών: Πως γίνεται, πόσο ασφαλής είναι και πόσο κοστίζει

Κύριε Ζαργάνη, τι επιλογές έχουμε σε ότι αφορά τη λεύκανση των δοντιών ;
Κατά βάση, όλες οι θεραπείες στηρίζονται στη χημική λεύκανση ή αποχρωματοποίηση των δοντιών και μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο στο οδοντιατρείο όσο και στο σπίτι.

Στο σπίτι; Καλό ακούγεται…
Και βολικό! Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι προηγουμένως, να έχουμε κατασκευάσει στο οδοντιατρείο έναν ειδικό νάρθηκα στον οποίο θα τοποθετείται ένα τζελ με ειδικό λευκαντικό παράγοντα, συνήθως υπεροξείδιο του υδρογόνου. Η ουσία αυτή είναι που πετυχαίνει τη διάσπαση των χρωστικών στην επιφάνεια του δοντιού και τον αποχρωματισμό του. Για την ολοκλήρωση της θεραπείας αυτής, συνήθως χρειάζονται 40 – 45 λεπτά την ημέρα για 10 έως 14 ημέρες.

Στο γραφείο;
Ο ειδικός νάρθηκας είναι αρκετά εύχρηστος για τον φοράει κάποιος και στο γραφείο, δυστυχώς όμως αλλοιώνει την ομιλία και η άρθρωση γίνεται τουλάχιστον αστεία. Οπότε καλύτερα όχι!

Στο ιατρείο τι ακριβώς γίνεται;
Στο ιατρείο, επειδή ακριβώς ελέγχουμε το τι γίνεται στο στόμα του ασθενούς χρησιμοποιούμε πιο ισχυρές δόσεις του τζελ . Η διάρκεια της θεραπείας είναι μόνο μία με μιάμιση ώρα. Το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται σε μια επίσκεψη, το πολύ δύο.

Το κόστος;
Κυμαίνεται από 300 ευρώ για τη μέθοδο στο «σπίτι», έως και 500 ευρώ – ίσως και περισσότερο αν χρησιμοποιηθεί λέιζερ- για τη μέθοδο στο «ιατρείο».

Και τα αποτελέσματα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό, ουσιαστικό και εμφανές. Ωστόσο, σε κάποια δόντια, αναλόγως της «πάστας» που λέμε ή της κατάστασης τους, μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι τόσο εντυπωσιακά και αυτό διότι το τζελ δεν βάφει τα δόντια αλλά τα αποχρωματίζει. Συχνά, όταν το περιστατικό το επιβάλει μπορεί να γίνει συνδυασμός των μεθόδων «ιατρείου» και «σπιτιού» προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.

Υπάρχουν άλλες επιλογές;
Ουσιαστικά όχι!

Τα δόντια, όμως, φθείρονται;
Όχι. Η λεύκανση είναι μια ασφαλής διαδικασία. Δεν προκαλεί αλλαγές στη δομή των δοντιών ούτε αφαιρεί οδοντική μάζα.

Η λεύκανση έχει ωφέλειες για τη στοματική υγιεινή ή είναι μόνο για αισθητικούς λόγους;

Γενικώς ο λευκαντικός παράγοντας σκοτώνει τα αναερόβια βακτήρια της στοματικής κοιλότητας, οπότε κάνει καλό.

Είναι ασφαλείς οι διαδικασίες;

Ναι! Η ασφάλεια είναι σε υψηλότατα επίπεδα τόσο στο ιατρείο όσο και στο σπίτι. Ούτε βλάβες στο βλεννογόνο του στόματος έχουν παρατηρηθεί, ούτε ενοχλήσεις, ούτε επιπλοκές από την εφαρμογή των μεθόδων.

Και για τα παιδιά…

Η λεύκανση δεν συνίσταται σε παιδιά, αφενός διότι δεν χρειάζεται και αφετέρου διότι το σμάλτο των παιδιών είναι ευαίσθητο και δεν συνίσταται η έκθεσή του στον λευκαντικό παράγοντα.

Πονάει;
Όχι! Ευαισθησίες μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία, αυτές όμως είναι μικρές και διαρκούν πολύ λίγο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να γίνει σωστή επιλογή του περιστατικού. Αν π.χ. το δόντι είναι χαλασμένο δεν μπορείς να το εκθέσεις στο λευκαντικό τζελ.

Ναι αλλά υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αλυσιδωτά συμβάντα πόνου στα δόντια για τουλάχιστον 48 ώρες μετά τη θεραπεία…

Από τη δική μου κλινική εμπειρία και όσο γνωρίζω από τη διεθνή βιβλιογραφία δεν έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο. Δεν το αποκλείω όμως αφού όταν εφαρμόζεται κάποια θεραπεία εκ των πραγμάτων θα υπάρχουν και ασθενείς με μεγαλύτερη ευαισθησία. Ειδικά όσοι έχουν ελλιπή στοματική υγιεινή. Ουσιαστικά, και πέρα από τις μικρές ευαισθησίες, δεν πονάει.

Το αποτέλεσμα Θα κρατήσει;
Αναλόγως πως θα συμπεριφερθούμε και εμείς. Έρευνες σε ασθενείς που δεν καπνίζουν και δεν πίνουν πολλούς καφέδες ή τσάι την ημέρα έχουν δείξει ότι το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο από δύο –τρία χρόνια.

Ναι αλλά υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μέρος της λεύκανσης μπορεί να χαθεί μέσα σε 30 κιόλας μέρες από τη θεραπεία;
Ίσως πριν από αρκετά χρόνια. Αλλά με τις σημερινές τεχνικές ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Μετά τη λεύκανση η διαδικασία συνεχίζεται από μόνη της, για μικρό χρονικό διάστημα (15-30 μέρες) και το χρώμα ανοίγει περισσότερο. Αρκεί φυσικά, όπως σας είπα, να αποφεύγουμε το κάπνισμα και τους πολλούς καφέδες.

Τι συστήνετε εσείς ως οδοντίατρος;
Η λεύκανση είναι αναγκαία και προτείνεται όταν υπάρχουν σοβαρές αισθητικές αλλοιώσεις, ωστόσο όλο και πιο συχνά οι νέοι την επιλέγουν ακολουθώντας απλώς τα αισθητικά πρότυπα της εποχής.

Εσείς έχετε κάνει λεύκανση;
Βεβαίως! Εσείς?

Σημ.

Ο Βασίλης Ζαργάνης

είναι χειρούργος οδοντίατρος, ειδικός σε εφαρμογές Laser. Το οδοντιατρείο του βρίσκεται στη οδό Πρωτόπαππα 12, Πλατεία 28ης Οκτωβρίου στην Ηλιούπολη. (Τηλ. 210 9940150)

Exit mobile version