FITNESS

Health Bulletin: Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της ιατρικής

Από τους νέους ''φακούς επαφής" από βλαστοκύτταρα έως την πρόληψη του ΑIDS, οι σημαντικότερες ιατρικές εξελίξεις στο ΜΕΝ 24

Φακοί επαφής από βλαστοκύτταρα



Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (Αυστραλία) κατάφερε να δημιουργήσει φακούς επαφής από βλαστοκύτταρα βελτιώνοντας την όραση σε ασθενείς με βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα.



Στη μελέτη των αυστραλών ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ Νικ Ντι Γκιρολάμο και οι τρεις ασθενείς είχαν βλάβες στο επιθήλιο που επενδύει το εμπρός μέρος του κερατοειδή. Για τη θεραπεία χρησιμοποιήθηκαν δικά τους βλαστοκύτταρα και ένας τύπος φακού επαφής που χρησιμοποιείται μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.



Η μικρής κλίμακας έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Transplantation και αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους στη θεραπεία παθήσεων της όρασης.



Τα κοκτέιλ φαρμάκων μπορούν να αντιμετωπίσουν την επιδημία του AIDS

 



Σύμφωνα με τον Μάικλ Κάρτερ της οργάνωσης ΝΑΜ για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, η καλύτερη στρατηγική για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι η χορήγηση κοκτέιλ φαρμάκων στους φορείς.



Τα αντιρετροϊκά φάρμακα αν και δεν εξαλείφουν τον ιό από τον οργανισμό του φορέα μειώνουν τα επίπεδα του στο αίμα και τα γενετήσια υγρά σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.



Προς το παρόν, η αντιμετώπιση της επιδημίας εστιάζεται στη χρήση του προφυλακτικού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κάρτερ, η έγκαιρη διάγνωση και η αγωγή με αντιρετροϊκά φάρμακα θα μπορούσαν να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα και η στρατηγική αυτή αξίζει δοκιμής.



Γενετικός σύνδεσμος μεταξύ στεφανιαίας νόσου και περιοδοντίτιδας

 



Μια μελέτη γερμανών ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ Άρνε Σέφερ αναφέρει ότι η περιοδοντίτιδα και η Στεφανιαία νόσος έχουν ως κοινό παρονομαστή ένα γονίδιο που εδράζεται στο χρωμόσωμα 9.



Μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ότι οι δύο ασθένειες σχετίζονται με τους ίδιους παράγοντες επικινδυνότητας όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και η παχυσαρκία ενώ έχουν διαπιστωθεί σημαντικές ομοιότητες μεταξύ των βακτηρίων που αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα και στις αρτηριακές πλάκες.



Η παραλλαγή του συγκεκριμένου γονιδίου που μελέτησε η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κιέλου διαπιστώθηκε σε 1100 ασθενείς με στεφανιαία νόσο και 157 με περιοδοντίτιδα.



Τα εν λόγω ευρήματα αναμένεται να διευκολύνουν τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου σε πρώιμο στάδιο ενώ η περιοδοντίτιδα, πλέον, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πιο σοβαρά από τους οδοντίατρους και να θεραπεύεται όσο το δυνατόν νωρίτερα.



«Έφυγε» ο Ρόμπερτ Φέρκγκοτ

Ο Ρόμπερτ Φέρκγκοτ, κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ιατρικής πέθανε στις 23 Μαίου 2009 σε ηλικία 92 ετών.



Ο Ρόμπερτ Φέργκοτ διακρίθηκε για τις μελέτες του σχετικά με την επίδραση μονοξειδίου του αζώτου στην καρδιαγγειακή λειτουργία.



Μεταξύ 1978 και 1986 ανακάλυψε ότι το συγκεκριμένο αέριο προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και οι έρευνες του θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη του Βιάγκρα.



Θάνατος με αξιοπρέπεια!

Η Λίντα Φλέμινγκ έγινε η πρώτη κάτοικος της πολιτείας της Ουάσιγκντον που πέθανε με υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Η Φλέμινγκ έπασχε από καρκίνο του παγκρέατος σε προχωρημένο στάδιο και πέθανε την Πέμπτη 21 Μαΐου μετά από χορήγηση φαρμάκων που συνταγογραφήθηκαν από τον προσωπικό της ιατρό.



Ο νόμος που προβλέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία ψηφίστηκε μόλις πέρυσι από το 62% των ψηφοφόρων της πολιτείας και βασίστηκε σε παρόμοιο νόμο της πολιτείας του Πόρτλαντ.



Απίστευτα και όμως αληθινά

 



Βετεράνος του Β’ ΠΠ ανακάλυψε θραύσμα στο σαγόνι του μετά από 65 χρόνια

 



Ο Άλφρεντ Μαν, ένας 87χρονος Άγγλος από το Σέλντον του Μπέρμινγχαμ ανακάλυψε ένα θραύσμα στο σαγόνι του μετά από 65 χρόνια.



Ο Μαν είναι βετεράνος νοσοκόμος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και είχε τραυματιστεί σοβαρά από έκρηξη στο Μόντε Καζίνο της Ιταλίας.



Για έξι και πλέον δεκαετίες υπέφερε από πόνους και αιμορραγίες τις οποίες οι γιατροί απέδιδαν σε όγκο. Το πρωί όμως της 4ης Μαίου ο Μαν ξύπνησε όταν ένα μεταλλικό κομμάτι, θραύσμα της έκρηξης, ξεκόλλησε και έπεσε στο στόμα του.



Φάρμακο για τον καρκίνο σβήνει τα δακτυλικά αποτυπώματα

 



Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Oncology αναφέρει την περίπτωση ενός 62χρονου από τη Σιγκαπούρη που έχασε τα δακτυλικά του αποτυπώματα μετά από χημειοθεραπεία.



Ο γιατρός του 62χρονου, Δρ Ενγκ Χουάτ Ταν, αναφέρει την ύπαρξη και άλλον ασθενών που έχουν αναφέρει τα ίδια συμπτώματα σε διάφορα μπλογκ μετά από τη χρήση του φαρμάκου καπεσιταμπίνη καθώς και ότι εμποδίστηκαν από τις αμερικάνικες αρχές κατά την είσοδο τους στη χώρα.



Ο Δρ Ταν θεωρεί ότι η αιτία για την απώλεια των δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι οι χρόνιες φλεγμονές στις παλάμες που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία και συστήνει σε όσους ταξιδεύουν να φέρουν σημείωμα γιατρού για να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα.



Τα νέα από το μέτωπο της γρίπης των χοίρων

Ο Κεν Σόρτριτζ, βετεράνος ερευνητής και ειδικός σε θέματα γρίπης, επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας πρέπει να στραφεί στις χώρες της τροπικής ζώνης. Νέα στελέχη αναμένεται να προκύψουν σε αυτές τις χώρες καθώς το κλίμα ευνοεί την εξάπλωση του ιού όλο το χρόνο και τα μέτρα των υγειονομικών αρχών είναι ελλειπή.



Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αυστραλία διπλασιάστηκε φτάνοντας τις 59 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Το επίκεντρο της εξάπλωσης φαίνεται πως έιναι η πολιτεία της Βικτώρια!



Μετά τις δωρεάν διακοπές για τρία έτη που προσέφεραν δημοφιλή θέρετρα του Μεξικού, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να δαπανήσει 90 εκατομμύρια δολάρια σε διαφήμιση.