Ωδή στο ‘σανίδι’: Γιατί οι ρακέτες είναι must και αυτό το καλοκαίρι
- 17 ΙΟΥΛ 2011
Κάθε φορά που παρουσιάζω ένα είδος άσκησης, προσπαθώ να φανώ αμερόληπτος παρουσιάζοντας τα θετικά και τα αρνητικά στοιχειά της κάθε δραστηριότητας. Αυτή τη φορά όμως θα παραβώ τον προσωπικό μου κανόνα αφού το καλοκαίρι η ρακέτα αποτελεί τη προέκταση του χεριού μου. Παρακάτω θα προσπαθήσω να πείσω και εσάς να αφήσετε την ηλιοθεραπεία και να ξεκινήσετε το παιχνίδι στη παραλία.
Δε χρειάζεται να είσαι και επιστήμονας
Καταρχήν οι ρακέτες είναι η κλασσική περίπτωση καλοκαιρινής fun δραστηριότητας που απαιτεί λιγότερη εγκεφαλική προσπάθεια και από το να πίνεις σφηνάκια. Δυο ή περισσότεροι παίχτες παρατάσσονται ο ένας απέναντι στον άλλο. Κάθε παίχτης σημαδεύει τη ρακέτα του απέναντι, ο οποίος υποδέχεται το μπαλάκι με ένα νέο χτύπημα. Αυτό είναι όλο.
Το μυστικό είναι στο footwork
Η σχεδόν όλο γιατί το μόνο δύσκολο είναι να μη κυνηγάς συνεχώς το μπαλάκι και να ρίχνεις τα μούτρα σου ζητώντας το από τη γιαγιά που κάνει ηλιοθεραπεία πέντε μέτρα πιο πέρα. Οι επιστήμονες θα σου που ότι κάθε φορά που χτυπάς το μπαλάκι η μπάλα επιταχύνεται και μετά από μερικά χτυπήματα… εξαφανίζεται.
Το μυστικό για να παίζεις ώρα χωρίς να πέσει το μπαλάκι ή να πάει στις κερκίδες είναι να χτυπάς καρφί (από πάνω προς τα κάτω και ίσια) με μέτρια δύναμη σε κάθε χτύπημα και όχι να βάζεις το χέρι σα να κρατάς ταψί. Το μυστικό, τώρα, για να μπορείς να χτυπάς συνεχώς καρφί είναι να κινείς περισσότερο τα πόδια σου και όχι να απλώνεις τα χέρια σου ή να λυγίζεις τον καρπό. Footwork που λένε και οι Άγγλοι.
Κάνει καλό, πολύ καλό!
Και εδώ πάμε στα επιστημονικά. Επειδή ακριβώς οι ρακέτες -όπως και όλα τα αθλήματα με ρακέτες εκτός του πινγκ-πονγκ- θέλουν καλό footwork, το “σανίδι” είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις. Ένας μέσος άνδρας καταναλώνει περίπου 550 θερμίδες την ώρα παίζοντας ρακέτες, Στη δραστηριότητα συμμετέχουν πολλοί μύες, με κυριότερη επιβάρυνση στους δελτοειδείς, τους κοιλιακούς, τους τρικέφαλους, τους γλουτιαίους και τους τετρακέφαλους. Επειδή η δραστηριότητα θεωρείται υψηλού κινδύνου θα πρέπει να δοθεί η ανάλογη βαρύτητα στο στάδιο της προθέρμανσης. Ιδανικό ζέσταμα προσφέρει το ελεύθερο στιλ κολύμβησης και το χαλαρό παιχνίδι με ρακέτα αμέσως μετά. Ο πιο συχνός τραυματισμός αφορά τη περιοχή των ώμων.
Στοιχίζει ελάχιστα
Το κόστος μιας ξυλορακέτας ξεκινά από τα 10 περίπου euro και μπορεί να φτάσει έως και τα 35. Στην αγορά υπάρχουν και πιο φθηνά προϊόντα, τα οποία συνήθως δεν μπορούν να καλύψουν το απαιτητικό παιχνίδι. Το κόστος που έχουν τα μπαλάκια είναι μικρό και δεν ξεπερνά το 1,5 euro ανά τεμάχιο. Συνήθως οι συσκευασίες με μπάλες είναι τριών ή πέντε τεμαχίων. Στην αγορά θα βρεις επίσης αρκετά αξεσουάρ , όπως η θήκη ρακέτας, το δίχτυ για τα μπαλάκια και η τσάντα μεταφοράς του set.
Τι θα χρειαστώ;
Η ρακέτα θαλάσσης απαιτεί δυο τουλάχιστον παίχτες, ξύλινες ρακέτες και ένα μπαλάκι του τένις. Η ομοιότητα της ρακέτας στη παραλία με το τένις που παίζεται στο γήπεδο περιορίζεται στο κίτρινο μπαλάκι.
Παίζοντας με τη ρακέτα ‘’θρύλο’’
Δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί στη μυθική ρακέτα “
“. Ενώ στη συγκεκριμένη αγορά έχουν μπει ακόμη και πολυεθνικοί κολοσσοί, οι ‘’άρρωστοι’’ με το σπορ πίνουν νερό στο όνομα αυτής της ελληνικής εταιρίας. Οι ρακέτες αγόρι κατασκευάζονται από το 1960, είναι χειροποίητες και καλύπτουν σχεδόν όλες της κατηγορίες παιχτών. Αλώστε, οι μυημένοι γνωρίζουν ότι κάθε χέρι θέλει το δικό του διαφορετικό ‘’σανίδι’’.
Τα στέκια της ρακέτας
Η ρακέτα είναι άθλημα και έχει το δικό της πανελλήνιο σύλλογο
. Στο site του συλλόγου θα βρεις τα κατά τόπους σωματεία στα οποία μπορείς να απευθυνθείς για πληροφορίες. Ωστόσο, εάν ανήκεις στους ρομαντικούς παίχτες της παραλίας, οι οποίοι αρνούνται επίμονα να οργανωθούν, μπορείς να κυνηγήσεις αντίπαλους ανάμεσα στους λουόμενους. Φιλικές σε παίχτες ρακέτας παραλίες θα συναντήσεις: στη Ραφήνα (παραλία Μαρίκες), στον Άλιμο (παραλία Έδεμ), στη παραλία Αγίας Μαρίνας, στη παραλία Λουτρακίου.