Ας τα πούμε λίγο για το στήσιμο στα ραντεβού
- 2 ΔΕΚ 2013
Θεωρούμαι από το σύνολο των φίλων μου και των γυναικών με τις οποίες έχω σχετιστεί ερωτικώς, επιεικώς σπαστικός. Γιατί; Απλούστατα γιατί φθάνω πάντα στα ραντεβού 5 με 10 λεπτά πριν το ραντεβού. Όχι από εμμονή, όχι για να προτεοιμάσω το έδαφος, όχι για να κάνω ένα τσιγάρο μέχρι να εμφανιστεί η κοπέλα. Αλλά γιατί προσέχω τόσο πολύ να μην αργήσω στο ραντεβού που φτάνω πάντα νωρίτερα.
Αλλά. Είναι άλλο να περιμένεις δέκα, δεκαπέντε, είκοσι λεπτά επειδή είσαι περίεργος σαν εμένα και εντελώς διαφορετικό να περιμένεις επειδή το κορίτσι σου σε στήνει
Δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού εδώ. Δεν είμαστε κατά των παραδόσεων και εκείνων των αξιών – όπως το στήσιμο – που μεγάλωσαν γενιές και γενιές ζευγαριώ σε αυτή τη χώρα. Αλλά μία συζήτηση επί του θέματος θα την κάνουμε.
Ας πάμε λοιπόν να σπάσουμε τη συζήτηση σε μερικά κομμάτια.
Μία αξία που αντέχει στο χρόνο
Όπως είπα και προηγουμένως, το σεβόμαστε εδώ στο ONEMAN το στήσιμο. Όσο κι αν εξοργίζει τον καθέναν από εμάς. Είναι ένα από τα όπλα της γυναίκας να κάνει τον άνδρα να ψηθεί λίγο παραπάνω. Είναι ο τρόπος της πολλές φορές να δείξει ότι στο βασίλειο των ραντεβού, εκείνη κάνει κουμάντο. Είναι μία τακτική που εφήρμοζε η γιαγιά μας, η μάνα μας, η αδερφή μας και θα την εφαρμόζει σίγουρα και η κόρη μας και καλά θα του κάνει του αλήτη που θέλει να τη βγάλει και ραντεβού. Το στήσιμο στα ραντεβού είναι αποδεκτό σαν το ακαδημαϊκό τέταρτο. Την πρώτη φορά είναι παράδοση και επικροτάται, τη δεύτερη είναι χαριτωμένο γιατί είναι παράδοση και ας επικροτηθεί γιατί δεν τα τσιγγουνευόμαστε τα χειροκροτήματα. Μετά τους 5 μήνες σχέσης, δεν είναι παράδοση. Ούτε αστείο.
Το παράλογο του πράγματος
Η παράνοια ξεκινά μετά την αθωότητα. Μετά τον ρομαντισμό ενός στησίματος που θα λήξει με μερικά φιλιά, αμοιβαία κατανόηση και ένα χαριτωμένο “δεν θα το ξανακάνω” ή ένα πονηρό “έτσι είμαι εγώ” κλπ κλπ. Η παράνοια ξεκινά όταν το στήσιμο γίνεται επανειλημμένα. Όταν το στήσιμο γίνεται σε σημαντικά για τον άλλον ραντεβού, σε υποχρεώσεις δικές του στις οποίες δεν πρέπει να αργήσει, σε μία σχέση δύο και τριών ετών στην οποία το στήσιμο είναι απλή συνήθεια.
Ούτε γνωρίζω αν υπάρχει λύση σε μία συνήθεια που σαφέστατα δείχνει έλλεψη σεβασμού στο χρόνο του άλλου (ντάξει, κόβω κάτι). Απλά στον επόμενο τσακωμό που θα έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα λύνετε κάτι μικροπροβλήματα τύπου “δεν μου αρέσει που τρως συνέχεια τις πατάτες μου”, βάλτε και αυτό στην ατζέντα. Μπορεί να μην το λύσετε αλλά μπορείτε να βάλετε ας πούμε κάποιο σεξουαλικό αντάλλαγμα αν όλα πάνε κατ’ ευχήν.
Η καμπάνια μας
Μικρό διάλειμμα στο κείμενο για να κάνουμε καμπάνια.
Αν είσαι άνδρας, βγες μπροστά
Αν είσαι γυναίκα, διάλεξε το δρόμο σου
ή
Η ώρα που καταφθάνει αργοπορημένη
(ή αλλιώς η ώρα που το κορίτσι δεν πρέπει να πει απολύτως τίποτα)
Θα καθήσω στην πολυθρόνα της σοφίας, θα πάρω συμβουλευτική στάση και θα πω το εξής. Είναι πάρα πολύ σημαντικά εκείνα τα δευτερόλεπτα της συνάντησης. Γιατί κατά 90% συμβαίνουν τα ίδια και τα ίδια σενάρια κάθε φορά.
Σενάριο Α: Το κλασικό “Συγγνώμη που άργησα”
Αποτέλεσμα: Fail
Γιατί: Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν είναι η πρώτη συγγνώμη που ακούγεται για αυτό το ζήτημα. Και είναι σίγουρο ότι δεν χρειάζεται να φτάσεις να πεις ένα συγγνώμη για μια τέτοια βλακεία όπως το στήσιμο. Οι συγγνώμες είναι για μεγαλύτερα, πιο σοβαρά, δεν πρέπει να σπαταλώνται έτσι. Κάθε τέτοια συγγνώμη θα πέσει στο κενό γιατί ο άλλος είναι εκνευρισμένος που άργησες και δεν ακούει τίποτα εκείνη την ώρα, πόσο μάλλον μια συγγνώμη. Η οποία θα του δώσει και το έναυσμα να ανταπαντήσει.
Σενάριο Β: Δικαιολογίες τύπου “Δεν είχε ζεστό νερό”
Αποτέλεσμα: Fail
Γιατί: Δεν ενδιαφέρει κανέναν η δικαιολογία. Αν είναι η πρώτη φορά που αργοπορείς και λες μία δικαιολογία θα την πιστέψουν όλοι. Αν είναι η 28η φορά που το κάνεις, δεν ενδιαφέρει ειλικρινά κανέναν γιατί άργησες. Μόνο το γεγονός ότι άργησες είναι στην ημερήσια ατζέντα.
Το δίκαιο του ανδρός
Κανένα δίκιο. Εντάξει, τι έκανε το κορίτσι; Καθυστέρησε λίγο. Δεν θα το σταυρώσεις κιόλας. Είναι σίγουρο ότι όπως κι εγώ, έτσι κι εσύ, κάνεις άλλα τέρατα που κάνουν αυτό να μοιάζει πταίσμα. Οπότε βρες απλά μερικούς τρόπους να περνάς καλύτερα τον χρόνο που σε στήνουν.
8 τρόποι να περάσουν τα λεπτά πιο ευχάριστα (και κερδοφόρα)
- Μπες στο Instagram και σκρόλαρε ασταμάτητα. Αν μάλιστα την ώρα που θα μπει στο αυτοκίνητο σε πετύχει στη σελίδα μιας πολύ ωραία γνωστής σου, μπορεί να βγεις και κερδισμένος (ή δαρμένος).
- Πάρε τηλέφωνο εκείνον τον φίλο σου που έχετε καιρό να τα πείτε. Μην είναι βέβαια πολύ φαφλατάς γιατί δεν θα ξεμπερδέψεις ποτέ.
- Παίξε λίγο στοίχημα. Οι καλύτερες αποφάσεις στο στοίχημα παίρνονται εν θερμώ. (Όχι, αλλά γιατί όχι;)
- Καθάρισε το αυτοκίνητό σου. Κάτι μπουκαλάκια, κάτι μυξομάντηλα, κάτι αποδείξεις απο διόδια μπορούν τώρα να βρουν το δρόμο τους προς τον κάδο.
- Πήγαινε για βενζίνη. Το ‘χω κάνει τόσες και τόσες φορές
- Φτιάξε τους σταθμούς στο ραδιόφωνο ξανά. Πάω στοίχημα ότι τα preset σου έχουν να αλλαχτούν από τότε που έπαιζε ακόμα ο Best
- Απάντα σε mail της δουλειάς σου. Κερδισμένο δεκάλεπτο από το επόμενο πρωινό
- Άραξε. Χωρίς να κοιτάς αν έρχεται, χωρίς να κοιτάς ρολόι. Απλά άραξε.