Bernard Arnault, ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη
- 11 ΙΟΥΝ 2021
Όχι, ο Bernard Arnault δεν είναι απλά άλλος ένας Ευρωπαίος δισεκατομμυριούχος. Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, αυτήν τη στιγμή είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη με περισσότερα από 195 δισ. δολάρια προσωπικής περιουσίας.
Κατέκτησε την πρωτιά για πρώτη φορά στα τέλη Μαΐου, μερικές μέρες αργότερα ο Jeff Bezos έκατσε και πάλι στον θρόνο του, ο Γάλλος όμως κατάφερε να αναρριχηθεί ξανά στην κορυφή τις τελευταίες μέρες. Ένα είναι πάντως σίγουρο: ο 72χρονος μεγιστάνας έχει έρθει για να μείνει.
Bernard Arnault, ο κυρίαρχος της πολυτέλειας
Εδώ και μερικά χρόνια, οι big-tech επιχειρήσεις μοιάζουν μονόδρομος για τους βαθιά πλούσιους. Μάλιστα, σχέδον όλοι προέρχονται από τις ΗΠΑ. Η Σίλικον Βάλεϊ, το Μένλο Παρκ, και το Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας στεγάζουν τους επιχειρηματίες που κινούν τα οικονομικά νήματα του πλανήτη. Ο Bill Gates με τη Microsoft, ο Mark Zuckerberg με το Facebook, και ο Jeff Bezos με την Amazon θησαυρίζουν πουλώντας υπηρεσίες.
Ο μοναδικός διάσημος δισεκατομμυριούχος που προσφέρει κάτι χειροπιαστό στο κοινό, είναι ο Elon Musk και η Tesla. Φυσικά, και αυτός βασίζεται στην τεχνολογία. Ο Bernard Arnault όμως έκανε την έκπληξη μέσα στην πανδημία.
Η προσωπική του περιουσία ανερχόταν στα 76 εκ. δολάρια τον Μάρτιο του 2020, μέσα σε 14 μήνες όμως έχει προσθέσει περίπου 120 δισ. δολάρια σε αυτή. Ποιο είναι το βασικό του όπλο; Το group LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy).
Όλα δείχνουν πως η πολυτέλεια άντεξε στην καραντίνα, ενώ έγινε περισσότερο πολύτιμη από ποτέ στην πεινασμένη για υπερβολές Κίνα. Οι αναλυτές σημειώνουν πως το συγκεκριμένο group εταιρειών σημείωσε κέρδη 17 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2021 στην Άπω Ανατολή.
Μία κυνική ιστορία
Ο Bernard Arnault δεν έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια, σε καμία όμως περίπτωση δεν μεγάλωσε μέσα στα βαθιά πλούτη που βρίσκονται σήμερα στην κατοχή του. Ο πατέρας του είχε μία τεχνική εταιρεία, εκείνος τελείωσε το Πολυτεχνείο και κάπως μοιραία βρέθηκε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. Το μυαλό του όμως δούλευε συνεχώς, περιμένοντας τη μεγάλη ευκαιρία.
Μετά από μερικές πολύ επιτυχημένες κινήσεις στην αγορά και πώληση ακινήτων στη Γαλλία, αυτή η ευκαιρία εμφανίστηκε μπροστά του: η Boussard (εταιρεία με βασική δραστηριότητα τα υφάσματα) έβγαινε στο σφυρί. Τι ήθελε ο Arnault από αυτήν; Να την αγοράσει για να πάρει στα χέρια του τον Οίκο Christian Dior, ο οποίος αποτελούσε κομμάτι του γαλλικού κολοσσού.
Τα κατάφερε το 1984. Μέσα στα δύο επόμενα χρόνια απέκτησε το παρατσούκλι «ο εξολοθρευτής» για έναν πολύ καλό λόγο: σε 24 μήνες είχε πουλήσει σε κομματάκια την Boussard, είχε απολύσει 9 χιλιάδες (!) υπαλλήλους, και είχε κρατήσει μόνο τον Christian Dior.
Αντίστοιχα, το 1988, κατάφερε έναν χρόνο μετά τη σύσταση του luxury κολοσσού LVMH να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών ακολουθώντας επιθετικές τακτικές. Κάπως έτσι, μπήκαν οι βάσεις για μία πολυτελή αυτοκρατορία.
Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Το 1994 ήταν η σειρά της Guerlain, το 1996 της Loewe, το 1997 του Marc Jacobs και της Sephora. Τhomas Pink, Emilio Pucci, Fendi, DKNY, La Samaritaine ακολούθησαν ενώ το 2011 απέκτησε και την Bulgari.
Η Moët Hennessy Louis Vuitton είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση διεθνώς στην κατασκευή και διανομή επώνυμων ειδών πολυτελείας. Απλά, με τον Bernard Arnault στο τιμόνι της έγινε πρόσφατα -και επίσημα- η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία βάση κεφαλαιοποίησης. Τον Μάιο του 2021 η αξία της έφτασε τα 382 δισ. δολάρια.
Μήπως λοιπόν η πολυτέλεια είναι το νέο οικονομικό trend; Λίγο δύσκολο, αφού ο Bernard Arnault μοιάζει να την έχει μαζέψει όλη στα χέρια του. Στέκεται μόνος του ανάμεσα στους μεγιστάνες της big-tech και όμως καταφέρνει να τους κερδίσει.
Τι κάνει όμως στον ελεύθερο χρόνο του ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη; Συλλέγει έργα τέχνης, αγοράζει και πουλάει πολυτελή γιοτ, επενδύει σε μεγάλα funds με έδρα τη Μαλαισία, ενώ οι κακές γλώσσες λένε ότι προσπαθεί να πάρει τη βελγική υπηκοότητα για να αποφύγει τη δυσβάσταχτη γαλλική φορολογία. Ο ίδιος, βέβαια, διαψεύδει τις φήμες.