Bora, Roni, Yam: Οι πιο περίεργες ονομασίες των κακοκαιριών στην Ελλάδα
Γιατί Bora και όχι Mitsaras; Συγκεντρώσαμε τα πιο περίεργα ονόματα από τον Οκτώβριο του 2024 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025.
- 29 ΝΟΕ 2024
Αν αυτή τη στιγμή κάνεις το καθιερωμένο σου σκρόλινγκ στο Facebook, τότε είναι βέβαιο ότι έχεις διαβάσει για την κακοκαιρία Bora η οποία θα κάνει την εμφάνισή της αργά το βράδυ της Παρασκευής (29/11) με βροχές και καταιγίδες.
Είναι το Bora ένα όνομα που ταιριάζει στη νέα κακοκαιρία; Φυσικά, αν και η μπόρα είναι συνήθως ξαφνική και έχει μικρή διάρκεια, κάτι που δεν ισχύει με τη δική μας καθώς, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, θα κρατήσει μέχρι και τη Δευτέρα. Το αν όντως κρατήσει μέχρι τότε, είναι μια άλλη ιστορία.
Γιατί όμως Bora και όχι, ας πούμε, Mitsaras; Ας τα πάρουμε από την αρχή. Τη διαδικασία της ονοματοδοσίας είχε αναλάβει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σε συνεργασία με εκείνη της Κύπρου και του Ισραήλ.
Όπως έχει εξηγήσει ο Θεόδωρος Κολυδάς στο OneMan, ένα βαρομετρικό δεν «βαφτίζεται» πάντα αλλά μόνο όταν καλύπτει τα εξής δεδομένα: πρώτον, να αφορά μεγάλο τμήμα της Επικράτειας ή/και τμήματα της χώρας με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού (πχ.: Αθήνα, Θεσσαλονίκη), και, δεύτερον, οι αναμενόμενες βροχοπτώσεις να ξεπερνούν επίπεδα για τα οποία η εμπειρία έχει δείξει ότι προκαλούν πλημμυρικά επεισόδια. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των χιονοπτώσεων.
Τα ονόματα που δίνονται, για να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και να περάσουμε στο επόμενο, βασίζονται κυρίως στην αρχαιοελληνική μυθολογία και ιστορία. Πάμε τώρα στη λίστα με τα 24 ονόματα της φετινής περιόδου, από τον Οκτώβριο του 2024 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025: Alexandros, Bora, Coral, Daphne, Ermis, Frida, Gerasimos, Hemera, Ido, Julia, Kiniras, Lea, Marinos, Nestor, Ofek, Pelagia, Qesem, Roni, Solon, Tria, Uri, Valeria,Yam, Zoe.
Τα ονόματα που ξεχωρίσαμε εμείς
Ido: Όχι, δεν κρατάει κατάνα ούτε ήταν ένα από τα ονόματα που σκεφτόταν να δώσει ο Quentin Tarantino στον χαρακτήρα του στο Kill Bill πριν καταλήξει στο Hattori Hanzo. Το Ido είναι όνομα, αλλά και επώνυμο εβραϊκής προέλευσης, πιθανότητα ενός προφήτη από την Παλαιά Διαθήκη.
Kiniras: Θα μπορούσε πολύ εύκολα να είναι ο νέος τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού από την Πορτογαλία, αλλά δεν είναι. Στην ελληνική μυθολογία, ο Κινύρας ήταν βασιλιάς στην Κύπρο. Τον θεωρούσαν τον γενάρχη του ομώνυμου γένους των Κινυραδών, ιερέων της Αφροδίτης και είχε δωρίσει στον Αγαμέμνονα τον περίφημο θώρακα.
Ofek: Δεν είναι «ο Φ.Ε.Κ.», είναι Ofek. Και αφού γελάσαμε, πάμε να δούμε τι σημαίνει. Το όνομα έχει τις ρίζες του στα εβραϊκά και συνδέεται με τον ορίζοντα. Στην εβραϊκή παράδοση, η έννοια του ορίζοντα συμβολίζει την απεραντοσύνη, την ελπίδα και τις απεριόριστες δυνατότητες. Ως εκ τούτου, το όνομα Ofek ενσαρκώνει μια αίσθηση αισιοδοξίας και εξερεύνησης.
Qesem: Όχι, δεν είναι το καλύτερο φαλάφελ της πόλης. Αν ήταν, θα το είχατε μάθει από το OneCity. Το σπήλαιο Qesem είναι ένας αρχαιολογικός χώρος κοντά στην πόλη Kafr Qasim στο Ισραήλ.
Roni: Εκπληκτικός ποδοσφαιριστής, ναι, όμως τα καλύτερά του χρόνια ήταν στην Μπαρτσελόνα και ήταν σχετικά λίγα. Το όνομα Roni, όμως, δεν έχει καμία σχέση με τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή. Έχει ελληνική και εβραϊκή προέλευση και σημαίνει «χαρμόσυνο τραγούδι».
Yam: Το Yam είναι ένα εβραϊκό όνομα που σημαίνει «ωκεανός» ή «θάλασσα». Στην εβραϊκή κουλτούρα, η θάλασσα έχει βαθιά συμβολική σημασία, αντιπροσωπεύοντας τόσο την ηρεμία όσο και το απρόβλεπτο. Θα γράφαμε και για την κακοκαιρία Γεράσιμος, αλλά τελευταία στιγμή κάναμε πίσω.