Come as you are: Ταξίδι στο Aberdeen, το μέρος που μεγάλωσε ο Kurt Cobain
- 4 ΜΑΡ 2016
Στα πάνω του, το ίντερνετ μάς κάνει καλύτερους και σοφότερους ανθρώπους. Στα πολύ πάνω του, τα παραπάνω συμβαίνουν από το πουθενά. Τις προάλλες, φτιάξαμε το κουίζ για το πόσο καλά ξέρεις το ‘Smells Like Teen Spirit’, ένας αναγνώστης πρόσεξε ότι είδα πρόσφατα το ‘Cobain: Montage of Heck’ και έσπευσε να μου γράψει ένα τουίτ (που λίγο μετά θα γεννούσε αυτό το κάμποσο ενδιαφέρον θέμα).
Το τουίτ ήταν αυτό:
Τον ρώτησα ακαριαία στο ίνμποξ αν έχει το χρόνο και διάθεση να μας γράψει λίγα λόγια για ένα ταξίδι ζωής (τουλάχιστον για όσους έχουμε περί πολλού τον Kurt Cobain, τους Nirvana και γενικότερα τη σκηνή του Seattle). Μου απάντησε ότι θα το κάνει ευχαρίστως. Το έκανε στις χίλιες λέξεις που ακολουθούν.
Ο Ντένης Μπαλτζής ζει και εργάζεται στη Μάλτα, και στον ελεύθερο χρόνο του κάνει επικά ταξίδια όπως αυτά σε Aberdeen και Seattle.
“Ήταν ένα ταξίδι που το συζητούσαμε καιρό με την κοπέλα μου, η οποία είναι και μεγάλη fan των Nirvana. Μεγάλωσα με αυτό το τραγούδι στις αρχές των 90’s και περίμενα πώς και πώς να παίξει κάποιο από τα video clip τους. Τελικά το 2015 αποφασίσαμε πως ήταν η ώρα να το κάνουμε.
Η απόφασή μας ήταν να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή, άρα να πάμε πρώτα στο Aberdeen (σ.σ. το μέρος που μεγάλωσε ο Cobain) και μετά να κινηθούμε προς Seattle. Δυστυχώς, η Olympia και η Tacoma, δύο μέρη στα οποία άρχισε τη μουσική του καριέρα ο Cobain, αποκλείστηκαν από την λίστα. Ο λόγος ήταν πως μιας και κάναμε τέτοιο ταξίδι, θέλαμε να δούμε και άλλες εκπληκτικές περιοχές που προσφέρει η Washington State. Το ταξίδι άρχισε με ταλαιπωρία, καθώς η πτήση που είχαμε κλείσει ήταν με την Lufthansa και πέσαμε πάνω στην μεγάλη απεργία του Νοεμβρίου.
Το ταξίδι ήταν από Μάλτα που διαμένω μόνιμα μέσω Φρακφούρτης και μετά απ’ ευθείας Seattle. Ευτυχώς σταθήκαμε τυχεροί καθώς μας έκλεισαν άλλη πτήση για ίδια μέρα μέσω Λονδίνου για Seattle με άλλη αεροπορική. Με την άφιξή μας, πήραμε το αμάξι με κατεύθυνση το Aberdeen. Η απόσταση είναι περίπου μιάμιση με δύο 2 ώρες.
Το επόμενο πρωί ήρθε η ώρα για περιπλάνηση στην πόλη. Η πόλη έχει δύο πρόσωπα. Προς τον λόφο που έχει θέα το λιμάνι, θυμίζει μία μεσοαστική περιοχή απ’ αυτές που βλέπουμε στις ταινίες. Το downtown δείχνει πως αυτή η πόλη εδώ και καιρό ζει αρκετά υποβαθμισμένα. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν πόσα εγκαταλελειμμένα σπίτια υπήρχαν και πόσα μαγαζιά που είχαν κατεβάσει ρολά.
Η βόλτα μας ξεκίνησε από το σχολείο του Aberdeen, το οποίο βέβαια έχει αλλάξει σε σχέση με το πώς ήταν όταν πήγε ο Kurt, καθώς είχε καταστραφεί από φωτιά. Απαραίτητες φωτογραφίες και επόμενη στάση το σπίτι που μεγάλωσε. Τίποτα απ’ έξω δεν αναφέρει ότι πρόκειται για το σπίτι όπου μεγάλωσε ένας άνθρωπος που άλλαξε τη μουσική. Δεν μπορείς να επισκεφτείς το εσωτερικό του. Αν δεν ξέρεις ποιο σπίτι είναι, δεν του δίνεις καν σημασία.
Μετά τις καθιερωμένες φωτογραφίες και καθώς η μνήμη ήδη τρέχει στα τραγούδια του, περπατήσαμε προς το πάρκο που η πόλη του Aberdeen έχει αφιερώσει στον Cobain, ακριβώς δίπλα από τη γέφυρα που περνούσε αρκετό χρόνο ως έφηβος (και στην οποία καμιά φορά κοιμόταν, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος). From the muddy banks of Whiskah! Ένα γλυπτό που μοιάζει με κιθάρα, μια επιτύμβια στήλη και μία επιγραφή είναι όλα κι όλα στο μικρό αυτό πάρκο. Κάτω από την γέφυρα εκατοντάδες γκραφίτι αφιερωμένα στους Nirvana και τον Kurt.
Η περιοχή και ο καιρός που είναι συνέχεια βροχερός σε βοηθούν να καταλάβεις πού ακριβώς μεγάλωσε και ποια ήταν τα πρώτα ερεθίσματα που θα μετέτρεπε σε μουσική αργότερα. Να αναφέρω πως η συγκεκριμένη περιοχή έχει βγάλει κι άλλα συγκροτήματα όπως τους Melvins οι οποίοι ήταν φίλοι με τον Kurt. Φυσικά, από τον κεντρικό δρόμο δεν θα μπορούσε να λείπει το Star of Fame για τον Kurt Cobain.
Ύστερα ακολούθησε βόλτα στο κέντρο του Aberdeen και στα D&B Theater και The Pourhouse στο οποίο είχε παίξει, αλλά είναι πλέον κλειστό. Στο D&B ανακαλύψαμε και μια όχι και τόσο γνωστή φωτογραφία των Nirvana. Το μουσείο του Aberdeen φιλοξενεί αρκετά γνωστή έκθεση αφιερωμένη στον Kurt και αξίζει κάποιος να το επισκεφτεί. Δυστυχώς όταν πήγαμε εμείς, το μουσείο ήταν κλειστό.
Επόμενη στάση μετά το Aberdeen, το Seattle. Μία πόλη που ξέρουμε χάρη στους Seattle Supersonics, και τους Seahawks πρόσφατα, αλλά που έγινε παγκοσμίως γνωστή για τη μουσική της σκηνή και τους Nirvana. Πρώτη επίσκεψη το σπίτι που άφησε την τελευταία του πνοή ο Kurt. Το ακριβό προάστιο του Seattle δεν ταίριαζε καθόλου με την εικόνα του Cobain και ερχόταν σε μεγάλη αντίθεση με το μέρος που μεγάλωσε. Δυστυχώς ο μεγάλος φράκτης και η πυκνή βλάστηση δεν σε αφήνουν να δεις καθαρά μέσα, αλλά γνωρίζοντας τι έχει συμβεί σ’ αυτό το σπίτι πριν σχεδόν 20 χρόνια, νιώθεις έναν κόμπο στο λαιμό.
Στην συνέχεια, το πρόγραμμα είχε επίσκεψη στο EMP Museum το οποίο έχει μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στους Nirvana με πολλά προσωπικά τους αντικείμενα και εξιστορεί την πορεία τους μέχρι την κορυφή. Αν πάτε, σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Η έκθεση είναι φανταστική με φοβερό αρχειακό υλικό και οθόνες με συνεντεύξεις από αρκετούς ανθρώπους της σκηνής του Seattle που μιλάνε για τους Nirvana. Επιπλέον, το μουσείο έχει και studio που μπορείς να παίξεις διάφορα μουσικά όργανα και να ηχογραφήσεις. Επίσης βολεύει αρκετά, γιατί είναι ακριβώς στο κέντρο κάτω από το Space Needle, τον γνωστό πύργο του Seattle.
Περιήγηση στο κέντρο του Seattle και σε μέρη όπου είχαν παίξει οι Nirvana όπως το Paramount και το The Moore Theater, και για το τέλος αφήσαμε το Crocodile Cafe. Εδώ οι Nirvana έπαιξαν το ’92 και θεωρείται ένα από τα καλύτερα rock clubs της Αμερικής. Στη συνέχεια πήγαμε και στο Central Tavern στο οποίο έδωσαν την πρώτη τους συναυλία το 1988. Και τα δύο μέρη έχουν ακόμα λίγη από την αύρα της εποχής με αρκετές φωτογραφίες της μπάντας.
Δύο επιπλέον μέρη στο Seattle που επισκεφθήκαμε και είχαν να κάνουν με τον Cobain ήταν το Linda’s Tavern, το στέκι του και το μέρος που τον είδαν τελευταία φορά ζωντανό, καθώς και το Cactus, ένα μεξικάνικο εστιατόριο πολύ κοντά στο τελευταίο του σπίτι όπου πήγαινε συχνά. Αν και δεν θα δείτε κάτι σχετικό με τους Nirvana σε αυτά τα μέρη, αξίζει να πάτε και στα δύο.
Εν κατακλείδι, ήταν ένα ταξίδι που θα μου μείνει αξέχαστο καθώς περιλάμβανε και μερικά αθλητικά events που παρακολούθησα live (NFL, NCAA Basketball), συναυλίες των Blind Guardian και των Grave Digger, whales tour. Πάνω απ’ όλα όμως, ήταν η αίσθηση που νιώθεις ακολουθώντας τα βήματα ενός ανθρώπου που άλλαξε τη μουσική, που έγινε ορόσημο για το Generation X, που δεν συμβιβάστηκε και που χάρισε ίσως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια ever, καθώς ‘he brought punk to the masses’.
Τα 90s και η εφηβεία μας θα ήταν διαφορετικά χωρίς τους Nirvana! Είναι ένα ταξίδι που αξίζει κάποιος να κάνει αν έχει πάθος με τους Nirvana, αλλά ακόμη κι αν δεν έχει, η Washington State είναι μια καταπληκτική πολιτεία.
Και όπως σε καλωσορίζει το Aberdeen… come as you are…”