© Markus Spiske / Unsplash
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

CureVac, το νέο ευρωπαϊκό εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό

Η συγκρατημένη αισιοδοξία είναι πάντα καλός σύμβουλος, αν όμως όλα πάνε καλά σε λίγες εβδομάδες, ο κόσμος θα διαθέτει έναν καινούργιο σύμμαχο ενάντια στην Covid-19.

«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πέμπτη σύμβαση με την ευρωπαϊκή φαρμακευτική εταιρεία CureVac, στην οποία προβλέπεται, αφενός, η αρχική αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, και, αφετέρου, η δυνατότητα να ζητηθούν έως και 180 εκατομμύρια δόσεις ακόμα· η προμήθεια των δόσεων αυτών θα γίνει όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19»  διαβάζουμε στο δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κυκλοφόρησε στις 17 Νοεμβρίου του 2020.

Από τότε μέχρι σήμερα, ο κορονοϊός έχει συνεχίσει τη διαδρομή του σε όλο τον κόσμο, προσβάλλοντας με ένα τρίτο -σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αυτές της Ελλάδας, ακόμα πιο σφοδρό- κύμα τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Όσο όμως η πανδημική κρίση της Covid-19 συνεχίζεται, η επιστημονική κοινότητα δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Η γερμανική βιοφαρμακευτική CureVac είναι πια πολύ κοντά στο να κυκλοφορήσει το δικό της εμβόλιο με την ονομασία CVnCoV.

 

 

 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι ξαφνική, αφού η σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε υπογραφεί λίγες μέρες μετά από την αντίστοιχη για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Τώρα, βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στη διανομή. Φυσικά, χρειάζεται να γίνουν μερικά σημαντικά βήματα ακόμη.

Ένας σύμμαχος με την υπογραφή της CureVac

Είναι αλήθεια πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μείνει πίσω στη μάχη του εμβολιασμού – υπήρξαν, μάλιστα, στιγμές που έδειχνε να τη χάνει. Αν όλα πάνε καλά, η CureVac θα αποτελέσει σύντομα έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο και μάλιστα με γερμανικό πρόσημο. Κάτι που λογικά αποτελεί εγγύηση για να μην υπάρξουν άλλα «διπλωματικά επεισόδια» και καθυστερήσεις, όπως, δηλαδή, συνέβη πριν κάποιο καιρό με την περίπτωση της AstraZeneca. Η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία έδειξε να βάζει ως προτεραιότητα τη Μεγάλη Βρετανία σε σχέση με την ΕΕ για τη διανομή του δικού της σκευάσματος.

(Στο διάγραμμα γίνεται φανερό πως η ΕΕ δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά. Κράτη όπως η Μεγάλη Βρετανία του Brexit, η Ουγγαρία που υποδέχθηκε σχεδόν εξαρχής με ανοιχτές αγκάλες τα ρωσικό εμβόλιο, οι ΗΠΑ του Joe Biden αλλά και το φαινόμενο του Ισραήλ, βρίσκονται -το καθένα για διαφορετικούς λόγους- πολύ μπροστά στην κούρσα του εμβολιασμού).

Δυστυχώς, είναι δεδομένο πως οι εθνικές στρατηγικές για τα εμβόλια δε βασίζονται μόνο σε ανθρωπιστικούς και υγειονομικούς παράγοντες, αφού σε αυτές εμπλέκονται και γεωπολιτικά παιχνίδια.

Τι είναι όμως ακριβώς το CVnCoV; Πρόκειται για άλλο ένα εμβόλιο που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA (γενετικές πληροφορίες για τη δημιουργία της πρωτεΐνης «ακίδας» του κορονοϊού). Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών, ενώ o επικεφαλής της CureVac, Franz Werner-Haas, εκτιμά πως αν όλα πάνε καλά θα διατίθεται στην αγορά κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο.

Βέβαια, θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες ακόμη για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά του. Παράλληλα, μετά τις τελευταίες καθυστερήσεις, ύστερα από τις υποψίες για σοβαρές θρομβώσεις εξαιτίας των εμβολίων της Johnson & Johnson και AstraZeneca, υπάρχει μία γενικευμένη επιφυλακτικότητα – όχι τόσο από τον επιστημονικό κόσμο, όσο από το ευρωπαϊκό κοινό.

Όλα δείχνουν πως εκτός από τις επιστημονικές εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σχεδιάσει προσεκτικά και την επικοινωνιακή της πολιτική για να κάμψει τα όποια εμπόδια. Χωρίς, βέβαια, να κουνά το δάκτυλο προς τους ήδη πιεσμένους λόγω κατάστασης πολίτες.

Η κοινωνική συνοχή και η κατανόηση των προτεραιοτήτων είναι πιο σημαντικές από ποτέ, παράλληλα όμως -και όπως συνήθως συμβαίνει- οι κρίσεις βγάζουν στην επιφάνεια τόσο τις κοινωνικές παθογένειες όσο και τις τρανταχτές αδυναμίες του πολιτικού μοντέλου που ακολουθείται.

Πριν κάποιους μήνες, η CureVac έλαβε ένα σημαντικό ποσό από το Υπουργείο Έρευνας της Γερμανίας, όπως δηλαδή συνέβη και με την ΒιοΝΤech. Αντίστοιχα, στις αρχές Ιουλίου υπέγραψε δανειακή σύμβαση 75 εκ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο στόχος και των δύο επενδύσεων ήταν ξεκάθαρος: η ταχύτατη ανάπτυξη και εκτεταμένη παραγωγή εμβολίων ενάντια στην Covid-19.

Έτσι, η επιτυχία (ή αποτυχία) της γερμανικής βιοφαρμακευτικής δεν θα είναι απλά το success story μίας εταιρείας, αλλά ένα κερδισμένο ή όχι στοίχημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα επενδυτικό ρίσκο, δηλαδή, ικανό να δώσει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες μία μεγάλη ανάσα με τη μορφή περισσότερων από 400 εκ. εμβολιαστικών δόσεων.