«Δε θέλουμε άλλον Χίτλερ»: Πήγαμε στη μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Την Τρίτη 1 Μαρτίου εκατοντάδες κάτοικοι της Αθήνας βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαδηλώσουν κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήμασταν εκεί.
- 2 ΜΑΡ 2022
Η ώρα είναι 6 το απόγευμα και παρά το τσουχτερό κρύο, η πλατεία Συντάγματος έχει γεμίσει με ουκρανικές σημαίες και ανθρώπους που έχουν φτάσει στο κέντρο της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Το κλίμα είναι φορτισμένο, καθώς γυναίκες -κατά κύριο λόγο- κρατούν στα χέρια τους πλακάτ και δακρύζουν μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες, σκεπτόμενες τα παιδιά τους και όλους τους συγγενείς που πολεμούν ή βρίσκονται στα καταφύγια για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς.
«Έχετε ξυπνήσει ποτέ και το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να ανοίξετε το κινητό σας για να ρωτήσετε τους δικούς σας αν ζουν; Έχετε ξυπνήσει ποτέ ξέροντας πως τα παιδιά σας είναι στα υπόγεια και δεν μπορούν να ανεβούν πάνω γιατί υπάρχουν τανκ;» σημειώνει μια μετανάστης από την Ουκρανία που ζει στην Ελλάδα περισσότερα από είκοσι χρόνια.
Η διαρκής επικοινωνία με τους συγγενείς τους στην Ουκρανία
Πράγματι, περπατώντας ανάμεσα στο πλήθος μπορεί να δει κανείς ανθρώπους να είναι συνεχώς πάνω από το τηλέφωνο και να στέλνουν φωτογραφίες και videos στους συγγενείς τους που είναι πίσω στην Ουκρανία. Αυτός είναι, όπως εξηγούν και οι ίδιοι, ο μόνος τρόπος για να τους εμψυχώσουν και να τους δείξουν πως ο κόσμος είναι μαζί τους στον αγώνα που κάνουν για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους.
Ο κάθε ένας από τους διαδηλωτές έχει να πει τη δικιά του ιστορία για το πώς έφτασε στην Ελλάδα και για το πώς σήμερα θα παρακαλούσε να βρίσκεται πίσω στην πατρίδα του για είναι δίπλα στους δικούς του ανθρώπους. Η ουκρανική κοινότητα μετρά σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα, περισσότερους από 25.000 μέλη, με τα περισσότερα από αυτά να ζουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Ανάμεσα τους, λοιπόν, υπήρξαν μερικοί Ουκρανοί που αποφάσισαν να αφήσουν την ήρεμη ζωή τους στη χώρα μας, να μπουν στα λεωφορεία και να κατευθυνθούν στα σύνορα της Ουκρανίας με σκοπό να πάρουν τα όπλα και να συμμετέχουν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Οι σκέψεις όλων των μεταναστών που βρίσκονται στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουν είναι μαζί τους.
Στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος, τα οποία έχουν γεμίσει ασφυχτικά με Ουκρανούς και Ουκρανές που κρατούν πανό και σημαίες και φορούν τα παραδοσιακά λουλουδένια στεφάνια, έχει στηθεί ένα πρόχειρο βήμα από το οποίο μέλη της κοινότητας θα εκφράσουν τις θέσεις τους κατά των πολεμικών πρακτικών του Vladimir Putin.
Τον λόγο αρχικά παίρνει μια Ουκρανή μετανάστρια που απευθύνεται στο κοινό τόσο στα ελληνικά όσο και στα ουκρανικά. Η στιγμή που η πλατεία σείεται από τις φωνές των διαδηλωτών είναι όταν φωνάζει Slava Ukraini. Η συγκεκριμένη φράση σημαίνει στα ελληνικά «Δόξα στην Ουκρανία» και πρόκειται για έναν εθνικό χαιρετισμό, ο οποίος συχνά συνοδεύεται από την απάντηση Heroiam slava!, «Δόξα στους ήρωες».
Η εξομολόγηση μιας Γερμανίδας μετανάστριας
Στην εκδήλωση επρόκειτο να μιλήσει μέσω Skype και ένα βουλευτής της Ουκρανίας, ωστόσο, όπως ανακοινώνεται από το μικρόφωνο, δεν μπόρεσε να βρει ένα ασφαλές μέρος για να μπορέσει να απευθυνθεί στο κοινό της Αθήνας. Το μόνο που κατάφερε ήταν να γράψει ένα κείμενο – χαιρετισμό στους διαδηλωτές, ζητώντας από εκείνους να προσευχηθούν για τον ίδιο και την Ουκρανία που δοκιμάζεται από τις ρωσικές επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς.
Στο σημείο, όμως, δε βρίσκονται μόνο Ουκρανοί μετανάστες αλλά και πολίτες από κάθε μεριά του κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι πως κοιτώντας κανείς γύρω του, πέφτει πάνω σε σημαίες της Γεωργίας, της Λιθουανίας ακόμη και της Βενεζουέλας. Ανάμεσα στο πλήθος, το βλέμμα μας πέφτει πάνω σε μια ηλικιωμένη κυρία που κρατά στα χέρια της ένα χαρτόνι το οποίο γράφει Stop War!.
Η ίδια δεν κατάγεται από την Ουκρανία αλλά από τη Γερμανία και έχει φτάσει ως το Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθεί για την πολεμοχαρή τακτική του Vladimir Putin και της Ρωσίας. «Δε θέλουμε άλλον Χίτλερ, 80 χρόνια μετά. Δε γίνεται σήμερα ένας άνθρωπος να κάνει ακριβώς το ίδιο και να επεμβαίνει σε μια ξένη ελεύθερη χώρα. Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος» σημειώνει η ίδια.
Το αντιπολεμικό μήνυμα είναι αυτό στο οποίο καταλήγουν όλοι οι διαδηλωτές. Η εκδήλωση κρατά περίπου δύο ώρες. Όλοι τους δίνουν ραντεβού για την επόμενη συγκέντρωση. Όπως εξηγούν, αυτό είναι το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν για να στηρίξουν τους συγγενείς τους που βρίσκονται στα υπόγεια, παλεύοντας για να μείνουν ζωντανοί. Και θα το κάνουν μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.