©2018/AP Photo
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Deep Nostalgia: H τεχνητή νοημοσύνη ζωντανεύει παλιές φωτογραφίες

Πώς θα σου φαινόταν αν το πορτραίτο της γιαγιάς σου ξαφνικά χαμογελούσε;

«Βοήθησέ με Obi-Wan Kenobi. Είσαι η μοναδική μου ελπίδα» λέει το ολόγραμμα της πριγκίπισσας Leia στον ιππότη των Jedi. Οι κινούμενες φωτογραφίες δεν είναι κάτι καινούργιο – στην επιστημονική φαντασία, μάλιστα, υπάρχουν πολύ πριν την πρώτη Star Wars ταινία. Μάλιστα, στο σινεμά ήταν που είδαμε για πρώτη φορά κάδρα που αντί για μία χαρακτηριστική οικογενειακή λήψη παρουσιάζουν ένα καρουζέλ.

Πώς όμως θα σου φαινόταν αν το πορτραίτο της γιαγιάς σου (που δε βρίσκεται πια στη ζωή) ξαφνικά έσκαγε χαμόγελο; Ευτυχώς ή δυστυχώς, η τεχνητή νοημοσύνη η οποία ακούει στο όνομα Deep Nostalgia είναι εδώ για να απαντήσει το ερώτημα.

Τι ακριβώς κάνει το συγκεκριμένο app; Δίνει ζωή και κίνηση στις παλιές φωτογραφίες. Έτσι, όταν το αμερικανικό Twitter έπεσε πάνω της, το νέο viral trend γεννήθηκε. Την περασμένη Κυριακή δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πέρασαν το απόγευμά τους δοκιμάζοντας ρετρό λήψεις στο πρωτότυπο αυτό AI. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά – αν όχι τρομακτικά.

Tεχνητή νοημοσύνη και Μέγας Αλέξανδρος

 

«Με κάνει τόσο χαρούμενη να τον βλέπω να χαμογελά ξανά» ήταν ένα από τα captions που χρησιμοποίησε το My Heritage. Η πλατφόρμα που ασχολείται με τη γενεαλογία, την οικογενειακή ιστορία και την εθνική καταγωγή βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή.

Μάλιστα, δε χρειάζεται να βάλει κανείς στο Deep Nostalgia κάποια φωτογραφία που έχει τραβήξει με το κινητό του. Το AI έχει τη δυνατότητα να επέμβει στο οτιδήποτε: σε παλιές λήψεις, ασπρόμαυρα καρέ ακόμα και στα αιωνίως ακίνητα αγάλματα.

Το ίσως πιο εντυπωσιακό tweet που κυκλοφόρησε ήταν αυτό με την κλασική προτομή του Μεγαλέξανδρου. Η τεχνητή νοημοσύνη φύσηξε ζωή στο παγωμένο μάρμαρο και εκείνο άρχισε να χαμογελά.

Τι συμβαίνει όμως με τις φωτογραφίες που παραχωρούμε στο Deep Nostalgia; Σέβεται άραγε ή όχι τα ψηφιακά μας δικαιώματα; Διαβάζοντας τους όρους κατά την εγγραφή, τονίζεται πως τα προσωπικά δεδομένα δεν πρόκειται να μοιραστούν σε τρίτους.

Έτσι, μπορείς αν θες να κάνεις sign up για ένα free λογαριασμό που σου δίνει πέντε δωρεάν προσπάθειες για να δώσεις ζωή και κίνηση σε παλιές φωτογραφίες. Αν τώρα θέλεις κάτι περισσότερο θα πρέπει να πληρώσεις.

Στην παρούσα φάση το app μπορεί να επεξεργαστεί μόνο πορτραίτα. Αυτό σήμερα βέβαια, γιατί στο κοντινό μέλλον, όλα δείχνουν, πως η κίνηση ακόμα και σε ομαδικές φωτογραφίες δε θα είναι το εκτός πραγματικότητας.