Δύο Ελληνίδες και δύο Γαλλίδες καλλιτέχνιδες καταλαμβάνουν την Ύδρα
Για Σαββατοκύριακο στην Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού, με αφορμή την ομαδική έκθεση «Χορεύοντας μέσα στα δεσμά» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το 1821.
- 30 ΙΟΥΝ 2021
Γραφικά στενά, πλακόστρωτοι δρόμοι, λαμπερός ήλιος, καταγάλανα νερά. Η Ύδρα είναι η Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού. Η απλότητα του φυσικού τοπίου της συνδυάζεται με την κοσμοπολίτικη αύρα της. Είναι άλλωστε ένα από τα ελληνικά νησιά που αγαπήθηκε από σπουδαίες προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας (από τον Pablo Picasso μέχρι τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Eric Clapton και την Sophia Loren). Ίσως όμως κανένας να μην την λάτρεψε τόσο όσο ο αείμνηστος Leonard Cohen που πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του εκεί, στο στο σπίτι που αγόρασε και κράτησε μέχρι το τέλος του.
Η Ύδρα, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, είναι επίσης ένα από τα πιο φιλότεχνα νησιά της χώρας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένα από τα πιο ιστορικά κτίριά της, η Οικία Τομπάζη, που ανήκε σε έναν από τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων κατά των Τούρκων, τον ναύαρχο Τομπάζη, αποτελεί παράρτημα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Εκεί, διαμένουν σε καλλιτεχνική εστία (residence) φοιτητές και καλλιτέχνες. Μάλιστα, λέγεται ότι στο συγκεκριμένο αρχοντίκο είχε διαμείνει κάποτε ο Γάλλος ζωγράφος Marc Chagall.
Το φετινό καλοκαίρι την Οικία Τομπάζη ετοιμάζονται να καταλάβουν τέσσερις νεαρές καλλιτέχνιδες, προσκεκλημένες του οργανισμού HYam: η Εύη Καλογηροπούλου και η Μαλβίνα Παναγιωτίδη από την Ελλάδα, η Maude Maris και η Eva Nielsen από την Γαλλία. Θα παρουσιάσουν την ομαδική έκθεση «Χορεύοντας μέσα στα δεσμά» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το 1821 (η Ύδρα είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση). Μία έκθεση που φιλοδοξεί να γίνει το εικαστικό γεγονός του καλοκαιριού, όχι μόνο για το νησί του Αργοσαρωνικού.
Ο τίτλος της συμβολίζει από τη μία την αντοχή του ελληνικού λαού που δεν έχασε ποτέ την ταυτότητα του κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αιώνων οθωμανικής κατοχής και, από την άλλη, αναφέρεται σε ένα απόφθεγμα του Friedrich Nietzsche, που αγγίζει ευθέως την τέχνη και τους δημιουργούς. Σύμφωνα με το φιλόσοφο, ένας καλλιτέχνης είναι υποχρεωμένος να εφευρίσκει δυσκολίες ώστε να δίνει καλύτερα, στη συνέχεια, την ψευδαίσθηση μίας αιώνιας ελαφρότητας.
Ο κοινός παρανομαστής των τεσσάρων καλλιτεχνίδων είναι ότι δημιουργούν έχοντας ως βάση σύνθετα θέματα και αναπτύσσουν μία πολύ συγκεκριμένη μέθοδο εργασίας προκειμένου να υφάνουν ένα έργο πυκνό που δεν χορταίνει το βλέμμα του θεατή, δεν του αφηγείται το μόχθο της δημιουργίας, αλλά αντίθετα του δίνει την ελευθερία να προσθέσει στο έργο τη δική του ιστορία.
Info
Οικία Τομπάζη, Ύδρα
Διάρκεια έκθεσης: 10 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου