Doomsday, το αεροπλάνο του Vladimir Putin που αντέχει στον πυρηνικό πόλεμο
Ύστερα από δώδεκα χρόνια, το σκληροτράχηλο μοντέλο της ρωσικής αεροπορίας βρίσκεται ξανά στον αέρα, πυροδοτώντας ανησυχίες για τις βουλές του Κρεμλίνου. Οι ΗΠΑ, από την άλλη, έχουν τη δική τους απάντηση σε αυτό το μάλλον συμβολικό πινγκ-πονγκ.
- 4 ΜΑΙ 2022
Βιδωμένη στη δεύτερη θέση της κατάταξης με τις ισχυρότερες πολεμικές αεροπορικές του κόσμου, παραμένει η Ρωσία απ’ την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης έως σήμερα, αν και τα νούμερα στην περίπτωση των εναέριων δυνάμεων είναι μάλλον ενδεικτικά, όπως έλεγε ο Winston Churchill.
Για του λόγου το αληθές, μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του πολέμου στην Ουκρανία ήταν η σθεναρή αντίσταση των αμυνόμενων απέναντι σε μια χώρα που αύξησε το δυναμικό της με περίπου 440 νέα αεροσκάφη και χιλιάδες drones μεταξύ 2009 και 2020, ενώ εδώ και χρόνια προμηθεύει δεκάδες χώρες με αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας. Ρωσικής προέλευσης είναι τα περισσότερα συστήματα και της Ελλάδας, για παράδειγμα.
Ωστόσο, για κανένα από τα μαχητικά αεροσκάφη και τα βομβαρδιστικά που παινεύεται ο αντιπτέραρχος Sergey Dronov ότι κατέχει το Κρεμλίνο, διαφημίζοντας με σιγουριά ότι είναι τα πιο προηγμένα όλης της Ευρώπης, δεν έχει γίνει τόσο ντόρος, όσο στη θέα ενός επιβλητικού και υψηλά θωρακισμένου σκάφους που άνοιξε τα φτερά του επί εποχής ΕΣΣΔ:.
Ο λόγος για το Ilyushin Il-80, που είναι ευρύτερα γνωστό με το προσωνύμιο Doomsday και εθεάθη πρόσφατα να ίπταται σε χαμηλό υψόμετρο, έξω από τη Μόσχα, δίνοντας τροφή για ανησυχία σε όσους γνωρίζουν το μεγάλο προσόν του μοντέλου – να μένει αλώβητο σε πυρηνική έκρηξη.
Πόσο ανθεκτικό είναι το Doomsday του Putin
Στις επίσημες ανακοινώσεις της ρωσικής κυβέρνησης είχε ήδη αναφερθεί πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος θα παραστεί στην καθιερωμένη εθνική παρέλαση της 9ης Μαΐου πάνω από την Κόκκινη Πλατεία, οπότε μια ψύχραιμη εξήγηση θα ήταν πως στο βίντεο που κυκλοφόρησε αποτυπώνεται μια δοκιμαστική πτήση. Έχουν περάσει 12 χρόνια από την τελευταία φορά που μπήκε πιλότος μέσα στο υψηλά θωρακισμένο αεροσκάφος για επίδειξη, οπότε το γεγονός αυτό από μόνο του αποκτά συμβολική, έως και προειδοποιητική αξία.
Το Doomsday στην κωδική ονομασία του ΝΑΤΟ αναφέρεται ως Maxdome και καθένα από αυτά τα παρατσούκλια δείχνει ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαία σκάφος: το Il-80 είναι μια υψηλά βελτιωμένη έκδοση του προγενέστερου Il-86, πέταξε πρώτη φορά το 1985, ενώ αποτελεί ένα από τα μόλις τέσσερα μοντέλα της ΕΣΣΔ που δεν αποσύρθηκαν με τα χρόνια από τον ιπτάμενο στόλο της Ρωσίας.
Με μήκος άνω των 60 μέτρων, χωράει 12 επιβαίνοντες, πετάει περίπου στα 33.000 πόδια με ταχύτητα πάνω από 800 km/h, διαθέτει δύο εφεδρικές γεννήτριες, ενώ πρακτικά μοιάζει με ένα αδιαπέραστο κέλυφος στον αέρα. Στο ελάχιστο έχουν περιοριστεί οι πόρτες εισόδου και τα ανοίγματα για συγκεκριμένο μοντέλο εκτάκτου ανάγκης, δεν υπάρχουν παράθυρα (πέραν εκείνου στο πιλοτήριο), ούτε πόμολα. Τούτη η θωράκιση το καθιστά ανθεκτικό στα κύματα ραδιενέργειας, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και τις πυρηνικές εκρήξεις.
Κατασκευάστηκε εξ αρχής ως μέσο διαφυγής από τις πιο ακραίες καταστάσεις. Γι΄αυτό λέγεται ότι σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, το συγκεκριμένο μοντέλο θα μπορούσε να μεταφέρει τον Putin στα υπόγεια καταφύγια της Σιβηρίας, εκτελώντας χρέη Ιπτάμενου Κρεμλίνου – προς το παρόν, η κεφαλή της Ρωσίας προτιμάει ένα lux jet 390 εκ δολαρίων.
Η απάντηση των ΗΠΑ: Το Ιπτάμενο Πεντάγωνο
Οι διεθνείς αναλυτές αντιλαμβάνονται την πτήση του σκληροτράχηλου Doomsday ως μήνυμα από πλευράς Putin για την αναβίωση του ψυχροπολεμικού τοπίου: η δαμόκλειος σπάθη του πολέμου κρέμεται πάνω από όλη την Ευρώπη, σαν να λέει, και κανένα ενδεχόμενο δεν είναι απίθανο. Από την άλλη πλευρά, η Δύση δεν μένει αμέτοχη σε αυτό το παιχνίδι ανταλλαγής συμβολικών κινήσεων: τότε που ο Putin σήμανε συναγερμό στο πυρηνικό του οπλοστάσιο, οι ΗΠΑ απογείωσαν τη δική τους αεροπορική «ναυαρχίδα», ένα σκάφος Doomsday αξίας 200 εκ. Δολαρίων.
Επίσης, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, το μοντέλο που είχε σχεδιαστεί ως back up όχημα για το Πεντάγωνο είναι μια ιπτάμενη ασπίδα: καλυμμένο με ειδικό σύρμα στα παράθυρα, εξοπλισμένο με αναλογικά αντί για ψηφιακά συστήματα, το σκάφος είναι σχεδιασμένο να αντέχει την ηλεκτρομαγνητική πίεση και την πυρηνική έκρηξη, ενώ έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται στον αέρα για μέρες, χωρίς να χρειάζεται προσγείωση για ανεφοδιασμό στα καύσιμα.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο αεροσκάφος της ρωσικής πλευράς, τούτο είναι πολύ πιο μεγάλο και πλούσιο σε υπηρεσίες, με χωρητικότητα 112 άτομα πλήρωμα και μια μικρή Πολιτεία να αποκαλύπτεται στο εσωτερικό του, περιλαμβάνοντας έξι μπάνια, δωμάτια συσκέψεων κ.ά. Μέσα σε ένα φουσκωτό περίβλημα στην κορυφή του σκάφους, κρύβονται δεκάδες δορυφορικοί δίσκοι και κεραίες, αλλά κατά τα άλλα κρυφά παραμένουν τα στοιχεία του πολεμικού σκάφους που αποκαλείται επίσης και Νυχτερινή Περιπολία (Nightwatch), είτε Ιπτάμενο Πεντάγωνο.
Βέβαια και τα δύο μοντέλα θεωρούνται μάλλον ξεπερασμένα από τις δυο υπερδυνάμεις του πλανήτη, αφού τόσο Ρωσία όσο και Αμερική έχουν προβεί στην κατασκευή νέων doomsday μοντέλων για καταστάσεις απόλυτης καταστροφής, χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί περαιτέρω πληροφορίες για ευνόητους λόγους. Οπότε, τα τωρινά συμβάντα μάλλον με συμβολικές κινήσεις μοιάζουν σε ένα συνεχόμενο πινγκ-πονγκ, με αβέβαια έκβαση.