NASA via AP
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δορυφόρος 2.26 τόνων ετοιμάζεται να πέσει στη Γη, αλλά κανένας δεν γνωρίζει πού

Το μόνο γνωστό είναι πως θα εμφανιστεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Ανησυχείς;

Ένας δορυφόρος που βρίσκεται εκεί έξω (σε τροχιά) από το 1995 αναμένεται να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα της Γης τις προσεχείς ώρες. Θα είναι μια από τις μεγαλύτερες επανεισόδους τα τελευταία χρόνια. Ζυγίζει 2.26 τόνους, ωστόσο ουδείς ξέρει πότε ακριβώς θα γίνει η επιστροφή και σε ποιο σημείο.

Το μόνο γνωστό είναι πως θα εμφανιστεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Ανησυχείς;

Tι έρχεται κατά πάνω μας

Ο ERS-2 ανήκει στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA). Εκτοξεύτηκε στις 21 Απριλίου του 1995 ως ο πιο εξελιγμένος δορυφόρος του είδους του, εκείνη την εποχή. Αναπτύχθηκε και εκτοξεύθηκε στην Ευρώπη και έθεσε νέα πρότυπα για την παρατήρηση της Γης.

Αποδείχθηκε και ένα εξαιρετικά ανθεκτικό μηχάνημα, γεγονός που επέτρεπε την επέκταση της αποστολής του κατά 13 χρόνια (από τα 3 στα 16).

Δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τους σημερινούς δορυφόρους που θέτουν την ESA στην πρώτη γραμμή παρατήρησης της Γης, προσφέροντας πληθώρα πληροφοριών που έφεραν επανάσταση στην οπτική για τον πλανήτη και την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής.

Το 2011 το European Remote Sensing-2 ολοκλήρωσε τις εργασίες του και άρχισε το ταξίδι της επιστροφής. Έτσι φτάνουμε στο σήμερα και την είσοδο του πρωτοποριακού αυτού δορυφόρου στην ατμόσφαιρα μας.

Πού θα πέσει;

Ουδείς ξέρει ούτε το ακριβές πότε, ούτε το ακριβές πού, με την ESA να προσφέρει live ενημερώσεις. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος προκάλεσε τη διαδικασία της αποτροχιάς, για να μετριάσει τον πολλαπλασιασμό των διαστημικών σκουπιδιών, απειλής που αυξάνεται διαρκώς, όπως αυξάνονται οι εκτοξεύσεις πυραύλων.

Στη σειρά των 66 ελιγμών που έκανε ο ERS-2 κατανάλωσε όλα τα εναπομείναντα καύσιμα και μείωσε το μέσο υψόμετρο από 785 χλμ. σε 573 χλμ., γεγονός που μείωσε τους κινδύνους σύγκρουσης. Με άλλα λόγια, με τη διαδικασία αποτροχιάς ο δορυφόρος έχασε τις πηγές ενέργειας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατακερματισμό ή εκρήξεις.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως το υπόλοιπο του ταξιδιού του αφήνεται στο σύμπαν και για αυτό ουδείς μπορεί να προβλέψει πού και πότε θα μπει στην ατμόσφαιρα.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως αυτό θα γίνει την Τετάρτη 21/2. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος προβλέπει ένα παράθυρο +/- 15,06 ωρών γύρω στην εκτιμώμενη ώρα 12:14 CET (11.14 Ελλάδας). Αυτή η αβεβαιότητα είναι χαρακτηριστική για τέτοιες προβλέψεις λόγω παραγόντων όπως η ηλιακή δραστηριότητα.

Επαναλαμβάνεται πως ο κίνδυνος για το κοινό είναι εξαιρετικά χαμηλός. Το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του δορυφόρου καίγεται κατά την επανείσοδο και τυχόν υπολείμματα που απομένουν συνήθως προσγειώνονται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως είναι οι ωκεανοί.

Exit mobile version