© AP Photo/Vadim Ghirda
ΚΟΣΜΟΣ

Εδώ είναι Βαλκάνια: 9 facts για την πιο σουρεάλ χερσόνησο στην Ευρώπη

Κανείς δεν ξέρει πραγματικά πόσα κράτη περιλαμβάνουν τα Βαλκάνια, όλοι έχουν όμως μια καλή ιστορία να διηγηθούν για αυτά.

Τα Βαλκάνια είναι δίχως αμφιβολία μια ιδιαίτερη γεωγραφική περιοχή. Η χερσόνησος, η οποία φιλοξενεί μερικούς από τους πρώτους οικισμούς στον κόσμο, όμορφες ακτές και πανέμορφα ψηλά βουνά που ενέπνευσαν το όνομά της, βρίσκεται βόρεια της Μεσογείου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Όποιον και αν ρωτήσεις για το πόσα κράτη περιλαμβάνονται στα Βαλκάνια θα σου δώσει διαφορετική απάντηση, καθώς δεσμούς με τη χερσόνησο έχουν 15 κράτη, από τα οποία τα 11 περιλαμβάνονται μερικώς ή ολικώς σε αυτήν.

Ενώ πολλές βαλκανικές χώρες ήταν κάποτε ενωμένες ως η ευρύτερη χώρα της Γιουγκοσλαβίας, σήμερα, κάθε βαλκανικό κράτος είναι γνωστό για τη δική του μοναδική ταυτότητα, ενώ συναντάμε διαφορετικές θρησκείες, γλώσσες και πολιτισμούς. Επειδή πιθανότατα ζεις στα Βαλκάνια, γνωρίζεις ότι η περιοχή δεν είναι «παίξε, γέλασε και σώπα» και ότι οι θρύλοι που την περιβάλλουν είναι μπόλικοι. Εμείς διαλέξαμε 9 πραγματικά ξεχωριστά γεγονότα από χώρες των Βαλκανίων, που ίσως δεν ήξερες.

Στην Αλβανία, το να κουνάς το κεφάλι σου από πάνω προς τα κάτω σημαίνει «όχι» αντί για «ναι»

Η Αλβανία που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ελλάδας και απέναντι από την Ιταλία, απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1912. Πολύ νωρίτερα, η περιοχή είχε σφυρηλατήσει μια ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα που κάνει λίγο πιο δύσκολο για τους σύγχρονους ταξιδιώτες να επικοινωνήσουν απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς.

Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα: Στην Αλβανία, το να κουνάς το κεφάλι σου από πάνω προς τα κάτω σημαίνει στην πραγματικότητα «όχι» σε αντίθεση με το συγκαταβατικό νεύμα του υπόλοιπου κόσμου, ενώ το να κουνάς το κεφάλι σου από τα αριστερά προς τα δεξιά σημαίνει «ναι». Η πρακτική αυτή είναι επίσης κοινή σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων, όπως και σε κάποια μέρη της Βουλγαρίας αλλά δεν είναι σαφές πώς ακριβώς προήλθε αυτή η αντίθεση στα έθιμα. Ορισμένοι πάντως θεωρούν ότι ανάγεται στην περιφρόνηση κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής στα τέλη του 14ου αιώνα.

Τα αλβανικά είναι επίσης μια από τις πιο δύσκολες γλώσσες για να μάθει κανείς, καθώς δεν σχετίζονται με καμία άλλη σύγχρονη γλώσσα. Εντός της αλβανικής, υπάρχουν δύο διακριτές διάλεκτοι, η Γκεγκ και η Τοσκ, οι οποίες πιστεύεται ότι χωρίστηκαν γύρω στον τέταρτο αιώνα μ.Χ. Ωστόσο, τα επίσημα αρχεία για τη γλώσσα χρονολογούνται μόνο από τον 15ο αιώνα μ.Χ. και η προέλευσή της παραμένει σκοτεινή. Η αλβανική εξακολουθεί να ομιλείται από πάνω από 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη φιλοξενεί το μοναδικό δημόσιο ρολόι που μετρά τη σεληνιακή ώρα

Ενώ τα περισσότερα ρολόγια βασίζονται στην ηλιακή ώρα, αυτό δεν ισχύει για έναν μοναδικό πύργο ρολογιού στο Σεράγεβο της Βοσνίας. Στην ιστορική παλιά πόλη, βρίσκεται ο Πύργος του Ρολογιού, ο οποίος είναι το μοναδικό γνωστό δημόσιο ρολόι που μετράει με τη χρήση της σεληνιακής ώρας.

Χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και φέρει το παρατσούκλι “Little Ben” λόγω του εξοπλισμού του που έχει εισαχθεί από την Αγγλία. Οι σεληνιακοί μηχανισμοί του εγκαταστάθηκαν το 1800 και δείχνουν την ώρα με βάση την κίνηση του ήλιου και της σελήνης – πράγμα που σημαίνει ότι ο πύργος του ρολογιού χτυπάει «μεσάνυχτα» στο ηλιοβασίλεμα κάθε μέρα.

Η Κροατία περιλαμβάνει πάνω από 1.000 νησιά


© Chiara Mazzetta / Unsplash

Η Κροατία σε σχήμα ημισελήνου είναι γνωστή για την εκπληκτική ακτογραμμή της Αδριατικής. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται στη βαλκανική χερσόνησο, η Κροατία περιλαμβάνει επίσης πάνω από 1.000 νησιά διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Βέβαια, από αυτά μόλις 47 κατοικούνται και τα περισσότερα είναι αρκετά μικρά.

Μερικά από τα πιο όμορφα κροατικά νησιά που αξίζει να επισκεφθείς είναι το Krk, το οποίο είναι γνωστό για τα μεσαιωνικά μοναστήρια και τις ρωμαϊκές εκκλησίες του, το Brač, το οποίο είναι ο κορυφαίος προορισμός της χώρας για τους windsurfers, καθώς και η Korčula, ένα νησί που λέγεται ότι είναι η γενέτειρα του διάσημου εξερευνητή Marco Polo.

Το Μαυροβούνιο φιλοξενεί το παλαιότερο ελαιόδεντρο της Ευρώπης

Η περιοχή της Μεσογείου είναι γνωστή για τους άφθονους ελαιώνες της. Το παλαιότερο δέντρο ολόκληρης της Γηραιάς ηπείρου βρίσκεται κοντά στην πόλη Μπαρ στο Μαυροβούνιο. Η συγκομιδή της ελιάς ξεκίνησε στην περιοχή κατά την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας πριν από 2.000 χρόνια. Αυτό το δέντρο γνωστό με το όνομα Stara Maslina είναι το παλαιότερο από εκείνη την εποχή και ίσως το παλαιότερο ελαιόδεντρο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εκτιμάται ότι έχει ηλικία άνω των 2.240 ετών και προστατεύεται ομοσπονδιακά από το 1957. Το δέντρο έχει διάμετρο περίπου 10 μέτρα και εξακολουθεί να παράγει καρπούς μέχρι σήμερα. Το δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο είναι ένα από τα πάνω από 100.000 ελαιόδεντρα που βρίσκονται σε όλη την περιοχή, πολλά από τα οποία πιστεύεται ότι έχουν φυτευτεί πριν από μια χιλιετία.

Το κυριλλικό αλφάβητο επινοήθηκε στη Βόρεια Μακεδονία

Το Βασίλειο της Μακεδονίας χρονολογείται πολύ πιο πίσω από το κυριλλικό αλφάβητο, καθώς δημιουργήθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. Φαίνεται ωστόσο ότι 1.600 χρόνια αργότερα οι μαθητές των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου που δημιούργησαν το αλφάβητο, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται από ομιλητές περισσότερων από 50 σύγχρονων γλωσσών, δούλεψαν με επιμέλεια στο βόρειο τμήμα της Μακεδονίας και συγκεκριμένα στα εδάφη της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας. Και όχι στα εδάφη της Σερβίας, όπως πιστεύεται.

Το Παλάτι του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας είναι το πιο βαρύ κτίριο στον κόσμο


© AP Photo/Vadim Ghirda

Το ρουμανικό Παλάτι του Κοινοβουλίου, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι, είναι το βαρύτερο κτίριο του κόσμου, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Η κολοσσιαία κατασκευή περιέχει το επιβλητικό ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων κιλών χάλυβα και χαλκού σε συνδυασμό με 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μαρμάρου. Επιπλέον, διαθέτει 7,7 εκατομμύρια κιλά κρυστάλλινου γυαλιού.

Η κατασκευή του Παλατιού του Κοινοβουλίου ξεκίνησε το 1984 από τον Nicolae Ceaușescu και το κτίριο παραμένει τεχνικά ημιτελές μέχρι σήμερα. Εκτός από το τεράστιο βάρος του περιέχει πάνω από 3.000 δωμάτια. Κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων διοικητικών κτιρίων στον κόσμο μετά το Ράιχσταγκ στο Βερολίνο της Γερμανίας και το Πεντάγωνο στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια.

Η Βουλγαρία φιλοξενεί την παλαιότερη πόλη της Ευρώπης


© Deniz Fuchidzhiev / Unsplash

Η Βουλγαρία ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα, γεγονός που την καθιστά ένα από τα παλαιότερα ανεξάρτητα κράτη της Ευρώπης. Πολύ νωρίτερα, γύρω στο 6.000 π.Χ. η πόλη της Φιλιππούπολης είχε ήδη εγκατασταθεί. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το όνομά της εκείνη την εποχή ήταν Κένδρυσος και ότι ιδρύθηκε αρχικά ως θρακική αποικία. Αυτό καθιστά τη Φιλιππούπολη παλαιότερη από την Αθήνα, η οποία ιδρύθηκε γύρω στο 4000 π.Χ.

Περίπου το 342 π.Χ., ο Φίλιππος της Μακεδονίας πήρε τον έλεγχο της πόλης και τη μετονόμασε σε Φιλιππούπολη. Η πόλη κατακτήθηκε αργότερα από τους Ρωμαίους και τα περισσότερα μνημεία της πόλης προέρχονται από εκείνη την περίοδο.

Η Σερβία παράγει το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο

Το Pule είναι ένα σπάνιο τυρί που προέρχεται από τη Σερβία. Πόσο σπάνιο; Μόνο ένα αγρόκτημα που βρίσκεται στο ειδικό φυσικό καταφύγιο Zasavica της Σερβίας το παράγει. Το τυρί αυτό δημιουργείται από 60% γάλα γαϊδούρας και 40% κατσικίσιο γάλα, και απαιτούνται πάνω από 6,5 γαλόνια γάλα γαϊδούρας για λίγο πάνω από δύο κιλά τυρί pule.

Το κόστος του pule είναι περίπου 600 ευρώ ανά κιλό, καθιστώντας το ως το πιο ακριβό τυρί στον κόσμο. Το αγρόκτημα όπου καλλιεργείται ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από τον Slobodan Simić. Το εκπληκτικό είναι ότι παρήγαγε πράγματι την πρώτη παρτίδα τυριού κατά λάθος, λόγω πλεονάσματος γάλακτος γαϊδούρας.

Η Σλοβενία έχει έναν αμπελώνα για κάθε 70 κατοίκους


© Blaz / Unsplash

Η Σλοβενία μπορεί να μη βρίσκεται γεωγραφικά στα Βαλκάνια, όμως χάρη στην Ενωμένη Γιουγκοσλαβία, της οποίας υπήρξε μέρος, θεωρείται από πολλούς ως πνευματικό κομμάτι της χερσονήσου. Οι κάτοικοί της συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων οινόφιλων του κόσμου. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι υπάρχει ένας αμπελώνας για κάθε 70 Σλοβένους, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 28.400 οινοποιεία που βρίσκονται στην κατά τα άλλα μικρή χώρα.

Αυτά τα οινοποιεία παράγουν πάνω από 75 εκατομμύρια λίτρα κρασιού ετησίως, αλλά πολύ λίγα εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Οι Σλοβένοι καταναλώνουν το 94% του κρασιού που παράγεται εντός των συνόρων τους.

Exit mobile version