AP Photo/File
LIFE

Εγκληματολόγος απαντά στο αν κάποιος γεννιέται ή γίνεται εγκληματίας

Πώς φτάνει ένας άνθρωπος στο έγκλημα; Για ποιους λόγους εγκληματούμε; Και τι είναι «τα πέντε λεπτά τρέλας»;

Ο David Wilson, επίτιμος καθηγητής εγκληματολογίας στο Birmingham City University με εξειδίκευση στους κατά συρροή δολοφόνους και πρώην διοικητής φυλακών ανταποκρίθηκε στο αίτημα της στήλης Honesty Box του LADbible Stories για να μοιραστεί τις γνώσεις του.

Ο τομέας της εξειδίκευσης του είναι οι λόγοι που εγκληματούμε οι άνθρωποι. Ζήτησε να σκεφτούμε μια ευθεία γραμμή που στη μια άκρη έχει τους κατά συρροή φόνους και στην άλλη έναν «τυπικό φόνο», που είναι και ο κύριος λόγος. Ποιος είναι;

Στη Μεγάλη Βρετανία (σ.σ. που έχει μελετήσει) είναι τα πέντε λεπτά τρέλας. Το πιο σύνηθες φαινόμενο αφορά έναν νέο που τσακώνεται με έναν άλλον νέο, ένα βράδυ Παρασκευής ή Σαββάτου, όταν νιώθει πως δεν του δείχνουν τον σεβασμό που αξίζει, ενώ είναι με τους φίλους του -ή μπροστά στους φίλους του ατόμου με το οποίο τσακώνεται- και έχει πιει πολύ αλκοόλ ή έχει χρησιμοποιήσει άλλες ουσίες.

Θέλει να ξεσπάσει, γιατί θέλει να ανακτήσει την αίσθηση του ποιος είναι σε αυτά τα πέντε λεπτά τρέλας. Ενδεχομένως να μην σκοτώσει, σίγουρα όμως, θα κάνει κακό στον άνθρωπο που πιστεύει πως δεν τον σεβάστηκε.

Παραμένει σοκαριστικό πως κάθε εβδομάδα δολοφονούνται δυο γυναίκες από τους συντρόφους τους ή τους πρώην συντρόφους τους. Αυτό αφορά το μισογυνισμό.

«Επτά στα 10 θύματα δολοφονίας στη Μεγάλη Βρετανία είναι άντρες. Εννέα στους 10 δολοφόνους είναι άντρες. Πρόκειται για ένα αντρικό φαινόμενο, που εμπλέκει και μεγαλύτερους σε ηλικία άντρες και το πώς καθοδηγούν τους νεότερους να εκφράσουν την αρρενωπότητα τους».

Επειδή οι άντρες γενικά είναι διστακτικοί στο να μπουν σε πολλές λεπτομέρειες, αφήνουν αυτή τη συζήτηση στα social media και στους influencers, όπως οι αδελφοί Tate (έγιναν ο θρίαμβος του online μισογυνισμού πριν κατηγορηθούν για σειρά εγκληματικών και αστικών υποθέσεων και ερευνώνται για βιασμούς και κακοποίηση γυναικών επί σειρά ετών), κάτι που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα για όλους μας».

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως είμαστε όλοι εν δυνάμει δολοφόνοι, καθώς δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουμε σε κάποια από τις πλέον ακραίες καταστάσεις -που άλλο είναι να τις φανταζόμαστε και άλλο να τις ζούμε.

Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι γεννιόμαστε κακοί; Ας δούμε τι είχε να πει ο Wilson επί του αν γεννιόμαστε ή γινόμαστε.

«Μολονότι δεν είμαι θρήσκος, έχω μια κοσμική άποψη για το κακό. Πιστεύω στην ύπαρξη του και σίγουρα έχω συναντήσει ανθρώπους, στους οποίους ευχαρίστως θα έβαζα αυτήν την ταμπέλα. Είναι μια από τις κλασικές ερωτήσεις της ιατροδικαστικής ψυχολογίας και της εγκληματολογίας το αν γεννιόμαστε ή γινόμαστε κακοί. Συνηθίζω να απαντώ πως πρόκειται για έναν άσχημο συνδυασμό αυτών. Μπορεί να γεννιόμαστε κατά τρόπο που έχουμε τάση προς τη βία.

Το πώς μεγαλώνουμε, η διαπαιδαγώγησή μας, η σχέση που έχουμε με τους γονείς μας, με τα αδέλφια μας, τη μεγαλύτερη οικογένεια και τους φίλους μπορεί να βελτιώσουν ή να επιδεινώσουν τα πράγματα με τα οποία γεννηθήκαμε».

Ανέφερε το παράδειγμα του Axel Rudakubana, δολοφόνου τριών νεαρών κοριτσιών σε ένα μάθημα χορού στο Southport. «Ήταν ξεκάθαρο πως όταν ήταν νέος, οι γονείς του είχαν καταφέρει να διαχειριστούν και να ελέγξουν και να βοηθήσουν αυτόν τον άνθρωπο με τα προβλήματα που είχε. Στην εφηβεία, όταν δεν ήταν υπό την επιρροή των γονιών του, οι πιο προβληματικές ‘πλευρές’ της προσωπικότητας του κυριάρχησαν».

Ο νεαρός καταδικάστηκε σε τουλάχιστον 52 χρόνια φυλάκισης, με τους ειδικούς ψυχικής υγείας να καταθέτουν ότι «είχε εμμονή με τη βία».

Exit mobile version