2021, AP Photo/Michael Probst
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα πληγούν από φονικές πλημμύρες έως το 2030

Ο πληθυσμός της Γης που ζει σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες αυξάνεται διαρκώς. Έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για 57 χώρες, που βρίσκονται σε ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση.
Η δορυφορική λήψη της NASA με τον πλανήτη μας που έχει τυλιχτεί στις φλόγες από άκρη σε άκρη κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Προκαλεί τρόμο, σοκ, θλίψη, οργή. Μοιάζει με εικόνα από κάποια μεταποκαλυπτική ιστορία της μικρής ή της μεγάλης οθόνης. Αποτελεί αδιαμφισβήτη απόδειξη του κακού που έχουμε προκαλέσει οι άνθρωποι στη φύση. Που δεν εκδικείται, απλά δεν έχει άλλο τρόπο για να μας δείξει ότι πια δεν μπορεί να ανασάνει. 

Κι ενώ η πύρινη κόλαση μαίνεται από τις ΗΠΑ και την Λατινική Αμερική μέχρι την Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία, έρευνα που δημοσιεύει η Guardian και πραγματοποίησε το επιστημονικό έντυπο Nature κάνει δυσοίωνες προβλέψεις για τις πλημμύρες που θα πνίξουν τη Γη έως το 2030.

Ήδη από τις απίστευτης εντάσεως πλημμύρες που καταγράφηκαν από τη Γερμανία και το Βέλγιο μέχρι τη Νέα Υόρκη, αυτό το καλοκαίρι, καταδεικνύεται η καταστροφική τους δύναμη που αναμένεται να αυξηθεί μες στα επόμενα χρόνια. 

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, εκατομμύρια περισσότεροι θα είναι οι άνθρωποι που θα ζουν σε περιοχές επιρρεπείς σε πλημμύρες την ερχόμενη δεκαετία.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από καθημερινές δορυφορικές παρατηρήσεις πλημμυρών κατά τη διάρκεια 913 μεγάλων πλημμυρικών γεγονότων μεταξύ 2000 και 2018, οι επιστήμονες κατέγραψαν ότι 255 με 290 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν άμεσα. Επισήμαναν μάλιστα ότι η αύξηση του πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές αγγίζει το 34,1%, ποσοστό μεγαλύτερο από τη συνολική αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 18,6%.

Στη μελέτη τους σημειώνουν επίσης ότι μόνο το 13% των κονδυλίων για καταστροφές διατίθεται για αντιπλημμυρικά έργα στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι υπέστησαν 615 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές από πλημμύρες από το 2000 έως το 2019. 

Με τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή να είναι ολέθριες, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για 57 χώρες, που βρίσκονται σε ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση και θα πληγούν ανεπανόρθωτα από τις πλημμύρες και οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε Βόρεια Αμερική, κεντρική Ασία, κεντρική Αφρική και κεντρική Ευρώπη.

«Η παγκόσμια βάση πλημμυρών που δημιουργήθηκε από τις παρατηρήσεις μας θα βοηθήσει στη βελτίωση των εκτιμήσεων ευπάθειας, στην ακριβή περιγραφή των παγκόσμιων και τοπικών μοντέλων πλημμύρας, στην εκ νέου αναδιαμόρφωση των αντιπλημμυρικών έργων και στην κατανόηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ αλλαγής του εδάφους, του κλίματος και των πλημμυρών», γράφουν οι συγγραφείς της έρευνας, προσθέτοντας ότι η πρόληψη είναι σωτηρία. «Το να γνωρίζουμε με επίσημα στοιχεία ποιες συγκεκριμένα είναι οι χώρες, τα νησιά και οι περιοχές που έως το 2030 θα χτυπηθούν με μανία από τις πλημμύρες είναι ένα πρώτο βήμα».

Exit mobile version