Εξομολογήσεις μιας μασέζ
- 7 ΙΟΥΝ 2018
Υπάρχουν τα ζόρικα επαγγέλματα, υπάρχουν τα απολύτως βαρετά, υπάρχουν τα εύκολα και ευχάριστα (αλήθεια, υπάρχουν) και υπάρχουν και τα παρεξηγημένα. Αν πρέπει να σκεφτείς ένα από τα πλέον παρεξηγημένα, είμαι σίγουρος ότι το επάγγελμα της μασέζ θα είναι από τα πρώτα που θα βγει από το στόμα σου.
Δικαίως, εδώ που τα λέμε. Οι συνειρμοί που δημιουργεί ένα επάγγελμα που βασίζεται στην επαφή είναι προφανείς και συνηθισμένοι, ενώ οι ‘επαγγελματίες’ που χρησιμοποιούν το μασάζ ως βιτρίνα για να προσφέρουν άλλου είδους υπηρεσίες, δεν είναι και λίγοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές, να την πληρώνουν και όσοι θέλουν απλά να κάνουν τη δουλειά τους, με όρεξη και χαμόγελο.
Όπως τα κορίτσια του εξαιρετικού Masaji στον Άλιμο, το οποίο σου προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε διάφορα είδη μασάζ καθώς και στη γενικότερη φροντίδα σώματος και πνεύματος με στόχο την χαλάρωση και την ευεξία. Ήταν ιδιαίτερο δύσκολο να περάσουμε τις πόρτες του Masaji, με την χαλαρωτική μουσική και τα αρωματικά κεράκια και να μην ξαπλώσουμε κατευθείαν σε ένα από τα κρεβάτια για χαλαρωτικό μασάζ.
Έπρεπε όμως να αντισταθούμε και να ‘ανακρίνουμε’ την χαμογελαστή Σταυρούλα Καρκάνη, σχετικά με όσα έχει αποκομίσει δουλεύοντας ως μασέζ τα τελευταία 3 χρόνια. Κι η αλήθεια είναι ότι η θυσία αυτή άξιζε τον κόπο.
Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
“Έχω ασχοληθεί με την αισθητική κι έχω κάνει μαθήματα μασάζ σε άλλες σχολές για να πάρω πτυχίο και να μπορώ να δουλέψω. Ακόμα κι εδώ, που δεν είναι φυσικοθεραπευτήριο αλλά κέντρο χαλάρωσης, βοηθάει να ξέρεις φυσιοθεραπεία, διαφορετικά μπορεί να κάνεις ζημιά στον πελάτη. Υπάρχουν διαφορετικές σχολές, για όλα τα είδη μασάζ, ακόμα και για ξενικά όπως το ταϊλανδέζικο. Ο χρόνος των σπουδών μπορεί να είναι από ένα εξάμηνο μέχρι και δύο χρόνια. Δεν μπορείς να γνωρίζεις όλα τα είδη, παρ’ ότι πάνω-κάτω οι τεχνικές είναι οι ίδιες. Αυτό που αλλάζει είναι το αποτέλεσμα που θες να πετύχεις”.
“Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρακτική άσκηση, για να δεις αν αντέχεις το συγκεκριμένο επάγγελμα, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά”.
“Την πρώτη φορά που έκανα 45λεπτο μασάζ νόμιζα ότι δεν θα περάσει ποτέ η ώρα, αγχωνόμουν τρομερά. Πλέον, μπαίνουμε μέσα και δεν καταλαβαίνουμε για πότε περνάει”.
“Είναι μια δουλειά κατά την οποία πρώτα απ’ όλα έρχεσαι σε ψυχολογική επαφή με τον πελάτη και μετά σε σωματική, το να τον αγγίζεις είναι κομμάτι της δουλειάς σου, το ξέρουν αυτό όλα τα κορίτσια. Για να την κάνεις καλά, πρέπει να το θες, να το αγαπάς και να έχεις και επαφή με τον άλλον, καλή αύρα. Όταν για παράδειγμα κάποια από εμάς έχει μια άσχημη μέρα, αυτό θα το μεταφέρει και στον πελάτη, έχει να κάνει με την ενέργειά σου. Το ίδιο συμβαίνει και από την πλευρά του πελάτη. Το βλέπει και σαν ψυχανάλυση, σαν μια ευκαιρία να μιλήσει, υπάρχουν πελάτες που δένονται συναισθηματικά, ίσως το έχουν ανάγκη αυτό, χαλαρώνουν και ψυχικά”.
“Το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς για μένα είναι όταν ο πελάτης είναι απαιτητικός. Εκείνη την στιγμή αγχώνεσαι και δεν ξέρεις αν θα μπορέσεις να αποδώσεις 100% όπως θα θέλει εκείνος. Υπάρχουν γούστα, σε κάποιους μπορεί να αρέσεις, άλλοι μπορεί να έχουν παράπονα, ότι ίσως να μην έβαλα αρκετή πίεση ή μην έκανα όση ώρα χρειαζόταν σε κάποιο σημείο. Δεν είναι κακό να είσαι απαιτητικός όμως, χρειάζεται. Όταν ο άλλος φεύγει από εδώ χαμογελαστός και ευχαριστημένος, τότε αισθάνομαι όμορφα. Δεν σώζουμε ζωές αλλά ανακουφίζουμε τους ανθρώπους από πόνους οι οποίοι πραγματικά μπορεί να είναι πάρα πολύ σοβαροί για εκείνους. Υπάρχουν άνθρωποι που σταματάνε τη δουλειά της επειδή δεν αισθάνονται καλά κι έρχονται για μία ώρα”.
“Υπάρχουν και τα κουλά βέβαια, σε έναν τέτοιο χώρο δεν έρχονται μόνο φυσιολογικοί άνθρωποι. Επειδή είναι και μια παρεξηγημένη δουλειά και κάποιος βλέπει μόνο κοπέλες, μπορεί να σκεφτεί μήπως είναι και κάτι άλλο εδώ μέσα. Δεν καταλαβαίνει ότι δεν σέβεται τη δουλειά σου και μπορεί κάποια στιγμή να σε προσβάλλει. Σε αυτές τις περιπτώσεις κόβουμε τη συνεδρία κατευθείαν, έχει συμβεί πολλές φορές”.
“Υπάρχει μαύρη λίστα πελατών, δυστυχώς. Είναι κρίμα, γιατί βλέπεις καθημερινά ανθρώπους που δεν έχουν λύσει τα δικά τους θέματα κι έρχονται εδώ και σου φέρονται με τον χειρότερο τρόπο. Αυτό δεν αφορά μόνο άντρες αλλά και γυναίκες, οι οποίες μπορεί να είναι περίεργες ή να θέλουν να στην πουν για κάτι για να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα”.
“Οι φίλοι και οι γνωστοί μου δεν παρεξηγούν αυτό που κάνω, όμως μόλις το μάθουν μου κάνουν τις κλασικές ερωτήσεις. Αν μου την πέφτουν οι πελάτες, τι μου λένε, οι πιο πολλοί αυτά σκέφτονται. Κάνουμε και πλάκα βέβαια μεταξύ μας με τους φίλους μου καθημερινά”.
“Μου ζητάνε συνέχεια οι φίλοι μου να τους κάνω μασάζ. Κάνω, αλλά λίγο. Όταν ξεκίνησα, με το που έμπαινα στο σπίτι άρχιζαν αμέσως οι γονείς μου ‘αχ πονάει η μέση μου΄, ‘αχ Σταυρούλα έλα λίγο’. Από ένα σημείο και μετά απλά πήγαινα για ύπνο. Όσο το αγαπάω εδώ μέσα, άλλο τόσο το βαριέμαι και με κουράζει εκτός της δουλειάς”.
Με το αγόρι μου έχει τύχει να ειπωθεί κάτι πάνω στην πλάκα, όμως όταν γνωρίζει ο άλλος τι άνθρωπο έχει δίπλα του δεν έχει λόγο να ζηλεύει. Είναι δουλειά, αν τη σέβεσαι, θα σε σεβαστεί κι εκείνη και θα σε σεβαστούν κι οι υπόλοιποι
“Έχουν γίνει μόδα τα μαγαζιά μασάζ σίγουρα. Όσο εξαπλώνονται βέβαια, εξαπλώνονται και τα μαγαζιά που ίσως κάνουν και ‘διαφορετικά’ πράγματα, κάτι που δεν βοηθάει τις προκαταλήψεις που υπάρχουν. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, ίσα-ίσα που στο εξωτερικό συμβαίνει ακόμα πιο πολύ κι αν ο άλλος είναι κοσμογυρισμένος θα σκεφτεί πως κι η Ελλάδα έτσι είναι”.
“Έρχονται αρκετοί ξένοι, οι οποίοι μπορεί και να έχουν αυτό το πράγμα στο μυαλό τους, όμως ξέρουν πώς να σου φερθούν. Όταν είσαι χρόνια σε αυτή τη δουλειά, κόβει το μάτι σου, μπορείς να καταλάβεις και να το ξεκόψεις από την αρχή, απλά και μόνο με τον τρόπο που θα κοιτάξεις κάποιον”.
“Αν ο άλλος έρθει και μυρίζει ή είναι ιδρωμένος από τη δουλειά του συστήνουμε να κάνει ένα μπάνιο, το οποίο επίσης θα τον βοηθήσει κιόλας να χαλαρώσει πιο γρήγορα. Δεν είναι υποχρεωτικό όμως, αν δεν θέλει θα κάνω απλά υπομονή, είναι κομμάτι της δουλειάς μου. Προσπαθούμε όμως να το επιβάλλουμε με έναν πιο ωραίο τρόπο γιατί είναι θέμα υγιεινής”.
“Υπάρχει και το καλό πελατολόγιο. Πελατεία που την χτίσαμε με τα κορίτσια που είμαστε εδώ από την αρχή και αγαπάνε να έρχονται. Μπορεί να μην έχουν έναν σωματικό πόνο αλλά να επιδιώκουν απλά την επαφή, να πουν το πρόβλημά τους, να μας πουν απλά ένα γεια. Σταθερή πελατεία, άνθρωποι εξαιρετικοί που έχουν δεθεί μαζί μας κι έχουμε δεθεί κι εμείς μαζί τους”.
“Η πελατεία είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. Έρχονται άνθρωποι όλων των ηλικιών, συνήθως πάνω από 20 χρονών. Προσωπικά δεν έχω κάποια προτίμηση”.
“Έχουν έρθει πολλοί πελάτες που είναι μαγκωμένοι. Συνήθως, τον θεραπευτή αυτό δεν τον βοηθάει γιατί θέλουμε να αισθάνεται χαλαρός. Μπορεί να τραβάει την πετσέτα όταν γυρίζει, να τρέμει, να τραβιέται, να είναι νευρικός και να κουνιέται, να κοιτάζει αμήχανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προσπαθούμε να τους κάνουμε να νιώσουν λίγο πιο όμορφα, ανοίγουμε κουβέντα μαζί τους για να ξεχαστούν και αν αυτό δεν πιάσει τους εξηγούμε πως αν δεν αφεθούν δεν θα γίνει σωστά η δουλειά μας. Αν δεν τα καταφέρουμε, κάνουμε τη δουλειά μας κανονικά, όσο καλύτερα μπορούμε”.
“Μέσα από την πρακτική και την εμπειρία, φτάνουμε στο σημείο να καταλαβαίνουμε από το πρώτο άγγιγμα πότε κάποιος είναι πονεμένος και πότε όχι, πότε ένας πόνος στην πλάτη προέρχεται από το άγχος και πότε από κούραση ή κάποιο άλλο πρόβλημα. Γνωρίζουμε φυσικά και το ιστορικό του κάθε πελάτη αλλά το βλέπουμε κι από μόνοι μας πάνω στο σώμα τους, δεν είναι κάτι δύσκολο”.
“Ισχύει ότι αν σου κάνει μασάζ σε ένα σημείο που πονάς κάποιος που δεν ξέρει, μπορεί να σου προκαλέσει χειρότερη ζημιά. Υπάρχουν σημεία τα οποία αν τα πειράξεις με τον λάθος τρόπο, μπορείς να δημιουργήσεις μεγαλύτερο πρόβλημα”.
Στον εαυτό σου δεν μπορείς να κάνεις κανονικό μασάζ, μόνο να ανακουφίσεις τοπικά έναν πόνο με κάποιες κινήσεις, αναλόγως με το πού πονάς κι αν ξέρεις την προέλευσή του, πάντα σε σημείο συμβατό. Είναι διαφορετικό βέβαια να νιώθεις ότι ο άλλος σε περιποιείται
“Προσπαθούμε να κάνουμε μασάζ η μία στην άλλη, δεν είναι εύκολο βέβαια γιατί δεν έχουμε πολύ χρόνο. Θα το ζητήσει η μία απ’ την άλλη όμως, δεν θα ντραπεί. Το παν είναι να εμπιστεύεσαι τις συναδέλφους σου, να λειτουργείς σαν οικογένεια και να μην παρεξηγιέστε”.
Masaji, Λεωφόρος Καλαμακίου 10, 210-9858358.