ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έλεος κάπου με τα γκρουπ του Whatsapp

Ένας δημοσιογράφος του Oneman παρακαλεί να μην τον προσθέσουν ποτέ ξανά σε ομαδική συζήτηση.

Μεσημέρι Τετάρτης στη δουλειά. Καθισμένος στο γραφείο μου, γράφω στον υπολογιστή χτυπώντας με δύναμη τα πλήκτρα. Στ’ αυτιά μου φοράω ακουστικά χωρίς όμως να ακούω κάποιο τραγούδι. Τα χρησιμοποιώ απλά για να δείξω στους γύρω μου ότι δεν είμαι διαθέσιμος. Σαν να τους λέω “γράφω τώρα, αφήστε με”.

Όλα κυλάνε ομαλά, οι λέξεις ρέουν με ικανοποιητικό βαθμό, μέχρι που μια ειδοποίηση στο κινητό με αναγκάζει να στρέψω το βλέμμα μου απ’ την οθόνη του υπολογιστή. “Όχι ρε πούστη μου”, μονολογώ, τοποθετώντας τα χέρια μου στο κεφάλι σε ένδειξη απόγνωσης.

Δίπλα μου κάθεται ο Γιώργος, ο οποίος με εμφανή ανησυχία προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη. Ο διάλογος που ακολούθησε πρέπει να ήταν κάπως έτσι:

Βγάλε λίγο τα ακουστικά.

-Δεν ακούω τίποτα, λέγε.

-Τι σου έστειλαν, γιατί κάνεις έτσι; Χτύπησε κανείς;

-Όχι, όχι, όλοι καλά.

-Πρέπει να πληρώσεις κάτι;

-Όχι, ευτυχώς.

-Χωρίζεις;

-Χειρότερο, πολύ χειρότερο.

-Ε λέγε, κρατάς και τους αναγνώστες σε αγωνία.

-Έχεις δίκιο. Μόλις με έβαλαν σε ακόμη ένα γκρουπ στο Whatsapp.

-Πωωωω. Κουράγιο.

Όχι, δεν υπερέβαλα καθόλου. Ένα αχρείαστο γκρουπ στο Whatsapp είναι χειρότερο από πολλές καταστροφές της ζωής και μπορώ να το αποδείξω.

Ενός λεπτού σιγή για τη χαμένη συνεννόηση

 

Το δέχομαι, ο δημιουργός του Whatsapp γκρουπ έχει αγνές προθέσεις. Θέλει η παρέα του να καταφέρει να οργανώσει μια έξοδο, ένα πάρτι, διακοπές. Όταν όμως στο γκρουπ προσθέτει περισσότερα από 5 άτομα, αυτόματα καταστρέφει οποιαδήποτε πιθανότητα για συνεννόηση.

Κάποιος θα αργήσει να απαντήσει, κάποιος άλλος θα βλέπει τη συζήτηση αλλά θα βαριέται να λάβει μέρος, ένας τρίτος θα στείλει μια φωτογραφία που του φάνηκε αστεία και 2-3 έμπειροι θα πατήσουν mute με το που λάβουν την ειδοποίηση για τη γέννηση του νέου γκρουπ.

Άκρη πάντως δεν πρόκειται να βγει ποτέ, εκτός κι αν φτιάξεις ένα γκρουπ απ’ τον Ιανουάριο με στόχο να κανονίσεις τις καλοκαιρινές διακοπές. Του 2018. Τότε ναι, ίσως τα καταφέρετε. Αν και πάλι, δεν το βλέπω πολύ πιθανό.

Πάνω που θα αρχίσει να βγαίνει άκρη, ο ένας απ’ τους 3 που είχε πατήσει mute θα διαβάσει τα 1234 αδιάβαστα μηνύματα μονορούφι και -ΜΑΝΤΕΨΕ- θα διαφωνήσει με όσα έχουν ήδη αποφασιστεί, ξεκινώντας την κουβέντα απ’ την αρχή. Την ίδια στιγμή, ο δεύτερος απ’ τους τρεις θα στείλει ένα αστείο meme και θα βάλει μπουρλότο στις διαπραγματεύσεις.

Η ιστορία άλλωστε έχει δείξει πως ένα γκρουπ στο Whatsapp έχει περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε τσακωμό και παρεξηγήσεις παρά σε συνεννόηση. 

Πού πάνε τα γκρουπ όταν πεθαίνουν;

 

Πουθενά, αυτό είναι το πρόβλημα. Βλέπεις, μετά τους τσακωμούς, τις παρεξηγήσεις και τα αποτυχημένα σχέδια, εκτός από νεύρα και ένταση, ξεμένεις και μ’ ένα γκρουπ το οποίο δεν έχει πια καμιά χρησιμότητα, πέρα απ’ την αποστολή ανούσιων πληροφοριών και μέτριων αστείων.

Ένα γκρουπ απ’ το οποίο όλοι ντρέπονται να βγουν πρώτοι και συνήθως μόλις τολμήσει κάποιος να φύγει τον ακολουθούν όλοι. Ένα γκρουπ το οποίο δεν σου προσφέρει τίποτα παραπάνω από αχρείαστα συνεχή notifications που κάνουν το κινητό σου να αναβοσβήνει συνέχεια, την μπαταρία σου να πέφτει και τα νεύρα σου να τεντώνονται.

Θα μου πεις, γιατί δεν πατάς το mute τότε ρε μεγάλε; Γιατί φίλε μου, δεν έχω χειρότερο ψυχαναγκασμό απ’ το να ανοίγω μετά το Whatsapp και να βλέπω 345 αδιάβαστα μηνύματα, στα οποία αποκλείεται μεν να κρύβεται κάτι σημαντικό, αλλά εγώ δεν αντέχω να μην τα διαβάσω.

Σκέψου απλά ένα πράγμα: Ακόμα κι οι δημιουργοί του Whatsapp καταλαβαίνουν πόσο εκνευριστικά μπορούν να γίνουν τα γκρουπ, που έδωσαν στο χρήστη την επιλογή να πατήσει mute για ένα(1) χρόνο. Ένα ολόκληρο χρόνο, 365 μέρες. Σκληρό, αλλά καθόλου υπερβολικό, αν έχεις βρεθεί έστω και σ’ ένα γκρουπ με περισσότερα από 5 άτομα.

 

Ένα γκρουπ στο οποίο κάποιος θα θυμηθεί να στείλει κάτι στις 5 το πρωί και θα σε ξυπνήσει, ένας άλλος θα στείλει γυμνή φωτογραφία ενός μοντέλου την οποία θα ανοίξεις ακριβώς τη στιγμή που κοιτάζει την οθόνη η κοπέλα σου κι ένας τρίτος θα αποφασίσει ότι θέλει να συζητήσει κάτι σημαντικό την ώρα που είσαι σε σημαντική συνάντηση δουλειάς.

Το χειρότερο είναι ότι στο τέλος ξεμένεις με αρκετά άχρηστα πια γκρουπ, στα οποία δεν θυμάσαι καν ποιος είναι μέσα και κινδυνεύεις να εκτεθείς, γράφοντας κάτι που δεν πρέπει.

Κάποια χρήσιμα γκρουπ

 

Προφανώς, δεν είναι όλα τα γκρουπ ίδια. Υπάρχουν και κάποια που είναι πραγματικά χρήσιμα, έστω κι αν περιλαμβάνουν πολλά άτομα.

Αν για παράδειγμα κάποιος κάνει κάλεσμα σπίτι του και δημιουργήσει ένα γκρουπ για να ενημερώσει τους πάντες, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Ενημερώνεις, μοιράζεσαι την πληροφορία και τέλος. Ούτε κουβέντα, ούτε διαπραγματεύσεις, ούτε τύψεις αν αποχωρήσεις απ’ το γκρουπ.

Θα είναι πάντα λίγο άβολο το να βάζεις στο ίδιο γκρουπ ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίζονται καν, όμως ξέρεις ότι η ζωή του γκρουπ θα είναι σύντομη και δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι τύψεις. 

Κατά τ’ άλλα, μια χαρά μπορούν να λειτουργήσουν τα ολιγομελή γκρουπ. Όσο συγκατοικούσα με 2 κολλητούς μου, κανονίζαμε όλες τις λεπτομέρειες μέσω ενός Whatsapp γκρουπ και δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα. Ανάμεσα σε 3 κολλητούς, λίγα μπορούν να πάνε στραβά. Ανάμεσα σε 10 άτομα πάλι, είναι άλλη κουβέντα.

Φυσικά, δεν είναι όλα τα ολιγομελή γκρουπ εύκολα. Αν βρεθείς σε γκρουπ με την οικογένειά σου, δύσκολα θα βγάλεις άκρη, ενώ θα έπρεπε να επιβάλλεται σκληρή τιμωρία σε όποιον τολμά να δημιουργήσει γκρουπ με συναδέλφους για θέματα δουλειάς.

Ώπα παιδιά, το Whatsapp δεν είναι για να συζητάμε δουλειά, το Whatsapp είναι για να στέλνουμε αστεία memes και gifάκια πάνω που πάει να βγει άκρη σε μια συνεννόηση, τα έχουμε πει ήδη αυτά. 

Τέλος, ακόμη πιο σκληρή τιμωρία θα πρέπει να επιβάλλεται σε όσους φτιάχνουν γκρουπ με το παραμικρό. Όχι, αν θέλουμε απλά να κανονίσουμε μια μπύρα για το βράδυ, δεν είναι λογικό να φτιάξει κάποιος γκρουπ με τίτλο “Μπύρες το βράδυ!!!!” και να βάλει μέσα 10 άτομα. Δεν δουλεύει έτσι παιδιά, χρειάζεται μέτρο.

Αν είναι να πρέπει να διαβάσω 456 μηνύματα και να περάσω 3 ώρες κολλημένος στο κινητό μου για να πάω να πιω απλά μια μπύρα, τότε συγγνώμη, αλλά προτιμώ να κάτσω σπίτι μου.

Όσα μου έμαθαν τα γκρουπ

 

Όπως κατάλαβες, δεν βάζω μεν όλα τα γκρουπ στο ίδιο καζάνι, όμως τα άτιμα, 9 στα 10 έχουν την τάση να αποδεικνύονται εξαιρετικά άχρηστα και να προσφέρουν περισσότερο spam από ουσία.

Δεν είναι φυσιολογικό να ανήκεις σε περισσότερα από 2-3 γκρουπ, ούτε να βρίσκεσαι σε γκρουπ τα οποία είναι μόνιμα στο mute και δεν μιλάς ποτέ. Ένα γκρουπ στο Whatsapp αποτελεί μια εξαιρετική ιδέα, η διαχείριση της οποίας απ’ τον εκάστοτε διαχειριστή του γκρουπ μπορεί να την καταστρέψει.

Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, χρειάζεται μέτρο και στοιχειώδεις γνώσεις του πώς λειτουργούν οι ανθρώπινες σχέσεις, για να πάρεις μόνο όσα θετικά μπορεί να σου προσφέρει ένα γκρουπ.

Διαφορετικά, mute και Άγιος ο Θεός. 

Exit mobile version