Ένα αυστηρό ranking όλων των lockdown που έχουμε ζήσει
- 4 ΜΑΡ 2021
Για να ξεμπερδέψουμε λίγο τα πράγματα κάναμε ένα raking των μέχρι τώρα lockdown που έχουμε ζήσει. Στην ουσία είναι δύο. Το πρώτο του Μαρτίου-Απριλίου 2021 και το δεύτερο που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2020 και φτάνει μέχρι σήμερα. Το τελευταίο ωστόσο είπαμε να το σπάσουμε σε άλλες υπό-ομάδες. Για κάθε ένα από αυτά θα υπάρχει μία σύντομη υπενθύμιση των μέτρων και στη συνέχεια ένα σχόλιο για την αυστηρότητά τη δική τους και την ψυχοσύνθεση τη δική μας.
Μάρτιος ’20: Το πρώτο lockdown, το ορθόδοξο
Το πρώτο και το πιο σκληρό. Στις 22 Μαρτίου, λίγες εβδομάδες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη, γνωρίσαμε επιτέλους από κοντά τι θα πει lockdown. Σχολεία, μαγαζιά, μπαρ κλείνουν. Η τηλεργασία εφαρμόζεται σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό. Γενικά, φρέσκια ακόμα και με δυνάμεις, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας τηρεί τα μέτρα κατά γράμμα. Βλέπετε τότε το να μη φας το πρόστιμο ήταν το λιγότερο που σε απασχολούσε.
Ειδικά στην αρχή της καραντίνας αυτής, όταν έβγαινες στο μπαλκόνι καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας, άκουγες μία απίστευτη σιωπή μέσα στην πόλη. Λες και σε περίμενες να ξεκινήσει το πιστολίδι, όταν το ρολόι στην πλατεία δείξει 12. Αυτός που έμενε Παγκράτι και εκείνη που έμενε Καλλιθέα είχαν ξαφνικά σχέση από απόσταση. Πού και πού έσκαγε κανένα χειροκρότημα. Συγκινούμασταν με μηνύματα στήριξης του ΕΣΥ. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν έτοιμος να συμμετάσχει στο half-time show του Superbowl. Μία ομάδα, μία φωνή.
Kάπου προς τα τέλη του Απριλίου βέβαια άρχισε να σπάει η απόλυτη πειθαρχία. Οι πλατείες και τα πάρκα άρχισαν να γεμίζουν και οι πόλεις έμοιαζαν πάλι πόλεις αλλά σε αργία. Ακόμα και έτσι, τα κρούσματα έπεσαν σε μονοψήφια νούμερα. Στο τέλος του lockdown ήμασταν σε φάση «τελείωσαν οι Πανελλήνιες». Ό,τι είχε προηγηθεί ήταν πράγματι πολύ βαρύ για την ψυχολογία μας αλλά τα είχαμε καταφέρει.
Τραχύτητα: Βιετκόνγκ που έχουν στήσει ενέδρα σε Αμερικανούς πεζοναύτες βουτηγμένοι μέσα στο έλος και αναπνέοντας μέσα από ένα καλάμι. Το πιο αυστηρό.
Νοέμβριος ’20: Το δεύτερο lockdown που δεν περιμέναμε
Τον Αύγουστο ζήσαμε όλοι ένα σχεδόν κανονικό καλοκαίρι. Κάπου εκεί όμως και ιδιαίτερα με την επιστροφή των παραθεριστών, τα πράγματα άρχισαν και πάλι να σοβαρεύουν. Τα περισπούδαστα «δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε το ίδιο» πήγαν περίπατο. Στις 7 Νοεμβρίου η χώρα μπαίνει σε γενικό lockdown. Τα SMS που κοροϊδεύαμε επανήλθαν όταν τα πράγματα στράβωσαν ως να ήταν ο Τάκης Λεμονής. Η βασική διαφορά με το πρώτο lockdown είναι ότι τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία θα έμεναν σε μία πρώτη φάση ανοιχτά. Πολύ πρώτη φάση.
Οι περισσότεροι μπήκαν σε αυτό με τη σκέψη ότι θα τηρήσουν τα μέτρα αλλά όχι και στον ακραίο βαθμό με τον οποίο τα τήρησαν τον Μάρτιο. Από την άλλη, επιδημιολογικά μιλάμε για τη χειρότερη στιγμή της πανδημίας στη χώρα. Δέκα μέρες μετά κλείνουν και τα Δημοτικά.Τα πρόστιμα διπλασιάστηκαν από 150 σε 300 ευρώ και η κατάσταση έγινε πολύ περισσότερο κλέφτες και αστυνόμοι. Παρά την πορεία μεταδοτικότητας του ιού, η κατάσταση έξω δεν θύμιζε καθόλου Μάρτιο.
Ο νίπτων τας χείρας του Σπύρος Παπαδόπουλος εξαφανίστηκε μαζί με όλη τη συνθηματολογία του «Μένουμε Σπίτι». Τη θέση του Σωτήρη Τσιόδρα περίπου την ίδια ώρα πήραν τα Έκτακτα Δελτία. Κάπου στα τέλη του μήνα με τα κρούσματα να μένουν στα ίδια επίπεδα για ολόκληρες εβδομάδες, αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι το weekend στον χιονισμένο Παρνασσό λίγο πριν τα Χριστούγεννα δεν έπαιζε ως σενάριο. Ίσως, όμως και να μην περιμέναμε ότι όσα θα ακολουθούσαν θα ήταν ακόμα χειρότερα.
Τραχύτητα: O Arnold Schwarzenegger στο δεύτερο Terminator.
Χριστούγεννα ’20: Αυτό που ξεχνάς ότι υπάρχει
Ας πούμε ότι η ημερομηνία έναρξής του είναι οι 14 του Δεκεμβρίου όταν και άνοιξαν βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια. Στις 7 του μήνα είχαν προηγηθεί τα εποχικά. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το lockdown του click-away με τις διάφορες φωτογραφίες ανθρώπων να αλλάζουν παπούτσια στη μέση της Ερμού για να δουν ποια τους κάνουν. Γι’αυτό και μόνο το αγαπήσαμε αλλά όχι και πάρα πολύ.
Εδώ μιλάμε, βλέπετε, για τους Coldplay των lockdown. Όλοι ξέρουμε ότι υπήρχε αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε πολύ στα σοβαρά μαζί του. Πρακτικά μπορούσες να στείλεις ένα SMS και να βρεθείς από τη Βούλα στο Κεφαλάρι για ψώνια χωρίς να μπορεί κανείς να σου πει τίποτα. Η αλήθεια είναι από την άλλη ότι αν είχαμε περάσει και τα Χριστούγεννα υπό καθεστώς σκληρού lockdown, αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, άνθρωποι στο μπαλκόνι από κάτω σας θα πολεμούσαν με τόξα και δόρατα για λίγο μαλλί της γριάς.
Τραχύτητα lockdown: Σαντιγί που πέφτει πάνω σε ζεστό κέικ σοκολάτας. Το λιγότερο αυστηρό όλων.
Ιανουάριος ’21: Με το καλό η νέα χρονιά
Η δεύτερη πρόσκρουση στην πραγματικότητα. Μόλις δύο μέρες μετά την Πρωτοχρονιά ανακοινώνεται το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής. Κλείνουμε όσα ξέραμε και ανοίγουμε το Inception. Το πρώτο «αυστηρό lockdown» που γίνεται εντός του lockdown. Η λογική είναι ότι τα πράγματα θα σκληρύνουν για λίγο για να ανοίξουν τελικά τα σχολεία. Πράγματι, ανοίγουν στις 11 Ιανουαρίου. Όλα τα υπόλοιπα όμως μένουν κλειστά. Η απαγόρευση κυκλοφορίας πέφτει και πάλι από τις 22:00 στις 21:00, γιατί δεν είμαστε και φοιτητές πια για τέτοια ξενύχτια.
Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες, αν εξαιρέσεις τα καταστήματα, είναι ακόμα σε mood Χριστουγέννων ως προς τις μετακινήσεις τους. Πετυχαίνεις και μποτιλιάρισμα στον Κηφισό την Τρίτης στις 19:00. Όταν βλέπεις περιπολικό, φτιάχνεις λίγο καλύτερα τη μάσκα σου.
Τραχύτητα: O Arnold Schwarzenegger αλλά στο Ένας μπαμπάς μα τι μπαμπάς. Το προτελευταίο σε αυστηρότητα.
Φεβρουάριος ’21: Αυστηρό lockdown αλλά τώρα το εννοούμε
Στις 11 Φεβρουαρίου τα πράγματα δείχνουν ειδικά στην Αττική να ξεφεύγουν. Η κυβέρνηση αποφασίζει νέο lockdown μέσα στο lockdown μέσα στο άλλο lockdown. Με άλλα λόγια, εδώ προκρίνεται ένα «lockdown τύπου Μαρτίου». Τα μέτρα είναι λίγο πολύ τα ίδια, αν εξαιρέσεις τα σχολεία και την τρομερή και φανταστική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα. Καμία σχέση όμως με τον Μάρτιο και ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Για να μπεις σε super-market το Σάββατο στις 16:00, χρειάζεται να έχεις 15 χρόνια στον χώρο ή να στηθείς σε ουρές που θυμίζουν Λεωφόρο Αλεξάνδρας πριν από παιχνίδι του Παναθηναϊκού στο Champions League. Όλα φαίνεται ότι θα πάνε στραβά. Πήγαν.
Τραχύτητα: Ο 8χρονος εγώ ντυμένος μπρατσωμένος Batman τις Απόκριες του 1998.
Mάρτιος ’21: Υπερδιαγαλαξιακά αυστηρό lockdown
«Να ‘χαμε τώρα ένα αυστηρό lockdown». Το αυστηρό lockdown αλλά τώρα το εννοούμε τελικά δεν το εννοήσαμε οπότε έρχεται και ένα ακόμα lockdown μέσα σε lockdown κ.ο.κ. Το μέτρο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 γίνεται μέτρο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00. Ταυτόχρονα απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για άθληση. Πλέον στις ενημερώσεις αρχίσαμε τα ποιήματα, οπότε κάπως έτσι καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα δυστυχώς δεν πάνε καθόλου καλά. Το πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό το lockdown δεν το ξέρουμε. Ας προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν να το κάνουμε εμείς.
Τραχύτητα: Bλέπουμε.